Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na zimní dovolenou

Novinky, mif

Počasí si z nás v posledních dnech sice dělá legraci, ale zimní dovolené jsou i přesto v plném proudu. Na horách přijde vhod nejen teplé oblečení, ale také šikovné technické vychytávky, které mohou zpříjemnit samotný pobyt, ale i cestu.

Foto: Profimedia.cz

Na horách přijdou vhod šikovné technické vychytávky, které mohou zpříjemnit samotný pobyt ale i cestu.

Článek

Praktickým společníkem na dovolené může být počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě tablety.

Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Samozřejmě za výkonnější verze vybavené lepšími obrazovkami si zájemci připlatí klidně i několik tisíc korun.

Zajímavou volbou jsou také hybridy, které se snaží skloubit výhody notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. Jednoduše se odpojí klávesnice.

Nezapomenutelné vzpomínky

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou přítěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení (Full HD).

Na horách cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Pozornost si zaslouží také elektronika – fotoaparáty, chytré telefony, tablety i notebooky – nabízející vysokou odolnost. Takové přístroje totiž dokážou nejen na zimní dovolené přežít všelijaké nehody. Nevadí jim zpravidla extrémní teploty pod i nad nulou, pády, prach a ani voda – na horách tedy spíše sníh.

Garmin NüviCam: myslí za řidiče

GPS navigace Garmin NüviCam patří do prémiové třídy, čemuž koneckonců odpovídá i cenovka, pohybující se okolo deseti tisíc korun. Přístroj disponuje 6,1palcovým dotykovým displejem, na kterém je možné v základu prohlížet mapové podklady 45 evropských států.

Foto: archív výrobce

Garmin NüviCam LM

Největší vylepšení však nalezneme na zadní straně navigace – zabudovanou HD kameru. Ta dokáže pořídit automaticky videozáznam dění na silnici před vozidlem a v případě nárazu jej automaticky uloží na vloženou paměťovou kartu.

Díky zabudované kameře navigace od Garminu navíc řidiče varuje, pokud se příliš přiblíží k vozidlu jedoucímu před ním, nebo dokonce i v případě, že opustí svůj jízdní pruh. V podstatě tak hlídá řidiče a snaží se minimalizovat riziko nehody. Samozřejmostí je možnost propojit Garmin NüviCam s chytrým telefonem a využívat ji ve voze jako bezdrátové handsfree.

  • Klady: pokročilé funkce
  • Zápory: poměrně velký displej může překážet ve výhledu
  • Cena: 9800 Kč

Nikon Coolpix S33: nevadí sníh ani pády

Coolpix S33 od společnosti Nikon se na první pohled nijak výrazně neliší od konkurenčních modelů, které uživatele lákají příznivou cenovkou. Ve skutečnosti má ale navrch hned v několika ohledech. V první řadě se nabízí v široké škále pastelových barev, díky čemuž se hodí jako dárek pro většinu mladších ročníků.

Foto: archív výrobce

Nikon Coolpix S33

Navíc má speciální konstrukci, která je odolná proti pádům a prachu. Přístroji dokonce nevadí ani voda, ponořen může být až do hloubky deseti metrů. Logicky tedy nevadí, když na zimní dovolené foťák spadne do hromady sněhu, o čemž si většina konkurentů může nechat jenom zdát.

I přes zvýšenou odolnost nepřišel tento kompakt o trojnásobný optický zoom. Objektiv se světelností f/3,3-5,9 je napojen na CMOS snímač s rozlišením 13 megapixelů. Kvalita snímků nicméně odpovídá cenové kategorii, především za zhoršených světelných podmínek je na snímcích znát značný šum.

  • Klady: příznivá cena, vodotěsná konstrukce
  • Zápory: kvalita snímků za horšího světla
  • Cena: 2300 Kč

Caterpillar CAT S30: odolnost hraje prim

Chytrý telefon CAT S30 patří k těm nejodolnějším telefonům, které je možné v současnosti zakoupit. Opakované pády z výšky až 1,8 m nejsou díky masivní gumové konstrukci žádným problémem.

Foto: archív výrobce

Caterpillar CAT S30

Testovaný kousek navíc nabízí plnou odolnost proti vodě a prachu. Díky certifikaci IP68 s ním můžete pod hladinou vody fotit nebo klidně natáčet videa – novinku od společnosti Caterpillar tedy samozřejmě nerozhodí ani pořádná dávka sněhu.

Co se výkonu týče, v útrobách robustní konstrukce tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 210. Každé z jader je taktováno na frekvenci 1,1 GHz. Dále je k dispozici 1 GB operační paměti a 8 GB úložného prostoru. To není mnoho, ale prostor pro ukládání dat se dá snadno vylepšit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Displej má úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení 854 x 480 obrazových bodů. Ve výbavě přístroje nechybí ani dva fotoaparáty s rozlišením pět a dva megapixely, jejich kvalita je ale spíše průměrná.

  • Klady: velmi odolná konstrukce
  • Zápory: velké rozměry kvůli odolné konstrukci (141,9 x 72, 74 x 13,25 mm)
  • Cena: 6900 Kč

PowerCube Original: dostatek energie pro všechny přístroje

Na hotelových pokojích a horských boudách bývá zpravidla přítomna jen jediná zásuvka, což rozhodně pro připojení všech elektronických vychytávek nestačí. Vyřešit tento problém mohou multifunkční zásuvkové systémy Powercube.

Foto: archív výrobce

PowerCube

Ty jsou totiž daleko skladnější než klasické prodlužováky a na cestách tak nezaberou příliš místa. Kostka o velikosti 7 x 7 cm přitom nabízí podle konkrétního modelu čtyři nebo pět zásuvek. Když zásuvky dojdou, jednoduše se připojí další kostka.

V nabídce nechybějí ani modely s různými světovými zásuvkami či se zabudovanou USB nabíječkou, prostřednictvím které je možné dobíjet tablety, chytré telefony i některé fotoaparáty. Dokonce nechybí ani verze s dálkovým ovladačem. Za tyto funkce navíc si ale výrobce samozřejmě nechá zaplatit.

  • Klady: stylový vzhled, snadná rozšiřitelnost
  • Zápory: vyšší cena (ve srovnání s obyčejnými prodlužovačkami)
  • Cena: od 360 Kč

Asus Transformer Book T300CHI: notebook a tablet v jednom

Model Transformer Book T300CHI může na první pohled připomínat spíše klasický notebook než počítačový tablet. Ve skutečnosti ale dokáže tento šikovný hybrid zastat obě funkce. Ve chvíli, kdy toužíte po větší mobilitě, stačí odtrhnout 12,5palcový dotykový displej s vysokým rozlišením 2560 x 1440 pixelů od základové stanice s klávesnicí a touchpadem. A máte tablet.

Foto: archív výrobce

Asus Transformer Book T300CHI

Podobných zařízení je na trhu celá řada, ale Transformer Book T300CHI má proti většině z nich navrch v otázce výkonu. Směle se může měřit s plnohodnotnými notebooky, díky šetřicím technologiím ale zároveň zvládne na baterii fungovat klidně i celý pracovní den.

To je zásluha především úsporného procesoru Intel Core M, který standardně pracuje při nízké frekvenci 0,8 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 2 GHz. Ve výbavě nechybí ani 4GB operační paměť a 128GB SSD jednotka. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 8.1.

  • Klady: špičkové rozlišení displeje
  • Zápory: do prodeje se chystají výkonnější stroje
  • Cena: 22 000 Kč

Creative Sound Blaster Free: na hudbu bez drátů

Na první pohled vypadá Sound Blaster Free jako nějaká futuristicky vyhlížející láhev. Ve skutečnosti jde ale o jeden z nejnovějších bluetooth reproduktorů od společnosti Creative. Kromě možnosti bezdrátového připojení k tabletům i chytrým telefonům láká také na prémiové funkce.

Foto: archív výrobce

Creative Sound Blaster Free

Řeč je především o funkci Loud, která dokáže jednotlivá zvuková pásma ještě více zvýraznit, aby byl zvuk co možná nejhutnější. V případě, že v tomto režimu postavíte reproduktor na výšku, line se z dvou 40mm neodymiových měničů a duální pasivní ozvučnice prostorový zvuk. Simulace 360° reprodukce působí v praxi opravdu věrně.

Třešničkou na dortu je pak zabudovaná čtečka paměťových karet typu microSD. Díky ní dokáže reproduktor fungovat také jako přehrávač, nepotřebuje tedy mobil ani tablet, hudbu přehraje přímo z paměťové karty. Baterie vydrží přehrávat nepřetržitě hudbu něco málo přes deset hodin.

  • Klady: režim Loud (360° zvuk)
  • Zápory: gumové vrstvy jsou magnetem na nečistoty
  • Cena: 2100 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám