Hlavní obsah

Velká e-mailová krádež se týká i Čechů. Policie má seznam ukradených údajů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) odhalil už začátkem dubna obří e-mailovou krádež, při které se počítačovým pirátům podařilo získat přístupové údaje k více než 18 miliónům elektronických poštovních schránek. Krádež se měla týkat zhruba tisícovky účtů v Česku. Informovala o tom policejní mluvčí Petra Strašilová. Lidé si mohou díky webové aplikaci ověřit, zda byla jejich schránka kompromitována.

Foto: Profimedia.cz

Krádež se měla týkat zhruba tisícovky účtů v Česku.

Článek

„Dle zjištěných zpráv pachatelé této trestné činnosti disponovali přihlašovacími identifikačními údaji schránek spolu s přístupovými hesly. V rámci tohoto případu němečtí kriminalisté identifikovali mimo jiné i e-mailové schránky v naší národní doméně, tj. s uvedením emailové adresy končící ‚.cz‘,“ uvedla Strašilová.

„Policie ČR analyzovala zpřístupněná data a aktuálně nedisponuje žádnými informacemi, že by tyto e-mailové schránky byly zneužity k případnému dalšímu protiprávnímu jednání v dané souvislosti,“ konstatovala policejní mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Policie ČR

Webové aplikace pro ověření, zda byla jejich schránka kompromitována.

Podle ní si lidé mohou ověřit, zda byla jejich schránka kompromitována, pomocí jednoduché webové aplikace na adrese aplikace.policie.cz/kontrola-emailu. Na internetových stránkách stačí vyplnit svou e-mailovou adresu a počkat, zda přijde od policie potvrzovací e-mail.

„V případě, že schránka uživatele byla zneužita, bude prostřednictvím této aplikace  majiteli e-mailové adresy zaslána zpráva s návodem, jak má uživatel dále postupovat. Pokud uživatelem vyplněná e-mailová adresa není v seznamu kompromitovaných e-mailových adres, nebude žádná zpráva uživateli do jeho schránky zaslána,“ uzavřela Strašilová.

Milióny účtů byly odcizeny už v lednu

BSI informoval o krádeži přihlašovacích údajů k 18 miliónům e-mailových účtů, která se týká i Čechů, už začátkem dubna. [celá zpráva]

Letos se tak jedná už o druhý útok tak velkých rozměrů. V lednu BSI informoval o krádeži e-mailových účtů, která se týkala více než 16 miliónů lidí. Mezi postiženými byli i tehdy Češi.

„Můžeme potvrdit, že se útok v malém množství týkal i uživatelů v České republice. Od rakouského týmu CERT.AT jsme obdrželi seznam 138 uživatelských jmen a hesel k e-mailovým schránkám uživatelů v České republice,“ řekl Novinkám bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj bylo mezi kompromitovanými adresami také značné množství firemních e-mailů. Tehdy CSIRT v koordinaci s provozovateli poštovních serverů kontaktoval postižené uživatele s tím, aby si změnili svá hesla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám