Hlavní obsah

Jak zabezpečit počítač nebo smartphone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod vánočním stromkem řada lidí objevila nový počítač, tablet nebo chytrý telefon. Na všechna tato zařízení mohou zaútočit počítačoví piráti, a tak je vhodné je co nejdříve začít proti kybernetickým nájezdníkům chránit.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žebříčky nejrozšířenějších škodlivých kódů zpravidla obsahují stále stejná jména. Z toho by se dalo usuzovat, že kyberzločinci neprogramují žádné další hrozby. Realita je ale úplně jiná, jak dokládá analýza antivirové společnosti Kaspersky – internetem kolují každý den statisíce nezvaných návštěvníků, kteří spoléhají na důvěřivost lidí či slabiny v systému.

Za uplynulých 12 měsíců zachytili bezpečnostní experti společnosti Kaspersky rekordních 380 000 nových typů škodlivých souborů denně. „Je to o 5,7 % více než v roce 2020, což představuje průměrný denní nárůst od 20 000 zachycených nových hrozeb,“ prohlásil Denis Staforkin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Riziko hackerských útoků je možné výrazně snížit. Stačí nepodceňovat dvě věci

Bezpečnost

Práce z domova

Bezpečnostní expert zdůraznil, že vzrůstající podíl škodlivých kódů souvisí s prací z domova. „Mohutný přechod na online operace také znamená, že se po celém světě používá více zařízení. To dává více příležitostí k útoku a následně vede k většímu ohrožení uživatelů. Zvyšování digitální gramotnosti a pravidelná aktualizace bezpečnostních řešení jsou proto dva mimořádné úkoly, jimž by měli uživatelé věnovat zvýšenou pozornost,“ uzavřel Staforkin.

Nebezpečí číhá na uživatele nejčastěji na internetu. Stejně tak se ale nezvaní návštěvníci mohou ukrývat na přenosných médiích, jako jsou nejrůznější externí disky a USB flashky. Zabezpečit je tedy vhodné jakékoli zařízení i ve chvíli, kdy není připojeno k internetu.

Obzvláště to platí o chytrých telefonech a tabletech, které se objevují v tuzemských domácnostech stále častěji. Celá řada lidí si přitom ani neuvědomuje, že tato mobilní zařízení mohou být napadena úplně stejně jako klasické počítače.

Čtyři bezpečnostní rizika virtuálního vesmíru

Bezpečnost

Specializované programy

Před podobnými záškodníky dokážou počítače, tablety i chytré telefony ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Každý den kolují internetem statisíce virů. Loni jich přibylo

Bezpečnost

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Řada bezpečnostních programů je nabízena úplně zadarmo. Tvůrci vydělávají především na reklamě, která se v takových aplikacích zobrazuje. Případně také v některých případech omezují funkčnost bezpečnostních programů. Některé antiviry například dovedou škodlivé kódy najít, ale na jejich smazání je nutné zakoupit již plnou verzi aplikace.

Měsíce pečlivě sledují, pak udeří. BlueNoroff drancuje účty startupů

Bezpečnost

Kaspersky Total Security: kompletní ochrana

Svůj antivirový balík nabízí společnost Kaspersky ve verzi pro domácnosti ve třech různých provedeních. Ten nejlevnější se jmenuje jednoduše Anti-Virus a jeho licence se dá pořídit už za 400 Kč na jeden rok. Jeho možnosti se ale příliš neliší od dalších antivirů, které jsou na trhu.

Daleko zajímavější je tak řešení Kaspersky Internet Security s cenovkou 650 Kč, neboť nabízí řadu pokročilých funkcí. S tímto balíkem totiž lidé získají ochranu svých osobních údajů na síti, ale zároveň i zabezpečení internetového bankovnictví. Vzhledem k tomu, kolik škodlivých kódů se zaměřuje na krádeže financí, je verze Internet Security rozhodně vhodnější volbou.

Foto: archív výrobce

Kaspersky Total Security

Tím nejlepším v nabídce Kaspersky je antivirový balík Total Security, který obsahuje vše výše uvedené a navíc ještě řadu dalších užitečných nástrojů. Řeč je například o dětské ochraně Saf Kids, pokročilém správci hesel či ochraně soubodů, která dovede zálohovat a šifrovat i fotografie a hudbu. Případní zájemci za Total Security zaplatí 1060 Kč.

Kaspersky na svém webu nabízí přehledné porovnání jednotlivých balíků a hlavně možnost naklikat si, na jak dlouho licence chcete a pro kolik zařízení. V případě více licencí na delší dobu je logicky cena výhodnější.

  • Klady: dovede ochránit děti, hesla i soubory
  • Zápory: základní verze nenabízí takové možnosti jako dražší balíky
  • Kde stahovat: kaspersky.cz

LMT Anti Logger: odhalí neodhalitelné

Některé škodlivé kódy si hrají s uživateli na schovávanou. Řeč je například o programech, které zaznamenávají stisk kláves. Ty se snaží zůstat co nejdéle v utajení, aby mohly odchytávat přihlašovací údaje a další citlivé informace.

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například LMT Anti Logger.

Foto: archiv výrobce

LMT Anti Logger

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. LMT Anti Logger nabízí ochranu v reálném čase proti virům, trojským koním a keyloggerům, potažmo screenloggerům, clipboard loggerům a webcam loggerům.

Součástí je jednoduchý správce hesel, možnost konfigurace zabezpečení, či ochrana proti neoprávněným změnám v systémovém registru. Navzdory celé řadě pokročilých funkcí tvůrci nabízejí aplikaci zadarmo, pouze vybízejí uživatele k dobrovolnému příspěvku v libovolné výši.

  • Klady: nalezne v počítači i těžko odhalitelné záškodníky
  • Zápory: není kompatibilní s některými antiviry (např. F-Secure, Comodo)
  • Kde stahovat: leminhthanh.me

Avira Mobile Security: chrání mobily

Většina aplikací v dnešním přehledu se zaměřuje na zabezpečení počítačů a notebooků. Nezvaní návštěvníci ale často útočí také na mobilní zařízení, jako jsou počítačové tablety a chytré telefony. Ty se snaží ochránit antivirový program Avira Mobile Security.

Ten na zmiňovaných zařízeních funguje v podstatě úplně stejně jako antivirové aplikace na klasických stolních počítačích. Dokáže tedy monitorovat soubory proudící ze zařízení a do něj, a pokud narazí na podezřelý nebo infikovaný soubor, uživatele na to upozorní. V zachytávání hrozeb je přitom podle zkušeností uživatelů nástroj od společnosti Avira poměrně úspěšný.

Foto: archiv výrobce

Avira Mobile Security

Tento bezplatný antivirus toho ale umí daleko více. V případě ztráty zařízení jej dokáže najít a ukázat jeho umístění na mapě, přístroj však musí být připojen k internetu. Pokud nejde z nějakého důvodu získat zařízení zpět, je možné jej na dálku zamknout, nebo dokonce i vymazat.

Nejnovější verze nabízí také přístup k soukromým virtuálním sítím (VPN), díky čemuž je možné anonymizovat svoje připojení, případně přistupovat ke stránkám, které standardně nejsou pro české uživatele přístupné.

  • Klady: součástí instalace je i zabezpečený prohlížeč
  • Zápory: pokročilejší funkce jsou k dispozici až v placené verzi
  • Kde stahovat: internetové obchody s mobilními aplikacemi Apple iTunes a Google Play

ZoneAlarm Free Firewall: zeď proti hackerům

Program ZoneAlarm free je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Za tímto softwarem stojí kyberbezpečnostní společnost Check Point, která se jinak zaměřuje na zabezpečení firem a organizací. Ty zpravidla kladou vyšší nároky na zabezpečení než běžní uživatelé.

Foto: archiv výrobce

ZoneAlarm Free Firewall

Hlavní úkol tohoto bezplatného firewallu je stejný jako v případě řešení v operačním systému Windows – bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. Tím, že neustále běží na pozadí a v podstatě sleduje neustále síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže Zone Alarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

  • Klady: široké možnosti nastavení
  • Zápory: vytěžuje hardware počítače
  • Kde stahovat: zonealarm.com

Avast Free Antivirus: jde to i zadarmo

Jedním z nejpopulárnějších bezplatných antivirů současnosti je Avast Free Antivirus. Minimálně v našich končinách je to dáno i tím, že za ním stojí dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Ti na konci 80. let vytvořili program pro boj s nezvanými návštěvníky, který pojmenovali anti-virus advanced set (AVAST).

Program je vybaven intuitivním uživatelským rozhraním, které je velice přehledné. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Foto: archív výrobce

Avast Free Antivirus

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, které nejsou tolik výkonné. Součástí instalace je také webový prohlížeč Avast Secure Browser, který dovede uživatele chránit před různými phishingovými útoky a dalšími nástrahami z internetu.

Přímo v bezplatné aplikaci lákají tvůrci na placenou verzi antiviru, která se nabízí od 595 Kč v případě licence pro jeden počítač. Ta nabízí celou řadu šikovných funkcí – například kontrolu výkonu počítače či pokročilé zabezpečení webových služeb.

  • Klady: součástí instalace je i zabezpečený prohlížeč
  • Zápory: pokročilejší funkce jsou k dispozici až v placené verzi
  • Kde stahovat: avast.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám