Hlavní obsah

Majitel automobilky Volvo bude vyrábět chytré telefony

– Peking

Zakladatel čínské automobilky Zhejiang Geely Holding Eric Li zřídil novou společnost na výrobu chytrých telefonů. Vstoupil tak do vysoce konkurenčního odvětví. Oznámila to společnost Geely, která mimo jiné vlastní automobilku Volvo.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Volvo XC60 (Ilustrační foto)

Článek

Rozhodnutí je pro Geely dalším krokem mimo oblast automobilů. Je opakem trendu z poslední doby, kdy naopak výrobci spotřebního zboží vstupují do výroby elektromobilů.

Nová firma se jmenuje Hubei Xingji Shidai Technology a bude sídlit ve městě Wu-chan. Eric Li vlastní 55 procent firmy. Xingji Shidai se podle prohlášení bude snažit získat pozici v prémiovém segmentu globálního trhu s chytrými přístroji.

Pohodlnější, chytřejší a ucelené propojení

„Existuje úzké propojení technologií v rámci inteligentních přístrojových desek aut a technologií chytrých telefonů,” uvedl Li. Hlavním trendem v blízké budoucnosti podle něj bude vytvořit uživatelské ekosystémy přesahující hranice, které poskytnou uživatelům pohodlnější, chytřejší a ucelené propojení.

Li již dříve vsadil na futuristické projekty, jako létající auta a vrtulníkové taxíky. Vstupem na trh s chytrými telefony se dostává do vysoce konkurenčního sektoru, který již v Číně neroste a ovládá ho několik hráčů, jako Apple či Xiaomi.

Po iPhonech 13 Pro se jen zaprášilo. Další zájemci si budou muset nejspíš počkat

Mobil

Dodávky telefonů v Číně loni klesly o 11 procent na 330 milionů. Celosvětově spotřebitelé odkládají výměny starších modelů za novější, protože zlepšení výkonu a funkcí je u nových přístrojů pouze mírné.

Šéf šanghajské konzultační společnost AutoForesight Ja-le Čang uvedl, že rozhodnutí je překvapující a Geely bude první automobilkou v Číně, a zřejmě i na celém světě, která vstoupí na trh s chytrými telefony. „Možnou logikou by mohla být spolupráce mezi ekosystémem telefonu a automobilovým systémem v budoucnosti,” řekl Čang.

Analytik výzkumné společnosti IDC Will Wong, který se zaměřuje na čínský trh s chytrými telefony, uvedl, že známost značky Geely by jí mohla zajistit náskok na prémiovém trhu. Podle něj je pravděpodobné, že zaměření Geely na mobilní telefony má za cíl spíše posílit vývoj inteligentních vozidel.

Xiaomi je evropskou jedničkou

Do odvětví chytrých elektrických aut se v poslední době snaží proniknout řada výrobců elektroniky. V březnu zakladatel Xiaomi Lei Jun uvedl, že jeho firma formálně vstoupí na trh s elektromobily a v příštích deseti letech do nich investuje deset miliard USD (218 miliard Kč). Na trh s elektromobily vstoupily také Huawei a Foxconn prostřednictvím partnerství a Apple se údajně věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji chytrého auta, napsala agentura Reuters.

Podle společnosti Canalys se podíl společnosti Xiaomi na trhu ve druhém čtvrtletí zařadil mezi 5 nejlepších na 65 trzích na celém světě. Číslem jedna je Xiaomi na 22 trzích, z toho na 10 z nich této pozice dosáhla společnost poprvé. Podle agentury Canalys se skupina ve druhém čtvrtletí roku 2021 poprvé umístila na 1. místě v Evropě, s tržním podílem 28,5 %. V západní Evropě dosáhl tržní podíl chytrých telefonů Xiaomi 22,2 % a byl zařazen mezi tři nejlepší.

Nejen telefony. Čínská Xiaomi oficiálně zaregistrovala svou divizi pro výrobu elektromobilů

AutoMoto

Ve střední a východní Evropě je Xiaomi již třetí po sobě jdoucí čtvrtletí na prvním místě, s tržním podílem 36,4 %. Šesté čtvrtletí za sebou se umístila ve Španělsku na prvním místě s tržním podílem 41,2 %. A poprvé se skupina umístila také na prvním místě s tržním podílem 35,0 %, respektive 29,7 % v Itálii a ve Francii. Skupina se také udržela mezi třemi nejlepšími v Německu s tržním podílem 15,2 %.

Mobilní telefony Xiaomi si získaly velkou popularitu a rychlý růst také na rozvíjejících se trzích. Podle společnosti Canalys ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostly dodávky chytrých telefonů Xiaomi v Latinské Americe meziročně o 324,4 % a zařadily se mezi tři nejlepší. Zároveň tržní podíl Xiaomi na Blízkém východě a v Africe vzrostl o 20,9 %, respektive o 8,5 %. Kromě toho skupina podala vynikající výkon v jihovýchodní Asii. Xiaomi se v jihovýchodní Asii umístilo na prvním místě a podíl na trhu dosáhl 28,2 %.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám