Hlavní obsah

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Konec školního roku se nezadržitelně blíží, žákům i studentům udělá za vysvědčení jistě radost nějaká zajímavá odměna. Na trhu je hromada technických vychytávek, které je potěší a zároveň jim v novém školním roce usnadní práci.

Trailer ke hře Lego VidiyoVideo: archív tvůrců

 
Článek

Elektronika je bezesporu fenoménem dnešní doby. Počítače, tablety a smartphony s připojením na internet považuje většina mladistvých za naprostou samozřejmost. A není žádným tajemstvím, že tyto chytré pomocníky často využívají ke krácení volného času. V drtivé většině případů buď hrají hry, sledují videa na internetu, nebo brouzdají na sociálních sítích.

Čas lze nicméně využít daleko efektivněji, děti se například mohou naučit programovat. Programátorů je totiž stejně jako dalších IT expertů akutní nedostatek, a tak děti mohou svůj koníček už za pár let snadno proměnit v lukrativní zaměstnání.

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy.

Notebooky na učení i zábavu

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také ve středních a v některých případech dokonce i v základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Především při výběru notebooku hraje velmi důležitou roli hmotnost. Každý gram navíc je v aktovce při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Sluší se nicméně podotknout, že otázku hmotnosti do značné míry ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Pohodlí především

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Přeborníky na nízkou hmotnost jsou tablety, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů. Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Při výběru notebooku nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Vedle notebooků a tabletů mohou být velmi atraktivním dárkem také chytré telefony, hudební přehrávače, fotoaparáty, kamery či nositelná elektronika. Tyto elektroničtí pomocníci ale pochopitelně ve výuce nejsou již takovým přínosem jako tablety a notebooky.

Samsung Galaxy A52: solidně vybavená střední třída

Samsung Galaxy A52 je jeden z nejpopulárnějších modelů současnosti, alespoň tedy co se střední třídy týče. Zakoupit jde přitom ve dvou provedeních – klasické verzi a provedení s 5G modulem pro příjem rychlého internetu.

Model Galaxy A52 5G má displej s obnovovací frekvencí 120 Hz, Galaxy A52 má 90 Hz. V obou případech jde o 6,5palcový displej s rozlišením Full HD+ (2400 x 1080 pixelů). Ve všech variantách mají nová áčka stejné srdce, pohání je platforma Qualcomm Snapdragon 720G. K dispozici mají 6 GB operační paměti a 128GB úložiště, případě 8 GB paměti a 256GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy A52 a A72

Galaxy A52, respektive Galaxy A52 5G, nabídne na zadní straně hned čtyři fotoaparáty. Konkrétně je k dispozici 64MPx hlavní fotoaparát se světelností f1,8, ultraširokoúhlý 12MPx fotoaparát (f2,2), makro s rozlišením 5 MPx (f2,4) a modul pro hloubku ostrosti (5 MPx, f2,4).

K přednostem nových modelů patří i optický stabilizátor, který výrazně usnadňuje fotografování a natáčení ve slabém světle. Vhod samozřejmě přijde také během dne, záběry nebudou zbytečně rozostřené.

  • Klady: poměr cena/výkon, možnost zakoupit i 5G variantu
  • Zápory: v dané cenové třídě je na trhu celá řada zajímavých konkurentů
  • Cena: 8999 Kč (Galaxy A52); 10 999 Kč (Galaxy A52 5G)

Boffin Magnetic: naučí technickému myšlení

Malé i velké konstruktéry se snaží naučit technickému myšlení česká elektronická stavebnice Boffin Magnetic, za kterou stojí společnost 3Dsimo. Děti si na ní mohou osahat základy elektroniky a zároveň lépe pochopit, jak fungují vymoženosti moderní doby okolo nich.

Přestože obsahuje pouze 58 dílků, což je méně než ve středně velkém Legu, dají se z ní poskládat více než dvě stovky unikátních projektů – od jednoduché LED žárovky přes autíčko na dálkové ovládání až po plně funkční GameBoy.

Foto: archív výrobce

Boffin Magnetic

Stavebnice je určena pro děti od osmi let. A skutečně i takto malé děti si s většinou projektů poradí samy. Boffin Magnetic se skládá z magnetické podložky založené na technologii spojující magnetismus a vodivou plochu. Na podložku se staví jednotlivé komponenty stavebnice – vodivá propojení, kondenzátory, přepínače, vypínače, tlačítka či rezistory a mnohé další.

Každé balení obsahuje také malý všestranný počítač, díky kterému se mohou jednotlivé projekty proměnit ve skutečně sofistikované prvky elektroniky. Například jednoduchá LED žárovka se může proměnit v chytrou, takový přístroj bude automaticky dbát na světelný komfort v místnosti a upravovat ho podle intenzity světla okolního prostředí.

  • Klady: široké množství projektů
  • Zápory: vyšší pořizovací cena proti obyčejným stavebnicím
  • Cena: 3199 Kč

3Dsimo Basic 2: ukažte svou kreativitu

3D pero Basic 2 od české značky 3Dsimo cílí především na děti školního věku, zabavit je dokáže na dlouhé hodiny. Nejde přitom o žádné plýtvání času, s tímto šikovným nástrojem rozvíjejí svoje kreativní myšlení, stejně tak si ale mohou vylepšit prostorové myšlení, lehkou motoriku a osvojit si přesnost a trpělivost.

Balení obsahuje lehké a ergonomické pero v červené barvě, knihu inspirací a 48 kusů filamentů – plastových strun představujících náplň do pera, které jsou dostupné v 25 barevných variantách. Z nich je pak možné vytvářet nejrůznější postavičky, modely letadel či aut. Fantazii se meze nekladou.

Foto: archív výrobce

3Dsimo Basic 2

V začátcích jako předloha k práci poslouží přiložená kniha inspirací, která obsahuje přesné návody na výrobu 24 projektů. Děti v ní najdou nápady, jak vyrobit jednoduché ozdoby na skleničky nebo na sponky, sestavit si kostru dinosaura nebo zkonstruovat model raketoplánu. Komunita 3Dsimo pak nabízí stovky dalších projektů v široké škále obtížnosti.

Praktické je, že teplota pera nikdy nepřesáhne 65 °C, je zcela nemožné se o něj popálit. Struny, jejichž nahřátím je umožněno prostorové kreslení, jsou vyrobeny z polykaprolaktonu (PCL), což je materiál, který není toxický, a tak nikterak neškodí zdraví. Díky tomu mohou tento kreativní nástroj používat i ty nejmenší děti.

  • Klady: nehrozí popálení dětí při nevhodné manipulaci
  • Zápory: pokročilejší model MultiPro umí navíc pájet, vypalovat a řezat
  • Cena: 990 Kč

Lego Vidiyo: rozšířená realita s pomocí mobilu

Na principu rozšířené reality funguje novinka od společnosti Lego zvaná Vidiyo, děti mohou stavět s mobilem v ruce. Nejprve je totiž nutné všechny kostky poskládat jednu po druhé do sebe, jako kdyby šlo o obyčejnou stavebnici. Tím ale hrátky nekončí, naopak začínají.

Prostřednictvím stejnojmenné aplikace pro chytré telefony a tablety s operačními systémy Android či iOS, která je k dispozici samozřejmě zadarmo, je totiž možné vytvářet hudební videoklipy. Děti přitom mohou volit různá pódia, písně či členy kapely. Zároveň také mohou navrhovat obaly jednotlivých alb a svá díla následně sdílet s ostatními.

Foto: archív výrobce

Lego Vidiyo

Na vlastní kůži si tedy mohou i vyzkoušet, jaké to je produkovat nějaký nový song. K dispozici přitom mají celou řadu postaviček vyznávajících jiné hudební styly, stejně jako obrovskou knihovnu písní Universal Music Group.

Kromě základních sad s různými hlavními interprety, které se prodávají za 439 Kč, jsou k mání i hudební kostky a minifigurky Bandmates za 129 Kč a pak velká koncertní pódia, jejichž cena už může přesáhnout hranici dvou tisíc korun. K mání je nicméně i menší stage za necelých 800 Kč.

  • Klady: rozvíjí představivost dětí
  • Zápory: nefunguje bez chytrého telefonu nebo tabletu
  • Cena: od 129 Kč; základní set stojí 439 Kč

Acer Chromebook Spin 713: jde to i bez Windows

Operační systém Chrome OS je rok od roku mezi výrobci notebooků populárnější. Jednak výrobci nemusejí platit za licenci, což zbytečně zvyšuje celkovou pořizovací cenu laptopu, jednak je ve srovnání s Windows systémem od Googlu značně jednodušší.

Díky tomu může svižně pracovat i na pomalejších, a logicky také levnějších součástkách. Navíc notebooky s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu – vydrží tedy déle pracovat na baterii – a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Foto: archív výrobce

Acer Chromebook Enterprise Spin 713

A právě kvůli těmto přednostem se Acer odhodlal přenést Chrome OS také na výkonnější stroje. Například Acer Chromebook Spin 713 a Acer Chromebook Enterprise Spin 713 jsou první chromebooky na světě s ověřením pro platformu Intel Evo. Chlubí se tak nejnovějšími procesory Intel Core i7 jedenácté generace.

Obě novinky jsou přitom vybaveny 13,5” displejem VertiView s rozlišením 2256 x 1504 pixelů, který uživatelům poskytuje na obrazovce o 18 % více vertikálního prostoru, což v praxi znamená méně posouvání. Baterie vydrží pracovat až deset hodin. Šikovné je rychlé nabíjení, kdy po 30 minutách v nabíječce můžete pracovat nerušeně další čtyři hodiny.

  • Klady: chod systému ChromeOS je velmi svižný
  • Zápory: prodávat se začne až příští měsíc
  • Cena: zatím nestanovena

Reklama

Výběr článků

Načítám