Hlavní obsah

Každý den se vyrobí půl miliónu iPhonů X. Je to ale pořád málo

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není pohyb o tom, že s iPhonem X udělala společnost Apple trefu do černého. Poptávka po tomto jablečném smartphonu totiž dramaticky převyšuje nabídku a měsíc po uvedení na trh hlásí prodejci vyprodáno. Přitom každý den se v partnerských továrnách amerického počítačového gigantu vyrobí půl miliónu přístrojů.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Ani takto vysoká produkce nestačí na to, aby podnik uspokojil poptávku. Uvedl analytik společnosti KGI Securities Ming-Chi Kuo, který je známý tím, že jeho odhady týkající se Applu jsou velmi přesné.

Narazit na obchod, který má iPhone X skladem, se dá v současnosti – měsíc po oficiálním startu prodeje – jen výjimečně. A zpravidla jde navíc pouze o prodejny, jež nabízejí nový jablečný smartphone citelně dráž, než je cena doporučená výrobcem.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Apple iPhone X

Přístroj není dostupný ani v oficiálním obchodu Applu. Americký počítačový gigant nicméně na svých webových stránkách uvádí, že je schopen model X doručit ještě před Vánocemi, pokud jej lidé objednají ihned.

Zájem ze strany zákazníků nebrzdí evidentně ani fakt, že cenovka byla nastavena poměrně ambiciózně. Vyšší částku totiž zatím americký počítačový gigant za chytrý telefon nikdy nepožadoval.

Základní model nabídne 64GB paměť a v tuzemských obchodech se podle oficiálních informací Applu nabízí za 29 990 Kč. Provedení s 256GB je však citelně dražší. Případní zájemci za něj zaplatí 34 490 Kč.

Co iPhone X umí

Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám