Hlavní obsah

Miliardová akvizice se neuskuteční. Vodafone odmítl nabídku Illiadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Zaplatit 11 miliard eur, tedy v přepočtu více než 268 miliard korun, chtěla francouzská skupina Iliad za italské aktivity Vodafonu. Operátor však předběžnou nabídku odmítl s tím, že „není v nejlepším zájmu investorů“. Informoval o tom list Financial Times.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Logo francouzské telekomunikační společnosti Iliad (ilustrační foto)

Článek

Skupina Iliad nabídku položila na stůl kvůli dřívějším prohlášením šéfa Vodafonu Nicka Reada. Ten se již dříve vyslovil pro „konsolidaci některých rozdrobených evropských telekomunikačních trhů“. Read je v současnosti pod velkým tlakem dozorčí rady, která požaduje zlepšení hospodářských výsledků.

Podíl ve Vodafonu navíc na konci ledna zvýšil aktivistický investor Cevian Capital, který se snaží docílit restrukturalizace celé společnosti. Na nabídku odkupu italských aktivit tedy patrně nebyla příhodnější doba.

Pobláznili lidi mobilním tarifem za 160 Kč. Teď chtějí koupit italský Vodafone

Mobil

Zůstane tak nevyslyšena, alespoň v případě Iliadu. Přitom podle makléřské společnosti Barclays Capital mají italské aktivity Vodafonu hodnotu pouze 6,9 miliardy eur.

Se zhruba osmiprocentním podílem je Iliad čtvrtým největším mobilním operátorem v Itálii. Vodafone má proti tomu podíl na italském trhu kolem 28 procent.

Agresivní cenová politika

Iliad začal působit na italském trhu teprve v roce 2018. Okamžitě si ale ukousnul nezanedbatelný podíl trhu svou agresivní cenovou politikou.

Tarif s neomezeným voláním a balíkem 30 GB dat nabízel v přepočtu za pouhých 160 Kč. Šlo pochopitelně o zaváděcí nabídku, kdy se operátor snažil získat dostatečný počet zákazníků. Tarif nabídl nejprve pro milion zákazníků, už po měsíci a půl přidal ale dalších 200 000 SIM karet, protože bylo vyprodáno.

Velmi atraktivní tarify nabízí Iliad i v současnosti. Například za 120 GB dat, neomezené volání i SMS zprávy si operátor naúčtuje v přepočtu necelých 220 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám