Hlavní obsah

Americké embargo by mohlo poškodit miliardy spotřebitelů, varoval Huawei

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze Huawei nejde pouze o byznys, ale o samotné spotřebitele. Tvrdí to hlavní právní zástupce čínského podniku Sung Liou-pching, podle kterého by rozhodnutí USA o umístění Huawei na černou listinu mohlo v konečném důsledku poškodit miliardy koncových zákazníků prakticky ve všech koutech světa. Informoval o tom server BBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Americké ministerstvo obchodu umístilo Huawei na černou listinu v polovině května. Od té doby potřebují firmy z USA speciální povolení, aby mohly své produkty dodávat čínskému podniku. Podle Washingtonu je to nezbytné, neboť ve hře je národní bezpečnost – Huawei podezřívá ze špionáže.

Jenže americké podniky, a nutno podotknout, že také řada evropských společností, o žádná povolení nežádá. Místo toho ty největší spolupráci ukončily či pozastavily do doby, než USA embargo zruší. Američané sice sankce zmírnili, ale největší podniky zatím spolupráci neobnovily.

„Hrozba je reálná. Rozhodnutí USA bez pochyby poškodí naše zákazníky ve více než 170 zemích, tedy více než tři miliardy spotřebitelů, kteří produkty Huawei používají,“ prohlásil Sung. Narážel přitom na to, že Huawei nevyrábí pouze telefony, ale také síťové prvky pro operátory, které jsou používané například i v Česku. Produkty Huawei tedy v konečném důsledku používají i lidé, kteří mobil této značky nevlastní.

Doposud přitom vedení podniku tvrdilo, že dopady amerického embarga budou minimální. Šéf Huawei Žen Čeng-fej se již dříve nechal několikrát slyšet, že podnik má řadu záložních plánů a na podobné kroky ze strany USA byl připraven. Již dříve pracovníci Huawei například prozradili, že pracují na vlastním operačním systému, který má nahradit v chytrých telefonech Android od Googlu.

V ohrožení jsou desetitisíce míst v USA

Sung zdůraznil, že embargo bude mít neblahý vliv nejen na zákazníky společnosti Huawei, ale také na více než 1200 amerických podniků, které s čínskou společností spolupracují. Nejistou budoucnost tak v současnosti mají desetitisíce pracovníků z USA.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, už nyní provádí v České republice.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Technologičtí giganti dávají od Huawei ruce pryč

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám