Hlavní obsah

Nová vlajková loď od Nokie sází na hranatý tvar a vylepšený fotoaparát

Společnost Nokia odhalila svou novou vlajkovou loď – smartphone Lumia Icon. Ten stejně jako další chytré telefony pracuje pod operačním systémem Windows Phone. Novinka sází především na nový vzhled a vylepšený fotoaparát. Určena je však zatím výhradně pro americký trh, v Evropě se však s největší pravděpodobností ukáže na největším mobilním veletrhu Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně na konci února.

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia Icon

Článek

Telefon je podobný modelu Lumia 1520. Rozdíl je v úhlopříčce displeje, která u nového zařízení měří pět palců (12,7 centimetru), zatímco u staršího modelu 1520 je o necelé tři centimetry větší. Odlišný je také vzhled. Zatímco téměř všechny smartphony mají zakulacené boční strany, Icon je spíše hranatý.

Srdcem telefonu je procesor Qualcomm Snapdragon 800 s frekvencí 2,2 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Slot pro paměťové karty chybí. Icon má 20megapixelový fotoaparát, který je vybaven technologií Pureview. Ta by měla zajistit především obstojnou kvalitu momentek i za velmi špatných světelných podmínek.

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia Icon

Zatímco u chytrých telefonů je obvykle možné najít jeden nebo dva mikrofony, nová Lumia má čtyři. Dva se nacházejí v přední části telefonu a aktivují se během telefonování. Zbylé dva jsou v zadní části a při natáčení videa by měly lépe zachytit zvuky z vnějšího prostředí.

Americký operátor Verizon Wireless začne telefon prodávat od 20. února za 200 dolarů (4000 Kč) se smlouvou na dva roky nebo za 550 dolarů (11 000 Kč) bez smlouvy.

Nokia je bývalou jedničkou globálního trhu mobilních telefonů, kterému nyní dominuje jihokorejský Samsung. Na koupi její hlavní divize mobilních telefonů se s finskou společností loni na podzim dohodl Microsoft. Obě firmy v této době transakci dokončují. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám