Hlavní obsah

Lidé volají z mobilů více než před epidemií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé po zavedení opatření proti šíření koronaviru telefonují zhruba o dvě pětiny více než dříve. Datový provoz v mobilních sítích je vyšší o 20 procent až třetinu. Vyplývá to z informací operátorů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výrazný nárůst hovorů a datových přenosů souvisí se zavřenými školami i tím, že lidé více pracují z domova. Vyšší datový provoz souvisí také s nabídkou neomezených dat od jednotlivých firem. "Pokud porovnáme tento a minulý týden, je objem hovorů stejný, objem přenesených dat kvůli neomezeným datům vzrostl o 12 procent," uvedl Jiří Janeček z T-Mobilu.

Mobilní operátoři kvůli krizi upravují služby, část bude zdarma

Mobil

Nejvýraznější procentuální nárůst v počtu hovorů se podle mluvčího Vodafonu Ondřeje Luštince týká sobot. Nárůst je aktuálně přes víkendy zhruba 50 procent oproti běžnému stavu. "Kromě počtu hovorů se prodloužila i jejich délka, lidé spolu mluví delší dobu. Zatímco obvykle dělá průměrná délka hovoru tři minuty, v aktuální situaci se dostala na zhruba dvojnásobek, jeden hovor trvá v průměru téměř šest minut," dodal.

Pro mobilní internet je nejvytíženějším časem během všech dnů v týdnu doba mezi 19:00 a 22:00 hodinou. Přes den lidé v domácnostech více využívají pevný internet. V největší kabelové síti UPC je nárůst zejména v dopoledních hodinách a souvisí to s prací lidí z domova. Dopoledne se datový tok pohybuje zhruba o třetinu výše, než je běžné.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám