Hlavní obsah

Vlajková loď Nokie drtí konkurenční smartphony nízkou cenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nokia fakticky ještě nepatří Microsoftu, ale v praxi už oba podniky fungují jako jeden. To bylo zřejmé již v noci ze středy na čtvrtek. Místo toho, aby finský výrobce uspořádal vlastní tiskovku k uvedení nové vlajkové lodi, top model Lumia 930 byl odhalen na vývojářské konferenci Build pořádané americkým softwarovým gigantem.

Nokia Lumia 930

 
Článek

Lumia 930 se snaží konkurovat takovým strojům, jako je Apple iPhone 5S, Samsung Galaxy S5, HTC One nebo například Sony Xperia Z2. Zákazníky se snaží nalákat především atraktivní cenou. Zatímco zmiňované přístroje se prodávají za více než 17 000 korun, novinka se na evropských pultech obchodů objeví v červnu s cenovkou mezi 14 000 a 14 500 Kč.

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia 930

I přes nižší cenu se Lumia 930 nemusí stydět za své parametry. Základem smartphonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,2 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 32GB úložným prostorem. Ten není možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet.

Displej má, podobně jako většina konkurenčních přístrojů, úhlopříčku rovných pět palců a rozlišení Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů). Novinka disponuje 20megapixelovým fotoaparátem, který je vybaven technologií Pureview. Ta by měla zajistit především obstojnou kvalitu momentek i za velmi špatných světelných podmínek.

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia Icon

Jak je z řádků výše patrné, nová vlajková loď je prakticky totožná s modelem Lumia Icon, který byl odhalen v únoru. Ten je ale určen výhradně pro americký trh. [celá zpráva]

Totožný s Lumií Icon je i vzhled. Kromě typicky pestrých barevných kombinací má tak přístroj proti loňským modelům hranatější design s výrazným kovovým proužkem po celém svém obvodu. Ten by měl zajistit větší odolnost přístroje například při pádech.

Dva smartphony pro méně náročné

Nokia Lumia 930 pracuje pod novým operačním systémem Windows Phone 8.1. Tuto platformu využívají také další dva představené přístroje – Lumie 635 a 630, které cílí především na méně náročné uživatele. Tomu bude odpovídat i jejich cena pohybující se okolo pěti tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Lumie 635 a 630 se podobají jako vejce vejci.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale přede dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Posílit prodejnost měla tehdy navázaná spolupráce s americkým softwarovým gigantem, která loni vyústila velkou akvizicí – Microsoft se dohodl s Nokií na odkupu hlavní mobilní divize za 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). Obě firmy v této době transakci dokončují. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám