Hlavní obsah

Lákadla moderních počítačových tabletů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu se v poslední době zabydlela celá řada zajímavých počítačových tabletů. Zatímco některé lákají atraktivní cenou, jiné se chlubí unikátní konstrukcí. Výjimkou nejsou ani stroje, které dovedou nahradit klidně i notebook.

Představení iPadu mini (2021)Video: archív výrobce

 
Článek

Jedním z nejnovějších tabletů na trhu je Nokia T20. Přestože jeho cena činí pouze 5990 Kč, nabízí poměrně solidní výbavu. Svižné pracovní tempo operačního systému Android zajišťuje osmijádrový procesor taktovaný na 1,8 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti.

Pro uložení dat je k dispozici úložiště o velikosti 64 GB, které se však dá snadno rozšířit až do velikosti 512 GB prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej nabízí rozlišení 1200x2000 pixelů, a to při úhlopříčce 10,4 palce.

Vyzdvihnout si zaslouží také zvýšená odolnost podle certifikace IP52. Tabletu by tak v praxi neměl vadit déšť či vlhké prostředí. Hliníková konstrukce působí poměrně bytelným dojmem. Dokonce nechybí ani slot pro SIM kartu, podporován je však pouze starší standard LTE.

Foto: archív výrobce

Nokia T20

Foto: archív výrobce

Nokia T20

Nejmenší tablet od Applu

Ještě kompaktnější rozměry nabízí iPad mini od Applu, který si odbyl premiéru už loni před Vánocemi. Zájem o něj byl o něj tak velký, že byl až do letošního roku beznadějně vyprodaný. Základní verze s 64GB pamětí a WiFi připojením vyjde na 14 490 Kč, nejvybavenější 256GB verze s 5G připojením pak stojí 22 490 Kč.

Nejmenší tablet v nabídce Applu dostal podobný design jako iPhony 13. Chlubí se tedy hranatější konstrukcí s rovnými bočnicemi. Díky tomu se podařilo vtěsnat větší displej do stejně velkého těla jako u předchůdce. Ten měl 7,9“ displej, novinka láká na 8,3“ úhlopříčku. Na rozdíl od iPhonů 13 uživatelé nepřijdou ani o čtečku otisků prstů, přesunula se do bočního tlačítka.

Stylový iPad Air dospěl, může se měřit s notebooky

Hardware

Lákadlem má být také konektor USB-C, který je přece jen univerzálnější než rozhraní Apple Lightning. Nově by tak měla jít snadno připojit celá řada nejrůznějšího příslušenství. Připojit se dá touto cestou například i mixážní pult, což ocení hudební tvůrci.

Vzadu i vepředu nalezneme 12MPx kameru, ta přední má přitom ultraširokoúhlý záběr (122°). Tento iPad je dostupný ve fialové, růžové, zlaté a space gray, podporuje druhou generaci Apple Pencil.

Foto: archív výrobce

Nový iPad mini

Foto: archív výrobce

Nový iPad mini

Skládací konstrukce

Co se rozměrů týče, je naprostým přeborníkem Galaxy Z Fold3 od Samsungu. Je to totiž hybrid, který naplno využívá přednosti skládací konstrukce s ohybnou obrazovkou. Ve složeném stavu vypadá téměř jako obyčejný smartphone, má však užší obrazovku a baculatější tělo. Je to dáno tím, že se může snadno rozložit, díky čemuž zpřístupníte větší dotykový panel uvnitř – pak funguje jako tablet.

Větší obrazovku je možné v praxi velmi dobře využít k vyšší produktivitě, kdy velký 7,6palcový displej využijete k zobrazení více aplikací najednou. Perfektně také na této obrazovce vypadají hry, a to nejen díky 120Hz obnovovací frekvenci. V praxi totiž vidíte daleko větší herní plochu, než jinak bývá u smartphonů s tradiční konstrukcí běžné.

Pro úplnost dodejme, že vnější displej nabízí úhlopříčku 6,2 palce, je tedy skutečně zhruba stejně velký jako u běžných smartphonů. Pro běžnou práci je tak více než dostatečný. Daní za skládací konstrukci je vyšší pořizovací cena, která činí 46 990 Kč.

Skládací chytrý telefon Galaxy Z Fold3 5GVideo: Novinky

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Pod taktovkou Windows

Zajímavým hybridem je také Surface Pro 8 od Microsoftu, ten však spojuje to nejlepší ze světa tabletů a notebooků. Stačí k němu připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej, a máte plnohodnotný přenosný počítač s Windows 11.

Nechybí ani pořádná dávka výkonu. V útrobách tohoto modelu se ukrývají procesory Intel Core jedenácté generace. Na výběr je přitom z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu o desítky procent. Polepšit by si měla v otázce výkonu také integrovaná grafika.

Evropská komise chystá energetické štítky i pro mobily a tablety

Internet a PC

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 13palcovou obrazovkou, podporuje chytrý stylus Surface Slim Pen 2. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení a dá se schovat přímo do základny s klávesnicí.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 32 GB a úložný prostor až 1 TB. To vše se ukrývá v kompaktním těle s tloušťkou 9,3 mm a hmotností 891 g. V praxi se pohybuje výdrž bez problémů okolo 15 hodin. Nechybí ani slot pro SIM kartu pro příjem mobilního internetu. Ceny startují na 29 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 8

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 8

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám