Hlavní obsah

Vybíráme technické dárky pro školáky a studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec školního roku se nezadržitelně blíží, žákům i studentům udělá za vysvědčení jistě radost nějaká zajímavá odměna. Na trhu je hromada technických vychytávek, které je potěší a zároveň jim v novém školním roce usnadní práci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Elektronika je bezesporu fenoménem dnešní doby. Počítače, tablety a smartphony s připojením na internet považuje většina mladistvých za naprostou samozřejmost. A není žádným tajemstvím, že tyto chytré pomocníky často využívají ke krácení volného času. V drtivé většině případů buď hrají hry, sledují videa na internetu, nebo brouzdají na sociálních sítích.

Čas lze nicméně využít daleko efektivněji, děti se například mohou naučit programovat. Programátorů je totiž stejně jako dalších IT expertů akutní nedostatek, a tak děti mohou svůj koníček už za pár let snadno proměnit v lukrativní zaměstnání.

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy.

Funkční tlačítko si můžou nakreslit. Česká stavebnice naučí děti technickému myšlení

Testy

Notebooky na učení i zábavu

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také ve středních a v některých případech dokonce i v základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Především při výběru notebooku hraje velmi důležitou roli hmotnost. Každý gram navíc je v aktovce při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Sluší se nicméně podotknout, že otázku hmotnosti do značné míry ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Na hráče se valí nové notebooky. Co budou umět?

Hardware

Pohodlí především

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Přeborníky na nízkou hmotnost jsou tablety, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů. Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Při výběru notebooku nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Vedle notebooků a tabletů mohou být velmi atraktivním dárkem také chytré telefony, hudební přehrávače, fotoaparáty, kamery či nositelná elektronika. Tito elektroničtí pomocníci ale pochopitelně ve výuce nejsou již takovým přínosem jako tablety a notebooky.

Microsoft Surface Pro 8: napůl tablet, napůl notebook

Novinka od společnosti Microsoft pracuje pod taktovkou operačního systému Windows 11. Je tedy plnohodnotným počítačem, který se směle může měřit s notebooky. K novince lze připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže při práci nahradit i notebook.

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 13palcovou obrazovkou, podporuje chytrý stylus Surface Slim Pen 2. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení a dá se schovat přímo do základny s klávesnicí.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 8

V útrobách modelu Surface Pro 8 se ukrývají nejnovější procesory Intel Core jedenácté generace. Na výběr je přitom z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu o desítky procent. Polepšit by si měla v otázce výkonu také integrovaná grafika.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 32 GB a úložný prostor až 1 TB. To vše se ukrývá v kompaktním těle s tloušťkou 9,3 mm a hmotností 891 g. V praxi se pohybuje výdrž bez problémů okolo 15 hodin. Nechybí ani slot pro SIM kartu pro příjem mobilního internetu.

  • Klady: solidní výkon, kompaktní provedení
  • Zápory: kvůli stojánku se s notebookem špatně pracuje na klíně
  • Cena: od 29 490 Kč

Realme 9 5G: potěší i hráče

Atraktivním poměrem cena/výkon zaujme smartphone Realme 9 5G. Je to nejlevnější model s podporou sítí páté generace, který je vybaven čipem Snapdragon 695. Tento procesor má dostatek výkonu i pro hraní her, ve střední třídě se chlubí nejvyšší taktovací frekvencí 2,2 GHz.

Operační paměť nabízí kapacitu 4 GB, velikost úložného prostoru se liší podle zvolené verze. Za 6499 Kč je k mání 64GB varianta, za 6999 Kč pak 128GB verze. Displej nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz, díky čemuž se hodí i na hraní her, a úhlopříčku 6,6 palce. Rozlišení je pak 2412 x 1080 pixelů (Full HD+).

Foto: archív výrobce

Realme 9 5G

Vybírat je přitom možné mezi barevnými provedeními Stargaze White a Meteor Black. Zadní strana přitom díky zvlněnému holografickému designu vypadá velmi zajímavě. V pase má telefon 8,5 mm a váží 191 gramů. Navzdory relativně kompaktním rozměrům má přístroj 5000mAh baterii a nabízí rychlé 18W dobíjení.

Hlavní fotoaparát na zadní straně nabízí rozlišení 50 MPx, sekundují mu další dva objektivy – portrétní objektiv s černobílým profesionálním portrétním režimem a makroobjektiv. Oba nabízejí rozlišení 2 MPx. Vepředu se pak nachází 16MPx čelní fotoaparát.

  • Klady: solidní poměr cena/výkon
  • Zápory: telefonu by slušelo více operační paměti
  • Cena: od 6499 Kč

Boffin Magnetic: naučí technickému myšlení

Malé i velké konstruktéry se snaží naučit technickému myšlení česká elektronická stavebnice Boffin Magnetic, za kterou stojí společnost 3Dsimo. Děti si na ní mohou osahat základy elektroniky a zároveň lépe pochopit, jak fungují vymoženosti moderní doby okolo nich.

Přestože obsahuje pouze 58 dílků, což je méně než ve středně velkém Legu, dají se z ní poskládat více než dvě stovky unikátních projektů – od jednoduché LED žárovky přes autíčko na dálkové ovládání až po plně funkční GameBoy.

Foto: archív výrobce

Boffin Magnetic

Stavebnice je určena pro děti od osmi let. A skutečně i takto malé děti si s většinou projektů poradí samy. Boffin Magnetic se skládá z magnetické podložky založené na technologii spojující magnetismus a vodivou plochu. Na podložku se staví jednotlivé komponenty stavebnice – vodivá propojení, kondenzátory, přepínače, vypínače, tlačítka či rezistory a mnohé další.

Každé balení obsahuje také malý všestranný počítač, díky němuž se mohou jednotlivé projekty proměnit ve skutečně sofistikované prvky elektroniky. Například jednoduchá LED žárovka se může proměnit v chytrou, takový přístroj bude automaticky dbát na světelný komfort v místnosti a upravovat ho podle intenzity světla okolního prostředí.

  • Klady: široké množství projektů
  • Zápory: vyšší cena, v prodeji je verze Lite za 1490 Kč
  • Cena: 3199 Kč

Nokia T20: tablet do nepohody

Nokia T20 je jedním z nejnovějších přírůstků na trh s tablety. Přestože cena tohoto modelu činí pouze 5990 Kč, nabízí poměrně solidní výbavu. V praxi se tak hodí na sledování videí, brouzdání po webu, ale klidně i hraní her.

Svižné pracovní tempo operačního systému Android zajišťuje osmijádrový procesor taktovaný na 1,8 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je k dispozici úložiště o velikosti 64 GB, které se však dá snadno rozšířit až do velikosti 512 GB prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Nokia T20

Displej nabízí rozlišení 1200 x 2000 pixelů, a to při úhlopříčce 10,4 palce. Dokonce nechybí ani slot pro SIM kartu, podporován je však pouze starší standard LTE. Vše pracuje pod čistou verzí operačního systému Android, v praxi je díky tomu tablet rychlejší než konkurenční přístroje s papírově výkonnějším hardwarem.

Vyzdvihnout si zaslouží také zvýšená odolnost podle certifikace IP52. Tabletu by tak v praxi neměl vadit déšť či vlhké prostředí. Hliníková konstrukce působí poměrně bytelným dojmem.

  • Klady: svižné pracovní tempo
  • Zápory: podprůměrná kvalita fotoaparátů
  • Cena: 5990 Kč

Gigabyte G5 KC: na školu i hry

Notebook Gigabyte G5 KC vypadá na první pohled jako obyčejný laptop, ve skutečnosti jde ale o solidně vybavenou herní mašinu. Je vybaven 15,6palcovým displejem, který staví na technologii IPS a nabízí rozlišení Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Výhodou tohoto panelu je rychlá obnovovací frekvence 144 Hz, což je především při hraní akčních stříleček opravdu poznat. Monitor nabízí v praxi bezchybné pozorovací úhly, dobré barevné podání a zároveň i rovnoměrné podsvícení. V nabídce je navíc i dražší 240Hz verze.

Foto: mif, Novinky

Gigabyte G5 KC

Lákadlem je grafická karta Nvidia GeForce RTX 3060, která je díky dobrému poměru cena/výkon nejčastější volbou hráčů. V praxi stačí bohatě i na moderní tituly při maximálních detailech.

Srdcem testovaného stroje je šestijádrový procesor Intel Core i5-10500H, který nabídne základní takt 2,5 GHz, respektive 4,5 GHz v turbo režimu. Je pravda, že na pultech obchodů jsou již čipy 11. a 12. generace, stroje s nimi ale vycházejí o něco dráž. Hráči přitom žádný dramatický rozdíl mezi jednotlivými generacemi nepoznají.

Stroj dostal do vínku dále 16 GB operační paměti typu DDR4 a 512GB SSD jednotku standardu M.2 PCIe. V útrobách notebooku se nicméně ukrývá ještě jeden volný M.2 slot, a dokonce i prostor pro vložení SATA disku. Laptop tak v případě potřeby můžete snadno vybavit dvěma dalšími disky. Laptop se standardně dodává s Windows 10, ale zdarma je možné přejít na Windows 11.

  • Klady: stačí na všechny moderní hry
  • Zápory: při maximálním zatížení vyšší hlučnost
  • Cena: 27 990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zabezpečit počítač nebo smartphone

Pod vánočním stromkem řada lidí objevila nový počítač, tablet nebo chytrý telefon. Na všechna tato zařízení mohou zaútočit počítačoví piráti, a tak je vhodné...

Lákadla moderních počítačových tabletů

Na trhu se v poslední době zabydlela celá řada zajímavých počítačových tabletů. Zatímco některé lákají atraktivní cenou, jiné se chlubí unikátní konstrukcí....

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Příchod nejnovějších mobilů jasně naznačuje, že vysoká inflace se promítne i do cen elektroniky. Na trhu je ale celá řada zajímavých smartphonů, při jejichž...

Výběr článků

Načítám