Hlavní obsah

Apple odhalil iPhone X. Jeho technologie mají představovat budoucnost

Novinky, mif
Cupertino
Aktualizováno

V kalifornském Cupertinu odstartovala v úterý večer přesně úderem 19. hodiny SELČ velká tisková konference společnosti Apple. Zástupci amerického počítačového gigantu na ní odhalují novinky pro předvánoční sezónu. Premiéru si odbyly chytré telefony iPhone, hodinky Apple Watch, které fungují na zápěstí v podstatě jako malý jablečný telefon, i multimediální centrum Apple TV.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Apple iPhone X

Článek

20:55 – Tisková konference, na které Apple představil všechny novinky pro předvánoční sezónu, skončila.

20:54 – „Pracovali jsme opravdu tvrdě, abychom vytvořili úžasné věci. A doufám, že si je zamilujete, co jsme dnes představili. Myslím, že Steve by byl opravdu pyšný,“ prohlásil Cook.

20:49 – IPhone X má představovat to nejlepší v nabídce Applu. A tomu odpovídá i pořizovací cenovka atakující hranici tisíce dolarů. V USA budou totiž ceny novinky startovat na 999 dolarech. Tento základní model má kapacitu 64GB, v prodeji se objeví ale také ještě 256GB varianta. Ta bude dražší, přesnou cifru jsme se ale zatím nedozvěděli.

20:42 – Zajímavé je, že Apple použil u iPhonu X stejnou technologii bezdrátového nabíjení jako v případě osmiček, ale pojmenoval ji jinak. Osmičky používají standard Qi a jsou tedy kompatibilní s většinou aktuálně prodávaných nabíječek. Xko pracuje se stejnou technologií, kterou ale Apple pojmenoval AirPower. A to proto, že dokáže nabíjet až tři zařízení najednou.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Takto iPhone vidí jednotlivé tváře.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Novinka nabízí pokročilý systém skenování tváře.

20:34 – Ukázka odemykání iPhonu pomocí obličeje nicméně nešla podle plánu. Lidem z Applu se to během demonstrace nepovedlo ani na podruhé a na iPhonu následně vyskočil číselník pro zadání klasického PIN kódu. Napotřetí se však již vše podařilo.

20:33 – Apple na novém iPhonu ukazuje, že domovské tlačítko, ve kterém byla integrovaná čtečka otisků prstů, již není potřeba. Přístroj se totiž odemknete pomoc přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera Systém a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple iPhone X

20:31 – Displej zakrývá prakticky celou čelní stranu a nabízí rozlišení 2436 x 1125 obrazových bodů. A to při úhlopříčce 5,8 palce. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii totiž používají ty nejlepší televizory na trhu.

20:28 – Nový iPhone X má ocelové bočnice, které by měly chránit přední i zadní skleněné plochy proti poškození. Navíc je voděodolný.

20:26IPhone X působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček i aktuálně představených osmiček. Novinka bude mít okolo displeje jen velmi tenké rámečky. Zmizelo také ikonické domovské tlačítko, které přitom bylo nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka už od prvního iPhonu.

Video, na kterém se odhaluje iPhone X

20:22 – Osmičky nicméně nejsou jediné jablečné smartphony, které Apple v úterý večer ukáže. „Na našich tiskových konferencích jsme vždy diktovali trendy počítačového světa. A jinak tomu nebude ani dnes večer. Přivítejte iPhone X,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook před zaplněným publikem a okamžitě si vysloužil ovace celého sálu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Oba nové iPhony vedle sebe

Foto: Stephen Lam, Reuters

Osmičky nabízí bezdrátové nabíjení.

20:21 – Ceny iPhonů 8 budou startovat na 699 USD, za větší osmičku si případní zájemci připlatí na americkém trhu 100 dolarů.

20:18 – Nové iPhony nabízejí navíc vyšší výkon, voděodolnost a navíc podporují konečně i bezdrátové nabíjení. Vylepšení však proti loňským modelům nejsou nijak dramatická.

20:12 – Zástupci Applu zdůraznili, že velkého vylepšení se dočkaly fotoaparáty. Menší osmička má rozlišení 12 megapixelů a je napojena na objektiv se světelností F1,8. Duální objektiv u větší verze 8 Plus pak nabízí světelnost F2,8.

20:07 – Velikosti nových iPhonů jsou tedy úplně stejné jako u loňských modelů. Velmi podobný je i vzhled. Počítá se s tradičními barevnými provedeními – stříbrnou, šedou, zlatou a růžovou. Zadní strana je přitom skleněná.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Velkého vylepšení se u osmiček dočkaly fotoaparáty.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Nové iPhony představil přímo šéf Applu Tim Cook.

19:59 – Apple odhalil dva nové iPhony, jsou to nástupci loňských sedmiček. Jmenují se iPhone 8 a 8 Plus. První má 4,7palcový displej, druhý 5,5palcový.

19:57 – Na pódium se vrátil Tim Cook a začal hovořit o iPhonu. Nejprve připomněl, že jablečný smartphone letos slaví „životní jubileum“ – kulaté desáté narozeniny.

19:52 – Nová generace Apple TV se bude na americkém trhu nabízet za ceny od 149 do 199 dolarů.

19:47 – Apple TV si nově poradí s obsahem v rozlišení 4K. Není bez zajímavosti, že kvůli tomu byl vylepšen vnitřní hardware tohoto multimediálního centra. Nově přibyla také podpora pro HDR obraz (High Dynamic Range), který bývá často lákadlem prémiových televizorů. Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. Nově technologii HDR nabídne také Apple TV.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple TV nově zvládá videa ve 4K i HDR obraz.

Apple TV je ta malá černá krabička vpravo dole.

19:41 – Další novinkou večera je Apple TV. Tim Cook opět začíná výpočtem toho, jak je toto multimediální centrum s logem nakousnutého jablka úspěšné.

19:37 – Apple Watch Series 3 se budou nabízet i bez LTE konektivity. Tato verze bude o 70 dolarů levnější. Cena modelu s LTE byla pro americký trh stanovena na 399 dolarů.

19:34 – S hodinkami je možné díky integraci SIM karty telefonovat. V podstatě je tak Apple proměnil v malý iPhone, který si lidé budou moci připnout na své zápěstí. I kvůli tomu se vnitřní součástky dočkaly výrazného vylepšení, použitý hardware je rychlejší.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 3

Foto: Stephen Lam, Reuters

S hodinkami bude možné telefonovat.

19:31 – Nové chytré hodinky nesou název Apple Watch Series 3. Hlavním vylepšením je integrace LTE konektivity, takže se novinka vůbec poprvé v historii obejde i bez iPhonu. Vzhled se nicméně velmi podobá předchozím generacím, jedinou markantnější změnou je červeně zbarvená korunka.

19:23 – Prvním představeným produktem večera budou chytré hodinky Apple Watch. Šéf Applu Tim Cook se však nejprve pochlubil, že žádný konkurenční model se neprodává lépe.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 3

19:19 – Zástupci Applu se pochlubili, že o jejich zboží je velký zájem. Obchody amerického počítačového gigantu navštíví po celém světě 500 miliónů lidí. Ti je považují nejen za chrám moderních technologií, ale zároveň za místo pro „setkávání“. Mohou si zde sednout a poslechnout oblíbenou kapelu, a mnoho dalšího.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook

19:11 – „Duch Steva Jobse…. vždycky bude jasná DNA společnosti Apple,“ prohlásil Cook s malým zaváháním. Bylo na něm vidět, že měl ke spoluzakladateli amerického počítačového gigantu blízko a že jeho smrt je i po letech pro něj bolavým tématem.

19:07 – Úvodní minuty velké tiskovky věnoval šéf Applu Tim Cook rekapitulaci stavby nového sídla, na jehož přípravách se ještě podílel zesnulý spoluzakladatel Applu Steve Jobs. „Je to nejlepší kancelářská budova na světě, přesně jak si Steve přál,“ prohlásil Cook.

19:02 – Jako první vystoupil na konferenci současný šéf Applu Tim Cook. Ten upozornil, že se všichni přítomní nachází v Divadle Steva Jobse, které je součástí nového sídla amerického počítačového gigantu – Apple Parku.

19:00 – Tisková konference společnosti Apple odstartovala.

Foto: Stephen Lam, Reuters

People await the start of a product launch event at Apple's new campus in CupertinoPeople enter the Steve Jobs Theater before the start of a product launch event at Apple's new campus in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Spoluzakladatel Applu Steve Jobs

Společnost Apple svolala na úterý večer středoevropského času velkou tiskovou konferenci. Co na ní bude k vidění, zatím zástupci Applu neprozradili. Přesto je s ohledem na podobné akce z loňských let takřka jisté, že k vidění budou právě iPhony. Zástupci firmy také potvrdili, že tiskovkou bude provázet samotný šéf Applu Tim Cook.

Podle neoficiálních informací by měly být na akci k vidění chytré hodinky Apple Watch a další generace multimediálního centra Apple TV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám