Hlavní obsah

Huawei jde po krku iPadu od Applu

Novinky, mif

Společnost Apple je aktuálně nejúspěšnějším prodejcem tabletů na světě. Je to dáno i tím, že například špičkový iPad Pro prakticky nemá na trhu konkurenci. Zamíchat kartami se však bude snažit čínský Huawei, který chystá vlastní prémiový model.

Foto: archív výrobce

MatePad Pro 5G

Článek

Novinka se jmenuje MatePad Pro 5G a v některých ohledech dokonce přístroj s logem nakousnutého jablka překonává. Jak již samotný název napovídá, tablet od Huawei například podporuje rychlé mobilní sítě páté generace, které zatím tablety od Applu neumí.

MatePad nabídne displej s úhlopříčkou 10,8 palce a rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. Tato IPS obrazovka se chlubí navíc velmi tenkými rámečky okolo obrazovky. Elegance se tedy novince upřít nedá.

Špičkový výkon, rychlé nabíjení. Huawei má tablet pro náročné

Hardware

Dotykovou plochu bude možné ovládat buď prstem, nebo stylusem M-Pencil. Ten se však bude prodávat zvlášť. Ve výbavě nechybí podobně jako u konkurenčních iPadů Pro speciální pouzdro, ve kterém je integrována QWERTY klávesnice. Díky tomu může MatePad konkurovat i notebookům.

Srdcem novinky bude Kirin 990, což je v podstatě to nejlepší z nabídky společnosti Huawei. Jde o konkurenci pro nejlepší Snapdragony od Qualcommu, které zpravidla tepou v prémiových tabletech s Androidem, a samozřejmě také pro čipy přímo od Applu.

Foto: archív výrobce

MatePad Pro 5G

Různé konfigurace, rychlé nabíjení

V prodeji by se novinka měla objevit v různých konfiguracích, které se budou lišit především velikostí paměti. K dispozici budou úložiště s velikosti 128, 256 a 512 GB, dále pak konfigurace s 6 a 8 GB operační paměti.

Ve všech případech se nicméně počítá s baterií s vysokou kapacitou 7250 mAh a podporou rychlého 40W nabíjení. Tím se zatím chlubily jen chytré telefony, mezi notebooky jde o unikát. Zapomenout nesmíme ani na čtyři vestavěné reproduktory z dílny Harman Kardon s prostorovým zvukem či podporu rychlých 5G sítí.

Případní zájemci ale musí počítat s tím, že přístroj půjde do prodeje s osekaným Androidem. Od loňského května totiž telefony a tablety Huawei nesmí kvůli americkým sankcím neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Mapy Google, e-mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play – nic z toho novinka nabízet nebude. Výrobce nicméně celou řadu z nich nahrazuje vlastními službami Huawei Mobile Services (HMS).

Se zahájením prodeje se údajně počítá již příští měsíc. Zda to platí také pro český trh a kolik bude MatePad Pro 5G stát, není zatím jasné.

Foto: archív výrobce

MatePad Pro 5G

Dvě velikosti

To iPad Pro se nabízí ve dvou různých provedeních – s 11palcovou a 12,9palcovou obrazovkou. Ceny se pohybují v závislosti na konfiguraci od 22 000 do 56 000 Kč. Srdcem obou tabletů je procesor A12X Bionic s 64bitovou desktopovou architekturou, jehož nedílnou součástí je čip Neural Engine. V podstatě by tak iPad Pro měl být svým výkonem schopný konkurovat klasickým notebookům, a navíc přidat ještě systém umělé inteligence.

Baterie by měla oba dva iPady Pro udržet při životě po dobu až deseti hodin. Ve výbavě dále nechybí například čtyři hlasité reproduktory a systém pěti mikrofonů. Proti předchozí generaci se případní zájemci budou muset smířit také s některými radikálnějšími změnami. Z čelní strany tabletu například zmizelo domovské tlačítko, jehož nedílnou součástí je také čtečka otisků prstů. Tyto prvky by se totiž kvůli tenkým rámečkům na čelní stranu již nevešly.

Zamrzí také absence sluchátkového konektoru jack 3,5 mm. Apple jej nicméně nenabízí už ani u iPhonů, podle zástupců společnosti většina uživatelů stejně volí u sluchátek bezdrátovou konektivitu. A klasická sluchátka je kabelem možné připojit pomocí redukce.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Apple iPad Pro

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Oba iPady Pro vedle sebe

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Na světě je první tablet s 5G připojením

Rychlý mobilní internet 5G je nejčastěji skloňován v souvislosti s chytrými telefony, využívat jej nicméně budou moci také počítačové tablety. První takový...

Výběr článků

Načítám