Hlavní obsah

Pandemie povzbudila plány na budování vysokorychlostních sítí 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Po odeznění pandemie koronaviru experti v USA předpovídají boom vysokorychlostních sítí 5G, napsal americký server Politico. Masivní používání videokonferencí a zvýšená komunikace na sociálních sítích v podmínkách všeobecné izolace zvýraznila potřebu spolehlivého a rychlého spojení, které mohou sítě nové generace zajistit.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Američtí mobilní operátoři už před pandemií plánovali velké investice do budování komunikační infrastruktury v příštích letech. Skokové rozšíření distanční výuky, online konzultací s lékaři nebo distribuce filmů a zábavy obecně – to všechno přispělo k tomu, že operátoři v USA jsou teď ochotni investovat do sítí 5G mnohem víc. V podmínkách všeobecného hospodářského úpadku je to jedna z mála dobrých zpráv, poznamenal server.

Společnost Verizon chce letos investovat do budování sítí 5G 18,5 miliardy dolarů (470 miliard korun), což je o půl milionu dolarů víc, než oznámila před krizí. Firma AT odvolala plánované akciové operace za čtyři miliardy dolarů s tím, že peníze investuje mimo jiné na rozšíření plánů na budování sítě 5G. "Pomůže nám to zajistit si dobrou pozici, až pandemie pomine a ekonomika se vzpamatuje," uvedla společnost v prohlášení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V podmínkách sociální izolace teď Američané využívají maximálně i stávající sítě 4G ke komunikaci, což jen posílí hlad po častějším využívání těchto služeb, soudí odborníci. "Teď každý vidí, jak je to zapotřebí," řekl Jonathan Adelstein, šéf amerického Sdružení pro bezdrátovou infrastrukturu. "Otevírá to lidem oči, a až přijdou sítě 5G, bude to ještě jasnější," konstatoval.

V České republice v současnosti běží připomínkové řízení k upraveným podmínkám aukce kmitočtů pro vysokorychlostní sítě 5G, aukce má být vyhlášena do června, tedy o téměř půl roku později proti předchozímu termínu. Podle nedávné studie Centra ekonomických a tržních analýz případné zpoždění v budování vysokorychlostních sítí bude stát českou ekonomiku roční ztrátu mezi 16,5 a 33,3 miliardy korun.

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám