Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na letní dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona letních dovolených již odstartovala. Ať už budete volno trávit v tuzemsku, či zahraničí, můžete si cestu zpříjemnit celou řadou šikovných technických vychytávek. Ty samozřejmě dobře poslouží i v místě pobytu.

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 5

Článek

V dnešní době už není vůbec žádný problém si vzít na dovolenou přenosný počítač. Nejlevnější notebooky se dají pořídit okolo 5000 Kč. Proti tomu tzv. hybridy, často označované také jako zařízení 2v1, se prodávají jen o pár stokorun dráž. Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků.

Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku. Zařízení 2v1 velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv zařízení, v obou případech platí, že s cenou roste i nabízený výkon. Základní modely se totiž za svižné rozhodně označit nedají, daleko lepší je situace u notebooků s cenovkou okolo 10 až 15 tisíci korun.

Slovensko rozdá seniorům počítačové tablety zadarmo

Internet a PC

Fenomén jménem nositelná elektronika

Stále větší popularitě se těší tzv. nositelná elektronika. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Ještě více toho zpravidla umí chytré hodinky, byť se na první pohled příliš neliší od fitness náramků. Chytré hodinky jsou totiž zpravidla plnohodnotným doplňkem chytrého telefonu nebo tabletu. To znamená, že dokážou do určité míry zastat jeho funkce.

Prostřednictvím chytrých hodinek je možné také telefonovat, podobně jako byste hovor uskutečnili prostřednictvím bezdrátové hands-free sady. To může být pro celou řadu lidí daleko pohodlnější než neustále vytahovat mobil z kapsy. Na trhu jsou ale také pokročilé modely, které mají vlastní SIM kartu.

Do pokročilejších modelů je možné instalovat i aplikace. Samozřejmostí jsou stopky, budík a další funkce tradičních digitálních hodinek.

Vypadají jako obyčejné hodinky, mají ale hromadu chytrých funkcí a výdrž 30 dní

Internet a PC

Fotoaparáty a kamery

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou zátěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení (Full HD nebo 4K).

Na horách i při prozkoumávání památek cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Trh s videokamerami se v posledních letech výrazně změnil. Klasické modely, na které jsme byli zvyklí dříve, pomalu z pultů obchodů vymizely. Prim totiž stále častěji hrají odolné akční modely, které si nechají líbit i méně šetrné zacházení – a hravě přežijí většinu letních sportů bez újmy.

První instantní fotoaparát se zrodil před 75 lety. Nadšenci je používají stále

Hardware

Jejich nabídka je velmi bohatá a ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč. Samozřejmě od takto levného stroje není možné očekávat to samé jako od modelů, které jsou o několik tisíc dražší. Platí to především o obrazové kvalitě.

Na cestách bychom neměli zapomínat ani na zálohu dat. Když například ztratíme fotoaparát, kameru či mobil, snímky a videa z něj nám již zpravidla nikdo nevrátí. Řešením může být externí disk, který dovede spolupracovat i s mobilními zařízeními, případně cloudové úložiště. To totiž dovede zálohovat data prostřednictvím internetu automaticky.

Fitbit Charge 5: nejpokročilejší chytrý náramek

Model Charge 5 je tím vůbec nejpokročilejším chytrým náramkem v nabídce společnosti Fitbit. Sleduje totiž zdraví, stres, kondici, spánek, a dokonce i celkovou tělesnou i duševní pohodu. S ohledem na kompaktní rozměry novinky je až s podivem, co všechno umí.

Novinka například jako první chytrý náramek této společnosti nabízí EDA senzor, který měří reakci těla na stres prostřednictvím drobných změn v potních žlázách na prstech. EDA senzor byl doposud výsadou pouze chytrých hodinek.

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5 monitoruje srdeční tep 24 hodin, sedm dní v týdnu. Díky tomu nabízí upozornění, pokud srdeční tep klesne pod nebo stoupne nad požadovanou hodnotu. Novinka se navíc chlubí vestavěnou GPS, více než 20 režimy cvičení, automatickým rozpoznáváním aktivity a odhadem maximálního VO2. Zdravotní metriky dále poskytují informace o dechové frekvenci, teplotě povrchu těla a okysličení krve (SpO2).

Samozřejmostí je také funkce pro sledování spánku a jednotlivých spánkových fází. Vyzdvihnout si zaslouží také bezkontaktní placení s Fitbit Pay, notifikace na příchozí hovory a zprávy z chytrého telefonu. Nechybí ani možnost rychlých odpovědí a více než 20 barevných ciferníků, které zobrazí veškeré informace podle potřeb uživatele.

  • Klady: široká nabídka funkcí
  • Zápory: neumožňuje instalovat aplikace jako chytré hodinky
  • Cena: 3170 Kč

Samsung Galaxy Z Fold3: šikovná skládačka

Velkým průkopníkem skládacích zařízení s ohebnou konstrukcí je jihokorejský Samsung, který v loňském roce představil již třetí generaci svých prémiových skládacích smartphonů. Letos v létě se očekává příchod čtyřky, díky čemuž má aktuálně nabízený model Galaxy Z Fold3 atraktivnější cenovku.

Díky skládací konstrukci je tento model jakýmsi hybridem, což přijde vhod nejen na cestách. Ve složeném stavu vypadá téměř jako obyčejný smartphone, má však užší obrazovku a baculatější tělo. Je to dáno tím, že se může snadno rozložit, díky čemuž zpřístupníte větší dotykový panel uvnitř – pak funguje jako počítačový tablet.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Větší obrazovku je možné v praxi velmi dobře využít k vyšší produktivitě, kdy velký 7,6palcový displej využijete k zobrazení více aplikací najednou. Perfektně také na této obrazovce vypadají hry, a to nejen díky 120Hz obnovovací frekvenci. V praxi totiž vidíte daleko větší herní plochu, než jinak bývá u smartphonů s tradiční konstrukcí běžné.

Pro úplnost dodejme, že vnější displej nabízí úhlopříčku 6,2 palce, je tedy skutečně zhruba stejně velký jako u běžných smartphonů. Pro běžnou práci je tak více než dostatečný.

  • Klady: nahradí i tablet
  • Zápory: ve složeném stavu je telefon baculatější
  • Cena: 34 990 Kč

Canon PowerShot SX740 HS: ultrazoom se 4K

PowerShot SX740 HS od společnosti Canon je léty prověřený ulrazoom, který se díky kompaktním rozměrům, rozumné cenovce a navíc také možnosti záznamu v rozlišení 4K stále těší popularitě.

Tento fotoaparát staví na obrazovém procesoru DIGIC 8 a snímači CMOS s rozlišením 20,3 megapixelu. Nedílnou součástí přístroje je výsuvný objektiv, který nabízí čtyřicetinásobný optický zoom, což odpovídá rozsahu ohniskových vzdáleností 24 až 960 mm.

Foto: archív výrobce

PowerShot SX740 HS

Využít je také možné digitální ZoomPlus pro až 80násobné přiblížení. To přijde vhod především při focení nebo natáčení velmi vzdálených objektů. Objektiv nabízí světelnost podle rozsahu f/3,3 až f/6,9.

Výrobce slibuje u modelu PowerShot SX740 HS také rychlé automatické zaostřování, užitečné je i kontinuální snímání rychlostí až 10 snímků za sekundu. Výklopný displej, který je možné otáčet až o 180°, nabízí úhlopříčku tři palce, tedy 7,5 cm.

Na cestách nebude novinka žádnou přítěží, neboť díky rozměrům 110,1 x 63,8 x 39,9 mm se snadno vejde do každé kapsy. Hmotnost pak činí 299 gramů včetně baterie a paměťové karty. Samozřejmostí jsou i bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth, aby bylo možné výtvory okamžitě sdílet na sociálních sítích.

  • Klady: natáčení ve 4K, kompaktní rozměry
  • Zápory: obrazová kvalita od ISO 1600
  • Cena: 8990 Kč

Sennheiser CX Plus: povedené špunty

Vyzyvatelem populárních sluchátek AirPods Pro od Applu je model Sennheiser CX Plus True Wireless. Ten se nabízí v obchodech za 2350 Kč, zatímco model od Applu vyjde na bezmála šest tisíc korun. A přitom model od Sennheiseru svého konkurenta v některých ohledech překonává.

Hlavní předností má být podle výrobce nadprůměrná kvalita zvukové reprodukce, což dokládá i extrémní frekvenční rozsah 5–21 kHz. Bezproblémový přenos hudby do sluchátek zajistí Bluetooth 5.2 s podporou kodeků AAC, aptX i nejnovějšího aptX Adaptive.

Foto: archív výrobce

Sennheiser CX PLUS True Wireless

Lákadlem je také intuitivní dotykové ovládání, které lze přizpůsobit dle osobních preferencí pomocí aplikace Sennheiser Smart Control. Ať už potřebujete vyřídit hovor, ovládat přehrávač či hlasového asistenta Apple Siri či Google Assistant, stačí se dotknout sluchátka.

Užitečnou funkcí je také transparentní režim, díky kterému není třeba pro nerušenou komunikaci s okolím vyjmout sluchátka z ucha. Vše podstatné slyšíte zřetelně i s nasazenými sluchátky, pokud příslušný režim aktivujete.

  • Klady: vydařená kvalita reprodukce
  • Zápory: design nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 2350 Kč

Nokia T20: rozumná cenovka

Počítačový tablet Nokia T20 nabízí s ohledem na nabízenou cenovku poměrně solidní výbavu. Svižné pracovní tempo operačního systému Android zajišťuje osmijádrový procesor taktovaný na 1,8 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti.

Pro uložení dat je k dispozici úložiště o velikosti 64 GB, které se však dá snadno rozšířit až do velikosti 512 GB prostřednictvím paměťových karet typu microSD. V prodeji je nicméně také levnější verze, která má pouze 3GB operační paměť a 32GB úložiště. Displej nabízí rozlišení 1200x2000 pixelů, a to při úhlopříčce 10,4 palce.

Foto: archív výrobce

Nokia T20

Vyzdvihnout si zaslouží také zvýšená odolnost podle certifikace IP52. Na jedno nabití vydrží tablet značky Nokia pracovat až osm hodin, chlubí se přitom i rychlým 15W nabíjením. Celkově nabízí zabudovaný akumulátor kapacitu 8200 mAh.

Tabletu by tak v praxi neměl vadit déšť či vlhké prostředí. Hliníková konstrukce působí poměrně bytelným dojmem. Dokonce nechybí ani slot pro SIM kartu, podporován je však pouze starší standard LTE.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: levnější verze má méně operační paměti
  • Cena: 5090 Kč (32 GB); 5990 Kč (64 GB)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Chytré vychytávky pro dům i zahradu

V dnešní době už nejsou chytré pouze telefony. Tímto přídavným jménem bývají označovány také žárovky, termostaty a řada dalších zařízení. Poradíme, jak takovou...

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Příchod nejnovějších mobilů jasně naznačuje, že vysoká inflace se promítne i do cen elektroniky. Na trhu je ale celá řada zajímavých smartphonů, při jejichž...

Výběr článků

Načítám