Hlavní obsah

Gigabyte G5 KC v testu: herní dříč s atraktivní cenou

Gigabyte G5 KC patří mezi cenově nejdostupnější herní modely s moderní grafickou kartou GeForce RTX 3060. Ta přitom není jediným lákadlem tohoto stroje. Ve výbavě mu totiž nechybí nic, co byste čekali od pořádné herní mašiny – například rychlý 144Hz displej. Vyzkoušeli jsme, co všechno od tohoto stroje můžete čekat v praxi.

Foto: mif, Novinky

Gigabyte G5 KC

Článek

Situace na trhu s notebooky není v posledním roce vůbec jednoduchá. Když už se objeví na pultech obchodů nějaký zajímavý kousek s pořádnou dávkou výkonu, zpravidla je okamžitě vyprodaný. U levnějších strojů to pochopitelně platí dvojnásob.

Gigabyte G5 KC nicméně nabízí v tuzemsku hned několik různých prodejců a všichni se chlubí tím, že mají tento stroj v dostatečném množství skladem. Případní zájemci za testovaný stroj zaplatí 28 990 Kč, což je na poměry herních laptopů poměrně málo.

V hlavní roli grafika

Tím nejzajímavějším je u testovaného stroje hardwarová výbava – především tedy grafická karta Nvidia GeForce RTX 3060, která je díky dobrému poměru cena/výkon nejčastější volbou hráčů. Tento model se nachází přesně uprostřed „potravního řetězce“, má za sebou dva pomalejší modely a nad sebou dva výkonnější. U těch je cena ale již citelně vyšší.

Navíc karta GeForce RTX 3060 má i v notebookovém provedení síly více než dost, bohatě stačí na hraní ve Full HD i při maximálních detailech, jak si ukážeme ještě níže v testech jednotlivých her. To je zásluha i celé řady pokročilých technologií, které tato karta nabízí.

Foto: mif, Novinky

Zadní strana testovaného modelu

Foto: mif, Novinky

Víko notebooku je z plastu.

Vyzdvihnout si zaslouží například DLSS, což je zkratka anglického Deep Learning Super Sampling. Jde o technologii, která využívá strojového učení a umělé inteligence, aby zvýšila grafický výkon využitím dedikovaných jader Tensor pro umělou inteligenci u karet GeForce RTX. O zvýšení výkonu se ale starají také technologie Dynamic boost 2.0 či Resizable bar.

Ocenění si zaslouží také technologie Reflex, která dovede snížit latenci a díky tomu zvýšit přesnost zaměření. U celé řady podporovaných titulů je také možné si vychutnat extrémně věrnou grafiku prostřednictvím ray-tracingu, karty jsou totiž schopny vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Více se o technologiích moderních grafických karet dozvíte v našem dřívějším článku:

Jak moderní technologie mění podobu videoher

Testy

Ray-tracing ve FortnituVideo: archív tvůrců

Jak funguje technologie DLSS v praxi.Video: archív výrobce

Snadné rozšíření disků

Ani v ostatních parametrech není testovaný kousek žádné ořezávátko. V jeho útrobách nalezneme šestijádrový procesor Intel Core i5-10500H, který nabídne základní takt 2,5 GHz, respektive 4,5 GHz v turbo režimu. Je pravda, že na pultech obchodů jsou již čipy 11. generace, stroje s nimi ale vycházejí o něco dráž. Hráči přitom žádný dramatický rozdíl mezi 10. a 11. generací nepoznají.

Stroj dostal do vínku dále 16 GB operační paměti typu DDR4 a 512GB SSD jednotku standardu M.2 PCIe. V útrobách notebooku se nicméně ukrývá ještě jeden volný M.2 slot, a dokonce i prostor pro vložení SATA disku. Laptop tak v případě potřeby můžete snadno vybavit dvěma dalšími disky.

Díky dostatku systémových prostředků a především díky rychlé SSD jednotce je odezva operačního systému bleskurychlá. Za zmiňovaných 28 990 Kč nicméně dostanete notebook bez operačního systému, verze s Windows 10 vychází o tisícovku dráž.

Na testovaném modelu může bez problémů běžet pochopitelně i nejnovější operační systém Windows 11. Zakoupit přímo s ním notebook ale nejde, upgrade z desítek na jedenáctky však zvládnou i méně zkušení uživatelé bez problémů sami doma.

Foto: mif, Novinky

Nechybí čtečka paměťových karet.

Foto: mif, Novinky

Konektor pro sluchátka je vlevo.

Výkon v praxi

Gigabyte G5 KC je vybaven 15,6palcovým displejem, který staví na technologii IPS a nabízí rozlišení Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů). Výhodou tohoto panelu je rychlá obnovovací frekvence 144 Hz, což je především při hraní akčních stříleček opravdu poznat. Monitor nabízí v praxi bezchybné pozorovací úhly, dobré barevné podání a zároveň i rovnoměrné podsvícení.

Právě s ohledem na Full HD obrazovku byly komponenty uvnitř notebooku zvoleny velmi rozumně. V současnosti tak v podstatě neexistuje hra, kterou by nebylo možné na daném stroji hrát. Celou řadu titulů je navíc možné hrát i ve vyšším rozlišení 2K po připojení externího monitoru. To je možné prostřednictvím integrovaného HDMI konektoru.

Foto: mif, Novinky

Ukázka barevného podání displeje

Problém by tomuto stroji neměly dělat ani nejrůznější systémy pro virtuální realitu, výkonu má pro jejich chod více než dost. Výsledky herních testů modelu Gigabyte G5 KC naleznete v tabulce níže.

Výkon jsme porovnávali s notebookem Lenovo Legion 5, který nabízí procesor Intel Core i5-10300H a předchozí grafiku střední třídy GeForce RTX 2060. Díky tomu si můžeme ověřit, jaký mezigenerační růst výkonu třicítková generace karet od společnosti Nvidia udělala. Pro úplnost dodejme, že všechny hry byly testovány v rozlišení Full HD při maximálních možných detailech.

TESTY PROCESORU
TestGigabyte G5 KCLenovo Legion 5
Cinebench R23 (Multi)6820 bodů4863 bodů
Cinebench R23 (Single)1165 bodů1106 bodů
3DMark 06 (CPU)11 132 bodů9731 bodů
Super Pi mod 1.5 XS 1M8,6 s8,7 s
Super Pi mod 1.5 XS 2M19,1 s19,8 s
TESTY GRAFICKÉ KARTY
TestGigabyte G5 KCLenovo Legion 5
3DMark (Time Spy Score)7811 bodů5682 bodů
3DMark (Ice Storm Extreme Graphics)208 812 bodů163 320 bodů
F1 2021179 fps126 fps
Days Gone81 fps64 fps
Mass Effect Legendary Edition106 fps99 fps
Resident Evil Village 2117 fps91 fps
Hitman 3114 fps94 fps
Cyberpunk 207767 fps45 fps
Assassin´s Creed Valhalla57 fps44 fps

Kvalita zpracování, provozní hluk

U testovaného kousku zaujmou relativně kompaktní proporce – alespoň tedy na poměry herních strojů – na první pohled. Konkrétně to jsou rozměry 361 x 258 x 27,9 mm a hmotnost činí 2,2 kg. Díky zkoseným bočnicím navíc působí notebook ještě tenčím dojmem.

Designově velmi zajímavě vypadají také masivní výdechy chlazení v zadní části a okolo bočnic, připomínají totiž masku nějakého supersportu. Samotná konstrukce je ale jinak plastová, především displej si tedy rozhodně zaslouží šetrnější zacházení.

I s ohledem na výkonné součástky uvnitř je testovaný stroj poměrně hlučný, to je zkrátka daň za to, aby se uchladily všechny vnitřní součástky přesně tak, jak je potřeba. V praxi se hlučnost šplhá až nad hranici 55 dBA při plném zatížení, teploty procesoru a grafiky nad 90 °C, což není rozhodně málo. Během testů se nám ale nikdy nestalo, že by chlazení na výkonný hardware nestačilo a notebook se vypnul.

Foto: mif, Novinky

Masivní výdechy chlazení připomínají masku supersportu.

Navíc při kancelářské práci je herní stroj velice tichý, u procesoru pracuje ventilátor na velmi nízkých otáčkách, u grafiky se v takovém případě vypíná úplně.

K dobrému pocitu ze hraní přispívá kromě solidního výkonu také poměrně povedená klávesnice s příjemně jistým stiskem, která je podsvícená. Odezva velkého touchpadu je také velmi slušná, většina hráčů ale stejně místo něj bude pravděpodobně používat myš.

Celková výdrž baterie je spíše průměrná, při hraní her je to méně než dvě hodiny. Na druhou stranu s ohledem na nabízený výkon je to vcelku pochopitelné. Při běžné práci se výdrž pohybuje okolo čtyř hodin, v případě extrémně úsporného provozu je možné přesáhnout pět hodin na jedno nabití.

Foto: mif, Novinky

Klávesnice je barevně podsvícená.

Foto: mif, Novinky

Touchpad je dostatečně prostorný.

Závěrečné hodnocení

Za málo peněz hodně muziky. Tak by se daly ve zkratce shrnout všechny klady a zápory notebooku Gigabyte G5 KC. Za cenu 28 990 Kč získají případní zájemci velmi dobře vybavený stroj s pořádnou dávkou výkonu na hraní prakticky všech moderních her, výhodou je i povedený displej s vysokou obnovovací frekvencí či možnost snadného rozšíření diskového prostoru.

Daní za nižší cenovku je naopak spíše průměrná kvalita použitých plastů. Případní zájemci musejí také počítat s tím, že při maximálním zatížení patří testovaný stroj spíše mezi ty hlučnější.

Technické parametry modelu Gigabyte G5 KC:

  • Displej: 15.6" 144Hz, IPS, Full HD (72% NTSC)
  • Procesor: 6jádrový čip Intel Core i5-10500H (2.5GHz, TB 4.5GHz, HyperThreading)
  • Grafika: NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6 (Boost 1425 MHz, MGP 105W)
  • Operační paměť: 16GB RAM DDR4
  • Disk: 512GB SSD M.2 PCIe
  • Multimediální výbava: čtečka paměťových karet, RGB podsvícená klávesnice, zvuk Nahimic 3, HD kamera
  • Konektivita: Wi-Fi ax, Bluetooth 5.0, GLAN
  • Konektory: USB (1x 3.0/3.1/3.2 Gen 1, 1x 3.1/3.2 Gen 2, 1x Type-C 3.1/3.2 Gen 2, 1x 2.0), , HDMI, mini DisplayPort
  • Operační systém: bez operačního systému
  • Rozměry: 361 x 258 x 27,9 mm
  • Hmotnost: 2,2 kg

Reklama

Související články

Chystá se nový král herních grafik

Od loňského roku je nejvýkonnější herní grafikou na světě GeForce RTX 3090. Podle serveru VideoCardz však tento model nebude kralovat příliš dlouho, společnost...

Výběr článků

Načítám