Hlavní obsah

Nejdražší smartphone v Česku si stále drží vysokou cenovku

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pár týdnů uplyne půl roku od doby, kdy se v Česku začala prodávat mobilní skládačka s ohebným displejem Mate Xs. Přestože většina prémiových chytrých telefonů po takto dlouhé době již citelně zlevní, model od společnosti Huawei si drží stále původní cenovku, která rozhodně nepatří k nejnižším.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Článek

Huawei Mate Xs vyšel případné zájemce při březnové prodejní premiéře na 59 999 Kč. A to je suma, za kterou se skládací telefon s ohebným displejem nabízí i nyní. To z něj dělá aktuálně nejdražší chytrý telefon na českém trhu.

Konkurence – především tedy ta s ohebnými displeji, které je možné přeložit jako list papíru – totiž již citelně zlevnila. Například model Motorola Razr se před čtyřmi měsíci začal prodávat za 39 995 Kč, aktuálně jej lze však pořídit už za 29 990 Kč.

Skládačka s ohebným displejem od Motoroly zlevnila o tisíce korun

Mobil

Chytrý telefon se skládacím displejem Motorola RazrVideo: archív výrobce

Co nejdražší smartphone umí?

Mate Xs má stejně jako předchůdce jeden velký displej s úhlopříčkou osm palců. Když zařízení zacvaknete, displej se ohne jakoby zvenčí, takže lemuje přední i zadní stranu zařízení. V praxi tak uživatel získá kompaktnější zařízení, které má na přední straně 6,6palcovou dotykovou plochu a na zadní obrazovku s úhlopříčkou 6,38 palce.

V otevřeném stavu je Mate Xs tablet s osmipalcovým displejem, který nabízí rozlišení 2480 x 2200 pixelů. Velkou výhodou je, že zařízení nemá žádný výřez ani průstřel displeje – obrazovou plochu tedy můžete využívat skutečně celou.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Totožná je jako u předchůdce také trojice fotoaparátů. Hlavní senzor má rozlišení 40 Mpx, dále je pak k dispozici 8megapixelový teleobjektiv a 16megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát.

Celou sestavu objektivů, na které se mimochodem podílela společnost Leica, pak doplňuje i ToF kamera pro měření hloubky ostrosti. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu či možnost využít extrémně vysokou citlivost až ISO 204 800.

Vyšší výkon, osekaný Android

Hlavní změny se udály uvnitř přístroje. Srdcem telefonu je nový procesor Kirin 990 5G, který má přímo v sobě zabudovaný 5G modem pro příjem sítí nové generace.

Mate Xs má dále k dispozici 8 GB operační paměti a 512GB úložiště. Kapacita akumulátoru činí 4500 mAh, přičemž telefon si poradí i s rychlým 55W nabíjením. Velký důraz byl kladen také na chlazení, které staví na grafenu.

Případní zájemci ale musí počítat s tím, že přístroj získají s osekaným Androidem. Od loňského května totiž telefony Huawei nesmí kvůli americkým sankcím neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play – nic z toho novinka nenabízí. Výrobce nicméně celou řadu z nich nahrazuje vlastními službami Huawei Mobile Services (HMS).

Nové americké sankce neovlivní pouze Huawei, ale prakticky celý trh

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Fotoaparátům zdatně konkurují chytré telefony

Ještě před pár lety měla digitální kompakt uložený doma v šuplíku takřka každá rodina. Doba ale pokročila a lidé stále častěji používají k pořizování momentek...

Na telefonech Huawei budou aplikace Seznamu

Nabídka aplikací na chytrých telefonech Huawei a Honor se neustále rozrůstá, obchod Huawei AppGallery je tak aktuálně třetí největší na světě – obsluhuje 400...

Výběr článků

Načítám