Hlavní obsah

První instantní fotoaparát se zrodil před 75 lety. Nadšenci je používají stále

Takzvaná instantní fotografie firmy Polaroid byla v době svého vzniku považována za zázrak techniky. Dnes už je sice tato technologie, kterou v USA představil před 75 lety, 21. února 1947, vynálezce Edwin Herbert Land, tak trochu vzpomínkou z dob fotografického „středověku“. Přesto však stále žije, byť ji užívají již většinou pouze nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

První komerčně dostupný instantní fotoaparát od Polaroidu v galerii C/O Berlin.

Článek

Cesta od prvotního nápadu až k fotografickému přístroji, u kterého by se nemuselo čekat na zdlouhavé vyvolávání filmu a poté ještě vytváření pozitivu, trvala pět let. Impulsem pro vynález, který Landovo jméno natrvalo zapsal do dějin, se stala jeho malá dcerka, která se jej na jedné procházce za války ptala, proč vlastně nemůže vidět obrázky z foťáku hned. A nadaný technik, který v té době mimo jiné pracoval na přístrojích pro noční vidění, se dal do práce.

Land spolu s partnerem Georgem Wheelwrightem vyvinuli speciální chemické vrstvy pro svitkové filmy, které po naexponování snímku zareagovaly na chemické složky v papíru. Vytažený snímek se ustálil na vzduchu během minuty do černobílé a později i barevné fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Edwin Land na archivním snímku.

Jako první si tuto ve své době revoluční novinku mohli koupit zákazníci jednoho obchodního domu v americkém Bostonu v listopadu 1948. Land se svými společníky ovšem dokázal pro začátek vyrobit jen pět desítek aparátů, po kterých se přes poměrně vysokou cenu – stály 89,75 dolaru, téměř týdenní průměrný plat – jen zaprášilo.

Vyprodáno bylo už první den. Během prvního roku se pak prodaly aparáty za pět milionů dolarů.

Zájem o kamery a fotoaparáty vadne

Hardware

Polaroid se stal legendou. Přístroje sice vypadaly neforemně, ale kouzlo okamžitého výsledku přitahovalo jak fotoamatéry, tak reportéry, a po léta bylo i oblíbenou pouťovou atrakcí.

Například u filmu jej často používaly skriptky, pečující o detaily v záběrech. Instantní fotoaparáty a filmy byly hlavním produktem firmy Polaroid až do počátku 21. století, kdy drtivý nástup digitální fotografie prakticky vymazal hlavní výhodu „polaroidů” – možnost okamžitě vidět výsledek.

Nyní společnost sice stále vyrábí instantní fotoaparáty, hlavním produktem jsou však již řadu let jiná spotřební elektronika a brýle.

Současná nabídka

Od značky Polaroid je možné v tuzemských obchodech zakoupit například instantní fotoaparát zvaný Go, ceny podle nákupního rádce Zboží.cz startují na 2630 Kč.

Foto: archív výrobce

Polaroid Go

Instantní fotoaparáty v současnosti nabízejí i další společnosti, například Canon, Kodak či Fujifilm. Poslední zmiňovaný podnik láká například na model Instax LiPlay s cenovkou 3449 Kč, který dovede snímky nejenom pořizovat, ale funguje také jako tiskárna – stačí tento fotoaparát bezdrátově připojit k chytrému telefonu.

Jednou z největších zajímavostí tohoto modelu je pak možnost zaznamenat snímky se zvukovým záznamem. Stačí stisknout příslušné tlačítko a společně s momentkou se vytiskne také speciální QR kód. Po načtení v mobilní aplikaci pak kdokoliv může slyšet, co se v době pořizování snímku v daném místě dělo. Vzpomínky na papíře tak bez nadsázky ožívají.

Foto: archív výrobce

Fujifilm Instax LiPlay

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se stát lepším fotografem

Většina lidí si myslí, že krásné momentky dovede pořídit pouze s kvalitním a zpravidla drahým fotoaparátem. Pravdou nicméně je, že kouzlit se dá i s levnými...

Výběr článků

Načítám