Hlavní obsah

Kolik stojí provoz počítače doma

Novinky, mif

Řada lidí se v uplynulých týdnech přesunula v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru do svých domovů. Zde buď pracují, nebo vyčkávají na opětovné otevření svých provozoven. Právě v této době se stává ožehavější otázka spotřeby počítačů.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Ať už používáte v domácnostech počítače na práci, či zábavu, více hodin strávených před obrazovkou se chtě nechtě musí projevit na ročním vyúčtování elektrické energie. Právě proto je vhodné se na spotřebu jednotlivých přístrojů zaměřit, v některých případech totiž mohou být rozdíly mezi náklady jednotlivých sestav propastné.

Běžná multimediální sestava je v dnešní době vybavena čtyřjádrovým procesorem s frekvencí okolo 3 GHz, operační pamětí o velikosti 8 GB, 240GB SSD jednotkou či 1TB pevným diskem a samostatnou grafickou kartou. Taková sestava spotřebuje při běžné práci 50 až 70 W, v zátěži to může být klidně i přes 100 W.

Počítač za pár stovek předělal nadšenec na nerozbitný notebook

Hardware

Herní PC „žerou“ více

Dramaticky odlišná je však situace v případě herních stolních počítačů. U nich jsou totiž použity výrazně výkonnější součástky, aby jednotlivé tituly fungovaly plynuleji a nesekaly se. Kvůli tomu však může stoupnout spotřeba v zátěži klidně i na více než 300 W.

Při současných cenách elektřiny tak může vyjít provoz herní sestavy ročně klidně i o několik tisíc korun dráž. Platí to samozřejmě v případě, kdy takový stroj budeme používat každý den alespoň pět hodin.

Ve výše popsaném případě jsme se však zaměřili pouze na spotřebu samotného počítače. K nákladům je však nutné připočítat i ty na spotřebu dalších připojených zařízení – především tedy monitoru. Velké CRT obrazovky, které kralovaly kancelářským stolům ještě před několika lety, si ze zásuvky vezmou klidně i více než 100 W.

Přestože nejdou v dnešní době v obchodech již zakoupit, v řadě domácností je nalezneme stále. V takových případech se vyplatí přemýšlet nad výměnou za tenký LCD panel, který má v případě moderních typů spotřebu čtyřikrát nižší. To logicky platí také o nákladech na vyúčtování. V součtu tedy typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 75 W.

V případě, že máme připojeny reproduktory, tiskárnu či skener, stoupne toto číslo o několik desítek wattů. Například zmiňované reproduktory mohou zvýšit roční vyúčtování klidně i o několik stovek, a to i pokud je nepoužíváme. Příslušenství tak nenechávejte zapnuté zbytečně.

Notebooky jsou nejúspornější

V porovnání se stolními počítači jsou daleko úspornější notebooky. Je to dáno tím, že je u nich kladen daleko větší důraz na výdrž baterie, s čímž logicky souvisí i jejich spotřeba. V případě multimediálních strojů bývá spotřeba notebooků ve srovnání s jejich stolními konkurenty nižší klidně i o 30 až 50 W.

U herních laptopů ale klidně rozdíl může dělat i 100 W. A to je již na využívání opravdu poznat, rozdíl ve spotřebě může být ročně klidně i více než 3000 Kč.

Není proto divu, že některé součástky z notebooků se začínají montovat i do klasických sestav. Příkladem mohou být SSD jednotky, které pomalu vytlačují z moderních sestav klasické pevné disky.

Microsoft Surface Pro 7: napůl tablet, napůl notebook

Novinka od společnosti Microsoft pracuje pod taktovkou operačního systému Windows 10. Je tedy plnohodnotným počítačem, který se směle může měřit s notebooky. K novince lze připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže při práci nahradit i notebook.

Foto: archív výrobce

Surface Pro 7

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 12,3palcovou obrazovkou, bude podporovat chytrý stylus Surface Pen. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení.

V útrobách modelu Surface Pro 7 se ukrývají nejnovější procesory Intel Core desáté generace. Na výběr přitom bude z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i3, Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu až o 40 %. Polepšit by si měla také integrovaná grafika, a to dokonce až dvojnásobně.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 16 GB a úložný prostor až 1 TB, nově se setkáváme také s rozhraním USB-C. Samozřejmostí jsou také bezdrátové adaptéry wi-fi 6 a bluetooth 5. Zklamaní však budou případní zájemci, kteří se těšili, že sedmička konečně přinese slot pro SIM karty. Ten ovšem chybí i tentokrát.

  • Spotřeba v klidu: 30 W
  • Spotřeba v zátěži: 65 W
  • Cena: od 23 990 Kč

Acer Predator Orion 5000: herní dělo

Predator Orion 5000 patří k tomu nejlepšímu z nabídky Aceru, výkon tohoto modelu je opravdu nekompromisní, což ocení především hráči. Uvnitř totiž naleznou v nejvyšší konfiguraci špičkovou grafickou kartu Nvidia GeForce RTX 2080 Super.

Foto: archív výrobce

Acer Predator Orion 5000

Zběhlejší čtenáři tak patrně již tuší, že výkon sestavy bohatě stačí na hraní her ve vysokém rozlišení, a to velmi často i při nejlepších detailech. Stejně tak je ale možné na tomto stroji upravovat velké množství fotek či stříhat 4K video, síly má na to model Predator Orion 5000 dost.

Srdcem testovaného kousku je procesor Core i7-9700K, který je možné relativně snadno přetaktovat. Tento čip nabízí šest jader a pracovní frekvenci až 4,9 GHz, v základu nicméně pracuje při taktu 3,6 GHz. Výkonnější čip řady Core i9 je výsadou až většího modelu řady Orion.

Vedle líbivého vzhledu, který je dán tvarem skříně i modrým podsvícením, Predator Orion 5000 láká také na 32 GB operační paměti, rychlou 512GB SSD jednotku, kterou doplňuje klasický pevný disk s kapacitou 2 TB. Samozřejmostí jsou i bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

  • Spotřeba v klidu: 112 W
  • Spotřeba v zátěži: 325 W
  • Cena: 75 990 Kč

Raspberry Pi 4: cena hraje prim

Typickým zástupcem levných a úsporných počítačů je Raspberry Pi, který se letos ukázal již ve čtvrté generaci. Výrobce stejně jako u předchůdců podřídil vše co nejnižší ceně, tato malá zelená destička se tak v základu prodává dokonce bez počítačové skříně.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Proti předchůdci má model Raspberry Pi 4 citelně více výkonu, může se podle výrobce měřit s klasickými stolními sestavami. Nepočítejte samozřejmě, že byste mohli na tomto levném stroji hrát moderní hry, nicméně na kancelářskou práci a multimédia má síly více než dost.

Raspberry Pi 4 Model B zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát. Vyšší výkon je zásluhou především procesoru Broadcom BCM2711, jehož čtyři jádra udávají pod operačním systémem Linux pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Do vínku dostala sestava dále grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Na výběr jsou tři různá provedení, která se od sebe liší především kapacitou operační paměti. Základní model za 1250 Kč nabídne 1 GB operační paměti, 2GB verze vyjde na 1500 Kč a konečně 4GB na 1890 Kč.

  • Spotřeba v klidu: 60 W
  • Spotřeba v zátěži: 180 W
  • Cena: 1250 Kč (základní verze)

Apple iMac: design a elegance

Apple iMac spadá do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako je procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už není potřeba k němu nic přikupovat.

Apple iMac se prodává v různých verzích, které se od sebe liší kromě výkonu také velikostí displeje. Základní model s 21,5palcovým monitorem nabídne rozlišení 4K, tedy 4096 x 2304 pixelů, větší 27palcová verze se pak chlubí 5K obrazovkou – přesné rozlišení je 5120 x 2880 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

Apple iMac

Vzhled se velmi podobá předchůdcům, hlavní změny se totiž udály uvnitř nových strojů. Cenový základ představuje iMac s 21,5palcovou obrazovkou, u kterého se uživatel může rozhodnout mezi procesory Intel Core i3 a Core i5.

Sestava přitom je osazena až 32 GB operační paměti, v základu se však počítá pouze s 8 GB. U základní verze zamrzí použití obyčejného pevného disku místo rychlé SSD jednotky, nabízí kapacitu 1 TB.

27palcová verze je výkonnější, už v základu totiž nabízí procesor Intel Core i5. V příplatkové výbavě ale nároční uživatelé naleznou klidně i nejvýkonnější čip Core i9. Velikost operační paměti se může pohybovat mezi 8 a 64 GB.

  • Spotřeba v klidu: 47 W (21,5“); 71 W (27“)
  • Spotřeba v zátěži: 166 W (21,5“); 260 W (27“)
  • Cena: od 33 990 Kč (21,5“); 54 990 Kč (27“)

Razer Blade Stealth 13: hraní i na cestách

Novinka zvaná Blade Stealth 13 vypadá na první pohled jako obyčejný 13palcový laptop. To koneckonců dokládají také proporce tohoto notebooku, rozměry jsou 210 x 304,6 x 15,3 mm a hmotnost činí 1,32 kg.

Foto: archív výrobce

Razer Blade Stealth 13

Podle parametrů uvedených výše by se dal daný kousek snadno zaměnit s nějakým kancelářským ultrabookem, ve skutečnosti se však jedná o nefalšovanou herní mašinu. V útrobách kompaktního těla se totiž ukrývá výkonný procesor Intel Core i7-1065G7 U, jde o čtyřjádrový čip, který se dovede přetaktovat až na 3,9 GHz.

Blade Stealth 13 se chlubí hned dvěma grafickými kartami. Vedle integrovaného čipu Intel Iris Plus, který by měl poskytovat podobný výkon jako Nvidia GeForce MX150, je k dispozici také dedikovaná grafická karta GeForce GTX 1650. Grafiky se přepínají automaticky podle toho, co uživatel na notebooku dělá, díky čemuž může výdrž dosáhnout až 10 hodin.

Pro úplnost dodejme, že novinka od společnosti Razer má k dispozici 16 GB operační paměti a 512GB SSD jednotku. Matná obrazovka s úhlopříčkou 13,3 palce nabízí rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10 Home.

  • Spotřeba v klidu: 7 W
  • Spotřeba v zátěži: 15 W
  • Cena: 32 490 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí moderní notebooky

Notebooky se u uživatelů rok od roku těší větší popularitě. Toho jsou si vědomi i samotní výrobci, kteří vrhají na trh jeden zajímavý model za druhým. Co...

Moderní hry fungují i na pomalých PC

Ještě před pár lety platilo, že hráči potřebují extrémně výkonné počítačové sestavy. Příchod cloudového hraní ale mnohé změnil, díky tomu fungují i moderní hry...

Výběr článků

Načítám