Hlavní obsah

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti v testu: nejočekávanější grafika roku

Novinky, Ondřej Husák

Společnost Nvidia uvedla v tomto měsíci na trh grafiku GeForce RTX 3070 Ti, která je pravděpodobně nejočekávanější herní kartou letošního roku. Podle technických specifikací totiž nabízí špičkový poměr cena/výkon. Lze tedy očekávat, že zájem o ni bude vyšší než v případě výkonnějšího modelu GeForce 3080 Ti, který má již za sebou také prodejní premiéru.

Foto: mif, Novinky

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition

Článek

Situace na trhu s grafickými kartami je již od loňského podzimu velmi složitá. I když od září bylo uvedeno hned několik modelů, jsou prakticky okamžitě po zahájení prodeje vyprodané. Některé se dokonce vyprodají už v rámci předobjednávek, a tak při startu prodejů nejsou na pultech obchodů k mání žádné kusy.

Nedostatek karet je dán především velkou poptávkou – ve velkém je skupují těžaři kryptoměn, ale také překupníci, kteří následně na bazarech prodávají nové karty obratem ruky klidně i za dvojnásobek.

Nejvýkonnější herní grafika má konkurenci ve vlastních řadách

Hardware

Prodejci se sice proti tomu snaží bojovat, například omezením prodejů jedné grafiky za měsíc, ale hlad je aktuálně po nových kouscích takový, že bude trvat podle nejstřízlivějších odhadů ještě několik měsíců, než se trh zcela narovná.

I proto jsme se rozhodli otestovat nový model GeForce RTX 3070 Ti, který jsme měli možnost získat ve verzi Founders Edition – jde tedy o referenční model přímo od společnosti Nvidia.

Díky výsledkům reálných testů si totiž mohou hráči udělat lepší obrázek o tom, jak je ve skutečnosti tento model výkonný a zda se na něj vyplatí čekat.

Foto: mif, Novinky

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition

Technické parametry

  • Model: Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition
  • Architektura: Ampere
  • Jádra Nvidia CUDA: 6144
  • Takt jádra v boostu: 1,77 GHz
  • Základní frekvence: 1,58 GHz
  • Velikost grafické paměti: 8 GB GDDR6X
  • Šířka paměťového rozhraní: 256-bit
  • Připojení: PCI Express 4. generace
  • Cena: 15 800 Kč
Foto: mif, Novinky

Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition

Cena vs. výkon

Za zmiňovanou sumu 15 800 Kč má být k dostání právě karta Nvidia GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition, u které však není jasné, zda bude na tuzemském trhu skutečně k mání. V minulosti se totiž místo edic Founders Edition nabízely v tuzemsku pouze upravené modely od dalších výrobců.

V podstatě jde o vylepšené verze s přetaktovaným jádrem nebo tišším chlazením, které jsou však zpravidla o několik tisíc korun dražší. Tyto modely však zatím nejsou v tuzemsku k mání, a tak můžeme o cenách jen spekulovat.

Foto: archív výrobce

RTX 3080 Ti a RTX 3070 Ti

I přesto by s ohledem na pořizovací cenu měla být karta GeForce RTX 3070 Ti pozoruhodným přírůstkem do své cenové kategorie. Přináší totiž až 1,5násobek výkonu oproti GeForce RTX 2070 SUPER a dvojnásobek proti GeForce GTX 1070 Ti vydané v roce 2017.

Ve prospěch modelu GeForce RTX 3070 Ti hovoří také atraktivní cenovka. Vyšší model GeForce RTX 3080 Ti bude sice o poznání výkonnější, ale jeho doporučená prodejní cena již činí 32 000 Kč, tedy více než dvojnásobek.

Konektory a podporované technologie

Testovaný kousek je při práci velmi tichý. Je to dáno i tím, že je vybaven hned dvěma ventilátory místo jednoho. Jsou nicméně netradičně umístěné, jeden je na vrchní straně, druhý na spodní. V praxi to funguje skvěle, i po náročných testech se nevyšplhala maximální teplota jádra nad hranici 75 °C.

Grafika nabízí z konektorových výstupů 2x HDMI a 2x DisplayPort. Bez problémů k ní tak připojíte více monitorů, nebo klidně i moderní headsety pro virtuální realitu.

Podporována je také celá řada pokročilých technologií – Ansel pro snadné vytváření screenshotů pomocí výkonného fotorežimu, G-Sync pro plynulé hraní na kompatibilních monitorech s frekvencí až 360 Hz či akcelerace pomocí umělé inteligence, která přijde vhod především v kreativních programech.

Foto: mif, Novinky

Konektorová výbava

Mezi největší esa v rukávu nicméně u celé řady GeForce RTX 30 patří podpora Nvidia DLSS 2.0. Jde v podstatě o renderování her pomocí umělé inteligence, které právě na těchto grafikách zvyšuje u kompatibilních her snímkovou frekvenci 1,5krát a více.

Obraz přitom zůstává stále velmi ostrý, jak jsme se mohli přesvědčit v praxi, za což můžeme vděčit dedikovaným jádrům Tensor umělé inteligence, které karty GeForce RTX obsahují.

Dalším lákadlem je podpora ray-tracingu, což je mimochodem i jedna z hlavních předností televizních konzolí nové generace. Jak jsme si ukázali už v dřívějším článku, děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna.

I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Reálné ukázky her se zapnutým ray-tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty.

Ukázka ze hry Battlefield V

Ukázka ze hry Metro Exodus

Ukázka ze hry Atomic Heart

Testy z praxe

Díky svému výkonu a zmiňovaným technologiím nabízí karta GeForce RTX 3070 Ti dostatečný výkon pro hraní prakticky jakýchkoliv moderních titulů v rozlišení 2K, celou řadu her je přitom možné hrát i při vyšších detailech také ve 4K. Díky DLSS budou mít navíc majitelé tohoto modelu ještě dostatečnou rezervu pro vyšší herní nastavení a rozlišení.

Původně jsme chtěli kartu porovnávat se starším modelem GeForce RTX 2070 Super, ale už po pár testech bylo jasné, že novinka vyhrává na plné čáře. Nakonec jsme tedy porovnání udělali ve srovnání s modelem GeForce RTX 2080 Ti, který byl v rámci minulé generace karet považován za vůbec nejvýkonnější herní řešení.

Však také cena modelu GeForce RTX 2080 Ti přesahovala ještě v loňském roce, než přišla řada GeForce RTX 30, hranici 30 000 Kč. O to zajímavější je ale porovnání s GeForce RTX 3070 Ti, ta je totiž podle našich testů ještě výkonnější, nebo minimálně stejně výkonná. Právě zde se sluší připomenout, že doporučená cena je pouze 15 800 Kč.

Pro úplnost dodejme, že testy probíhaly na sestavě s procesorem AMD Ryzen 9 5950X, který měl k dispozici 32 GB operační paměti, a na monitoru s rozlišením 4K. Kvalita grafiky byla u jednotlivých titulů nastavena na nejvyšší možnou.

HraGeForce RTX 3070 TiGeForce RTX 2080 Ti
Battlefield V95 fps93 fps
Shadow of The Tomb Raider67 fps59 fps
Far Cry 581 fps76 fps
Rage 254 fps54 fps
Bordelands 357 fps53 fps
Metro Exodus55 fps52 fps
CyberPunk 207733 fps33 fps
Assassin's Creed: Valhalla47 fps45 fps

Závěrečné hodnocení

Grafika GeForce RTX 3070 Ti jasně ukazuje, jak obrovský skok ve výkonu udělaly nové karty řady GeForce RTX 30. Jejich prodejní ceny jsou přitom výrazně nižší než v případě dvacítkových edic.

Dobrý pocit z reálných testů tak kazí snad jen to, že karty jsou aktuálně nedostupné. To se ale snad v dohledné době změní, pak bude mít testovaný kousek našlápnuto k tomu stát se bestsellerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám