Hlavní obsah

Galaxy Note10 bude nejspíše posledním telefonem svého druhu

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung podobně jako někteří další výrobci nabízí několik posledních let dvě řady vrcholných smartphonů. To se ale má ale podle neoficiálních informací již v příštím roce změnit. Novinka zvaná Galaxy Note 10 tak bude patrně posledním telefonem svého druhu.

Chytré telefony Samsung Galaxy Note10 a Note10+Video: archív výrobce

 
Článek

Na twitterovém účtu @evleaks, který pravidelně přináší informace z mobilního světa ještě před jejich oficiálním odhalením, se objevila informace, že jihokorejský elektronický gigant se chystá sloučit své špičkové řady Galaxy S a Galaxy Note.

Ty přitom představovaly to nejlepší z dílny Samsungu několik posledních let. Modely řady S se představovaly vždy na jaře a byly to špičkové přístroje pro ty nejnáročnější uživatele. Telefony z řady Galaxy Note pak měly premiéru na podzim, a kromě extrémně výkonného hardwaru lákaly také na citelně větší obrazovky.

Právě to ale představuje podle všeho ten největší problém. V poslední době se totiž dotykové plochy u smartphonů neustále zvětšují, a tím logicky klesá počet rozdílů mezi řadou Galaxy S a Galaxy Note. Například u aktuálně nabízených desítek tak největší rozdíl představuje integrace dotykového pera, kterou se chlubí model Galaxy Note 10.

Podle Evana Blasse, který stojí za twitterovým účtem @evleaks, tak v současnosti probíhají v jihokorejském podniku bouřlivé diskuze o tom, zda politiku firmy nezměnit a nenabízet pouze jednu špičkovou řadu telefonů. Výsledkem by tak mělo být, že se příští rok dočkáme modelu Galaxy S11, který bude vybaven dotykovým perem S Pen.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note 10 a Note10+

Foto: archív výrobce

Jihokorejský elektronický gigant použil u novinek nejmenší a zároveň největší displej v celé historii řady Note.

Co umí Galaxy Note 10?

To by však zároveň znamenalo, že řada Galaxy Note zanikne. Pokud se tato spekulace potvrdí, posledním zástupcem této řady by se tak stal aktuálně nabízený model Galaxy Note10, respektive model Galaxy Note10+.

Jak již samotný název napovídá, větší z dvojice je verze se znaménkem plus v názvu. Ta má 6,8palcový displej s rozlišením Quad HD+, tedy 3040 x 1440 obrazových bodů. Proti tomu základní Galaxy Note 10 nabízí dotykovou plochu o velikosti 6,3 palce a s rozlišením Full HD+ (2280 x 1080 obrazových bodů).

Odlišná je také u obou telefonů nabízená výbava, byť oba přístroje staví na osmijádrovém procesoru Exynos 9825, u kterého jsou jednotlivá jádra taktována na 2,7 GHz + 2,4 GHz + 1,9 GHz. Galaxy Note 10+ má totiž k dispozici 12 GB operační paměti, 256 nebo 512GB úložiště, které je možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 1 TB, a akumulátor s kapacitou 4300 mAh.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note10+

Proti tomu menší Galaxy Note10 disponuje pouze 8 GB operační paměti, 256GB úložištěm a 3500mAh baterií. Slot pro paměťové karty byste u něj hledali marně. Oba telefony navíc přišly o klasický sluchátkový jack 3,5 mm.

V útrobách novinek se stejně jako u všech předchůdců řady Note ukrývá pero S Pen. To bylo ale přepracováno, takže kromě psaní poznámek zvládá i různá gesta. Uživatelé mohou nyní své poznámky upravovat zmenšováním, zvětšováním či měnit barvu textu. Takto lze pouhými několika klepnutím zformátovat a nasdílet zápis z jednání, nebo proměnit závan inspirace v editovatelný dokument.

Nově jsou u pera S Pen podporovány také tzv. Air actions, které umožňují částečně telefon ovládat gesty. Díky zpřístupnění SDK pro Air actions mohou vývojáři vytvářet vlastní ovládací gesta, které budou uživatelé moci použít při hraní her nebo práci s oblíbenými aplikacemi.

Galaxy Note10 vyjde případné zájemce na 24 999 Kč, Galaxy Note10+ se prodává s menší pamětí za 28 999 Kč a s dvojnásobným úložištěm za 30 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Pero S Pen

Foto: archív výrobce

Pohled do útrob jedné z novinek

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám