Hlavní obsah

Kmitočty pro 5G se na Slovensku prodaly za 63,61 milionu eur

Bratislava

Slovensko prodalo v aukci kmitočty pro sítě páté generace 5G, stát za ně získá 63,61 milionu eur (1,56 miliardy korun). Rozdělí si je čtyři stávající telekomunikační operátoři, včetně společnosti O2 Slovakia, která patří do investiční skupiny PPF. O výsledku elektronické aukce v pátek informoval úřad pro regulaci elektronických komunikací a poštovních služeb.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Cílem tohoto výběrového řízení byla podpora investic do nových technologií 5G výrazně dříve, než vyprší platnost současných individuálních povolení ve frekvenčním pásmu 3600 MHz (31. srpna 2025). Prodali jsme celé pásmo, a navíc za cenu, která představuje slušný evropský průměr,” uvedl předseda úřadu Ivan Marták. Jediným kritériem v aukci byla cena.

Kmitočty budou moci úspěšní účastníci aukce používat od září roku 2025 do konce roku 2045.

Balík kmitočtů i pro sítě 5G Slovensko prodalo také předloni, a to za 100,2 milionu eur (nyní 2,5 miliardy korun). Stát nabízel kmitočty v pásmech 700, 900 a 1800 megahertzů (MHz) a také tehdy je získala zmíněná čtveřice operátorů.

Slovensko se přiklonilo k USA, bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtý mobilní operátor nebude

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek večer zveřejnil výsledky aukce kmitočtů pro stavbu rychlých mobilních sítí páté generace. Vítěznými uchazeči se...

Výběr článků

Načítám