Hlavní obsah

Nová vlajková loď Huawei se bude muset obejít bez aplikací Googlu

Novinky, mif

Chystaná vlajková loď mezi chytrými telefony společnosti Huawei již nebude využívat aplikace společnosti Google, informoval server BBC. Jde o důsledek obchodních restrikcí ze strany Spojených států vůči tomuto čínskému mobilnímu výrobci.

Foto: Aly Song, Reuters

Zakladatel společnosti Huawei Žen Čeng-fej

Článek

V chystaném přístroji, který by si měl odbýt premiéru již příští měsíc v Německu, se tak patrně již neobjeví stěžejní aplikace amerického internetového gigantu – především tedy navigační aplikace Google Maps, obchod s aplikacemi Google Play či YouTube.

„Ztráta Google Play znamená, že Huawei bude uživatelům muset zajistit jiný přístup ke všem aplikacím – především tedy k těm populárním, jako jsou například Facebook či Twitter,“ prohlásil technologický reportér BBC Chris Fox.

Ten zároveň zdůraznil, že používat operační systém Android může Huawei i nadále, avšak v citelně osekané podobě. Podobně to například dělá Amazon se svými tablety řady Fire, které sice staví na systému od Googlu, ale neobsahují žádné další aplikace této společnosti. „Huawei nicméně bude mít daleko složitější pozici, jak nalákat zákazníky,“ doplnil Fox.

Huawei má plán B

Na zprávu BBC prakticky okamžitě reagovala společnost Huawei, která se již delší dobu netají tím, že má v případě krizového scénáře připravený plán B. „V případě, že nám vláda Spojených států dovolí používat ekosystém Androidu, budeme ho používat i nadále. V opačném případě budeme pokračovat ve vývoji vlastního operačního systému,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.

Zástupci podniku již dříve představili platformu nazývanou Harmony OS. Jde o univerzální operační systém od společnosti Huawei, který má najít uplatnění na celé řadě zařízení – poběží tedy také na noteboocích, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice.

Foto: archív tvůrců

Harmony OS má běžet na různých zařízeních

Výrobce navíc počítá s tím, že na základech Harmony OS budou moci stavět i nejrůznější zařízení pro internet věcí (Internet of Things, IoT). Pod zkratkou IoT se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla. Více se o operačním systému Harmony OS dozvíte v našem dřívějším článku.

Restrikce zmírnily, ale jen dočasně

Americké ministerstvo obchodu totiž umístilo Huawei na černou listinu v polovině května. Od té doby potřebují firmy z USA speciální povolení, aby mohly své produkty dodávat čínskému podniku. Podle Washingtonu je to nezbytné, neboť ve hře je národní bezpečnost – Huawei podezřívá ze špionáže.

Později Spojené státy obchodní restrikce vůči tomuto čínskému podniku zmírnily, avšak pouze na časově omezenou dobu. Zmírnění restrikcí se navíc nemá týkat nových přístrojů, které v nadcházejících týdnech a měsících přijdou na trh – například zmiňované vlajkové lodi.

Šéf společnosti Huawei Žen Čeng-fej již přiznal, že sankce podnik drtí. „Nečekali jsme, že na nás zaútočí na tolika frontách,“ přiznal Žen již dříve při vystoupení v centrále společnosti ve městě Šen-čen.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump

„Nedostaneme se k dodávkám komponent, nemůžeme participovat u mnoha mezinárodních organizací, spolupracovat s řadou univerzit, používat cokoliv s americkými součástkami, dokonce ani navazovat spojení se sítěmi, které tyto součástky využívají,“ shrnul Žen.

Huawei je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých telefonů na světě poté, co loni předstihl americký Apple. V technologiích pro nové mobilní sítě 5G, které se kvůli internetu věcí chystá zavést celý vyspělý svět včetně ČR, je čínská firma dokonce světovým lídrem.

Před riziky varovali také Češi

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám