Hlavní obsah

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Příchod nejnovějších mobilů jasně naznačuje, že vysoká inflace se promítne i do cen elektroniky. Na trhu je ale celá řada zajímavých smartphonů, při jejichž nákupu lze ušetřit klidně i několik tisíc korun.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Flip3 5GVideo: Novinky

 
Článek

Jde pochopitelně nejčastěji o modely, které si odbyly premiéru v loňském roce. To ale nutně nemusí být na škodu, vždyť i loňské vlajkové lodě stále ještě patří mezi ty nejvýkonnější smartphony na trhu. Pozadu proti letošním modelům nijak dramaticky nezůstávají ani v otázce kvality fotoaparátů či výdrže baterie.

Tuzemští prodejci nasadili nižší ceny klidně i o několik tisíc korun. Snaží se totiž zbavit skladových zásob, než se odhalí nové přístroje na největším evropském veletrhu spotřební elektroniky IFA. Ten se bude konat v německém Berlíně hned zkraje nového školního roku. Dle očekávání na něm budou k vidění desítky nových přístrojů.

Lákadla cenově dostupných mobilů

Testy

Novinky ukáže Apple i Samsung

Navíc hned zkraje podzimu se očekává tiskovka společnosti Apple, na které budou s největší pravděpodobností odhaleny nové iPhony. Ještě před koncem prázdnin by pak své mobilní novinky měl ukázat jihokorejský Samsung.

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že nejmarkantnější slevy jsou u dražších přístrojů, u kterých se cenovka může vyšplhat klidně i na více než 20 000 Kč. Narazit na tisícové slevy je ale možné také ve vyšší střední třídě, tedy u telefonů za částky okolo 10 000 korun.

Zlevňovalo se také u cenově dostupnějších přístrojů, u nich se ale slevy pohybují v řádech stokorun. Na výjimky je možné narazit spíše výjimečně.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Herní displej i rychlé nabíjení. Honor se vrací s cenově dostupným mobilem

Mobil

Podezřele levné nabídky

Všechny nabídky ale nemusí být tak výhodné, jak se může na první pohled zdát. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být určeny pro český trh, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí chytré telefony a tablety, které neobsahují češtinu. Některé modely zase nejsou určeny na provoz v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Stejně tak může být případný problém se zárukou. I v Česku se sice mohou prodávat telefony, které byly zakoupeny na jiném evropském trhu. Problém ale nastane ve chvíli, kdy chcete přístroj servisovat či reklamovat – oficiální servisní střediska totiž přijímají bez poplatku zpravidla jen přístroje z oficiální české distribuce.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Na zmiňovaných nákupních rádcích naleznou zájemci o nové přístroje uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Xiaomi 11T Pro: prémiová třída

Fanoušci značky Xiaomi budou patrně pokukovat po nejnovějších dvanáctkách, loňské modely ale mají také stále co nabídnout – stále totiž patří k těm nejvýkonnějším přístrojům na trhu, a navíc se chlubí i povedenými fotoaparáty.

To je případ i modelu Xiaomi 11T Pro, který představoval ještě v druhé polovině loňského roku to nejlepší v nabídce tohoto výrobce. Vzhledem k tomu, že nikdo neví, kdy se dvanáctky objeví na pultech obchodů, jde v současnosti o vrchol nabídky značky Xiaomi.

Foto: archív výrobce

Xiaomi 11T Pro

I když je cena tohoto modelu daleko atraktivnější, v některých ohledech překonává dokonce i nejnovější iPhony 13 od Applu. Řeč je například o extrémně rychlém 120W nabíjení, kdy zcela vybitý telefon dobijete na 100 % za pouhou čtvrthodinu.

Díky osmijádrovému procesoru Qualcomm Snapdragon 888 má tento čínský smartphone dost výkonu i pro nejmodernější aplikace a hry, dále je k dispozici 8 GB operační paměti a 128- nebo 256GB úložiště. Rychlý 120Hz displej má úhlopříčku 6,67“ a rozlišení Full HD+.

Vzadu nalezneme trojitý fotoaparát, kdy hlavní optika nabízí rozlišení 108 MPx. Dalším v řadě je 8MPx ultraširokoúhlá kamera a 5MPx makro fotoaparát. Vepředu se nachází 16MPx selfie kamera.

  • Cena v březnu: 13 990 Kč (128 GB); 14 990 Kč (256 GB)
  • Cena v květnu: 11 770 Kč (128 GB); 12 390 Kč (256 GB)

Samsung Galaxy Z Flip3 5G: design hraje prim

Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Trojkový flip se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Obávat se nemusíte ani toho, že byste jej museli neustále otevírat a zavírat, což by jistě nebylo pohodlné. Proti předchůdci má totiž trojka daleko větší informační displej, který dovede zobrazit všechny důležité informace, a to včetně předpovědi počasí.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Vnější obrazovka nabízí úhlopříčku 1,9 palce, vnitřní ohebný panel pak 6,7 palce. Ten se navíc chlubí vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz, což je ideální pro hraní her. Přehyb uprostřed displeje je daleko méně nápadný než u předchůdce, i když jej pochopitelně po přejetí prstem cítíte.

V rozloženém stavu můžete displej telefonu různě polohovat, snadno tak půlku obrazovky během focení či videohovorů proměníte ve stojánek. Systém je odladěn na ohebnou obrazovku tak dobře, že obraz z fotoaparátu automaticky posune na horní část displeje, ovládací prvky nechá pak na spodní.

Naživo navíc telefon vypadá ještě lépe než na propagačních materiálech výrobce. Je to bez nadsázky designový skvost, který je skoro až škoda zahalovat nějakým krytem. Z pohledu bezpečnosti je to ale rozhodně žádoucí.

  • Cena v březnu: 23 990 Kč (128 GB); 25 990 Kč (256 GB)
  • Cena v květnu: 21 990 Kč (128 GB); 22 990 Kč (256 GB)

Realme GT Master Edition: potěší i hráče

O smartphonu GT Master Edition od společnosti Realme se mluví nejčastěji ve spojení s neokoukaným designem. Ve skutečnosti je ale vzhled pouze jedním z lákadel tohoto kousku. Navzdory relativně příznivé cenovce může novinka potěšit i fanoušky mobilního gamingu.

V útrobách tepe Snapdragon 778G, který sice není nejvýkonnějším mobilním procesorem na trhu, ale jeho výkon bohatě stačí pro plynulé hraní všech moderních her. To je pochopitelně zásluha i grafického čipu Adreno 642L.

Foto: archív výrobce

Realme GT Master Edition

Vše pracuje pod operačním systémem Android 11, který běží velmi plynule – obzvláště s přihlédnutím k cenové třídě, ve které se nacházíme. Žádný problém nedělá telefonu ani více spuštěných aplikací najednou, i když většinou si jej budou především mladší ročníky pořizovat kvůli hrám.

Ke hraní totiž svádí i použitá obrazovka, která nabízí úhlopříčku 6,4 palce a rozlišení 2400 x 1080 obrazových bodů. Její obnovovací frekvence je totiž 120 Hz, díky čemuž jsou i zběsilé akční scény krásně plynulé. Displej má velmi dobré barevné podání a bezchybné pozorovací úhly.

Telefon podporuje 5G a láká na rychlé 65W dobíjení, baterie má kapacitu 4300 mAh. V praxi není žádný problém se obejít bez nabíječky klidně i po dobu dvou dnů.

  • Cena v březnu: 7590 Kč (128 GB); 8990 Kč (256 GB)
  • Cena v květnu: 5990 Kč (128 GB); 7490 Kč (256 GB)

Honor 50: návrat na výsluní

Kvůli sesterské společnosti Huawei musel v minulých letech nabízet Honor pouze smartphony s osekanou verzí Androidu. Už loni se ale Honor osamostatnil a pod taktovkou nového majitele se nyní snaží zaujmout novou padesátkou s plnohodnotným Androidem.

Srdcem tohoto smartphonu je procesor Qualcomm Snapdragon 778G 5G, který sice není tím nejvýkonnějším čipsetem na aktuálním trhu, ale i tak je zárukou svižného pracovního tempa a dobrého poměru výkon/spotřeba. Nechybí ani herní funkce GPU Turbo X a Hunter Boost, k dispozici je 6 nebo 8 GB operační paměti a 128 či 256GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Honor 50

Novinka se chlubí displejem s úhlopříčkou 6,57“ a rozlišením 1080 x 2340 pixelů, lákadlem má být i 120Hz obnovovací frekvence a 300Hz obnovovací frekvence dotykové plochy. Kapacita napevno zabudovaného akumulátoru má být 4300 mAh. Díky rychlému nabíjení se máte dostat za 20 minut už na 70 % kapacity baterie.

Zajímavá je také fotovýbava. Čelní 32MPx fotoaparát doplňuje čtyřoká optika vzadu. Ta se skládá z hlavního 108Mpx senzoru o velikosti 1/1,52", 8Mpx ultra širokoúhlého fotoaparátu, 2Mpx makro kamerky a 2Mpx senzoru hloubky.

  • Cena v březnu: 9990 Kč (128 GB); 11 990 Kč (256 GB)
  • Cena v květnu: 7850 Kč (128 GB); 8999 Kč (256 GB)

Nokia X10: čistý Android

Nokia X10 tak trochu mate svým tělem. Při pohledu na technické parametry by si totiž většina uživatelů patrně řekla, že hardwarová výbava je spíše podprůměrná. Přece jen procesor Snapdragon 480 nalezneme také u levnějších modelů.

Nokia nicméně, stejně jako v případě svých ostatních modelů, vsadila na perfektně optimalizovaný systém Android. Jde v podstatě o jeho čistou podobu bez zbytečných grafických výstřelků. Díky tomu telefon reaguje velmi svižně, v podstatě se tak pracovním tempem vyrovná konkurentům, kteří mají výkonnější čipy.

Foto: archív výrobce

Nokia X10

Rozdíl ve výkonu poznáte snad jen ve chvíli, kdy začnete hrát hry. Ty se kvůli slabšímu čipu spouštějí trochu pomaleji. Na 6,67palcovém displeji s Full HD+ si nicméně můžete zahrát prakticky všechny moderní tituly. Operační paměť o velikosti 6 GB doplňuje 64GB úložiště.

Velmi zajímavý je i vzhled, i když se nemusí líbit každému. Na rozdíl od většiny konkurentů totiž výrobce vsadil na záda z matného plastu. Díky tomu telefon vypadá zajímavě a neokoukaně, navíc na zadní straně neulpívají otisky prstů.

  • Cena v březnu: 8290 Kč (128 GB)
  • Cena v květnu: 6490 Kč (128 GB)

Reklama

Související články

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Na pultech tuzemských obchodů se zabydlely čtyři nové iPhony s číslovkou 13 v názvu, především dva modely z řady Pro představují to nejlepší v nabídce...

Výběr článků

Načítám