Hlavní obsah

Počet zákazníků tuzemských mobilních sítí stoupl na 16 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet zákazníků tuzemských mobilních operátorů přesáhl v současné době 16 milionů. Za posledních pět let se množství aktivních SIM karet zvýšilo o dva miliony. Přibyly zejména SIM pro různá připojená zařízení, která se tak dají ovládat na dálku. Vyplývá to z aktuálních informací mobilních operátorů.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V neděli uplyne 30 let od uskutečnění prvního mobilního hovoru v Česku. Šlo o nekomerční hovor, který uskutečnila tehdejší americká velvyslankyně Shirley Temple Blacková z Valdštejnského paláce do New Yorku. Ke komerčnímu hovoru první analogové mobilní sítě NMT EuroTel došlo až 1. října 1991.

Během prvních pěti let získala společnost EuroTel 61 000 zákazníků. Od roku 1996 začal počet uživatelů mobilních sítí prudce růst. Společnost EuroTel a firma RadioMobil spustily modernější digitální sítě GSM a v roce 2000 jim přibyl třetí konkurent Český Mobil. Postupem času se z EuroTelu stala O2, z Radiomobilu T-Mobile a z Českého Mobilu Vodafone.

Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje. T-Mobile spustil 270 nových vysílačů

Mobil

Cena mobilního volání klesla za 30 let více než 20násobně. V roce 1991 stála minuta hovoru 25 korun a za příchozí hovor se platilo osm korun. K tomu měsíční paušál vyšel na 1500 Kč. Telefon vyšel na 120 000 korun, později jeho cena klesla na 80 000 Kč. V současnosti vyjde minuta hovoru na korunu a většina zákazníků volí tarify umožňující neomezené volání. Neomezené tarify se rozšiřují i na mobilní data.

Zisk operátorů v minulém roce přesáhl 12 miliard korun a jejich tržby, zahrnující ale i výnosy z pevných sítí, přesáhly 86 miliard korun. Na českém trhu vedle O2, T-Mobilu a Vodafonu působí desítky virtuálních operátorů, kteří využívají sítě velké trojky. Jejich podíl se pohybuje kolem sedmi procent.

Operátoři v současnosti budují mobilní sítě nové generace 5G. Ty mají umožnit zejména rychlé datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s a velmi krátkou odezvu spojení, což bude využitelné zejména v průmyslu nebo dopravě pro tzv. autonomní dopravu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám