Hlavní obsah

Samsung Galaxy S III se musí přestat prodávat, požaduje Apple

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patentové spory mezi Applem a Samsungem neberou konce. Tentokrát se snaží právníci amerického počítačového giganta zakázat v USA prodej nového chytrého telefonu Samsung Galaxy S III, který je často označován jako největší konkurent iPhonu. Podle právníků novinka porušuje hned dva patenty společnosti Apple.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Článek

Jeden patent se podle serveru Übergizmo týká technologie Siri. Ta promění telefon v osobní asistentku, které jednoduše nadiktujete vzkaz, nebo se jí zeptáte na aktuální dopravní informace. A to vše pouze hlasovými povely - telefonu se nemusíte ani dotknout. Samsung využívá u své nové vlajkové lodi velice podobnou technologii nazývanou S-Voice.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

Druhý patent pak souvisí se systémem, který dokáže automaticky detekovat a identifikovat údaje o zařízení, jako jsou například telefonní čísla, e-mailové adresy a hypertextové odkazy. Právníci požadují nyní po soudu kvůli porušení patentů předběžné opatření, díky kterému budou prodeje Galaxy S III zablokovány až do vynesení definitivního rozsudku.

Zda soud rozhodne skutečně ve prospěch společnosti Apple, není jasné, protože Samsung porušení patentů odmítá. „Věříme, že soud návrh Applu na předběžné opatření odmítne,“ uvedli zástupci firmy v prohlášení.

Co se výkonu týče, není Samsung Galaxy S III žádné ořezávátko. Má čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,4 GHz, 1 GB operační paměti a až 64GB vestavěnou paměť pro ukládání dat. Zaujmout zákazníky se novinka snaží také novými technologiemi. [celá zpráva]

Patentová válka začala loni

Právní bitvu mezi oběma společnostmi odstartoval Apple loni v dubnu ve Spojených státech, když obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad. Spor se od té doby rozšířil do dalších zemí, včetně Austrálie, Japonska, Koreje a některých evropských zemí. Několik soudů, včetně Nizozemska, USA a Austrálie, však již rozhodlo, že Samsung může své tablety prodávat.

Podle Samsungu porušuje naopak Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i u všech tří generací počítačových tabletů iPad. [celá zpráva]

V právních sporech je zatím jihokorejský elektronický gigant neúspěšný. Pařížská i milánská justice se ve svých verdiktech v polovině ledna shodla, že neexistuje žádný právní základ, podle kterého by se měly přístroje od Applu přestat prodávat. Rozhodnutí soudů ale není konečné a Samsung se proti němu může odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám