Hlavní obsah

Šéfa Applu grilovali před soudem čtyři hodiny. Kvůli poplatkům v App Storu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oakland

Zhruba čtyři hodiny vypovídal šéf Applu Tim Cook na konci minulého týdne před soudem v kalifornském Oaklandu, který řeší poplatky v obchodu s aplikacemi App Store ve sporu se společností Epic Games – tvůrci populárního hitu Fortnite. Hlava amerického počítačového gigantu poplatky obhajovala s tím, že jde o „účinnou ochranu přístrojů od Applu“. Upozornila na to agentura Reuters.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Podle Cooka je poplatek ve výši 30 procent z profitu na místě, neboť zajišťuje fungování App Storu. A jen díky tomuto obchodu je podle něj platforma iOS a iPadOS výrazně bezpečnější než konkurenční Android, Apple totiž může přesně kontrolovat jednotlivé aplikace, aby se minimalizovala šance, že se dostane k uživatelům nějaký škodlivý program společně s instalátorem aplikace.

Zdůraznil přitom, že poplatek je účtován jen velmi úspěšným aplikacím, které z celého mobilního ekosystému Applu – respektive početné základny uživatelů – prokazatelně profitují.

Foto: Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Příjmy prozradit nechtěl

Na přímý dotaz, kolik americký počítačový gigant díky App Storu vydělává, však neodpověděl. „Pro App Store nemáme samostatný výkaz zisků a ztrát,“ prohlásil podle agentury Reuters Cook.

Minulý týden nicméně vyšlo najevo, že jen díky hře Fortnite vydělal Apple na poplatcích za dva roky 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun). Před soudem to prozradil Michael Schmid, který má v App Storu od Applu na starosti vztahy s externími tvůrci her.

Apple vydělal na poplatcích za Fortnite přes 2,1 miliardy korun

Hry a herní systémy

Podotkl však přitom, že i samotný Apple má velký podíl na úspěchu Fortnitu, neboť na propagaci hry v App Storu vynaložil zhruba milion dolarů (21 milionů Kč).

Na zveřejnění výše poplatků za hru Fortnite tlačili před soudem právníci Epic Games. Snažili se tak dát najevo, že si Apple přijde na pořádný balík peněz. 100 milionů dolarů totiž získal z jediné hry, byť za dva roky. Celkově je ale v obchodě několik milionů aplikací.

Foto: archív tvůrců

Epic chtěl Apple obejít

Spor mezi Applem a Epic Games se rozhořel kvůli poplatkům loni v létě, protože se tvůrci Fortnitu snažili odvádění provize obejít – hráčům nabídli alternativní platební metodu, díky níž mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks o 20 procent levněji. Nešlo přitom jenom o přístroje od Applu, ale také o zařízení s Androidem od Googlu.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Zatímco Google sám poplatky snížil, sporem s Applem se zabývá soud.

Fortnite je bezplatný titul, ve kterém však hráči mohou utrácet klidně i tisíce korun. Na rozdíl od celé řady konkurenčních titulů však svými transakcemi nezískávají žádnou konkurenční výhodu, ale pouze zajímavější oblečky, nejrůznější tanečky a další podobné vychytávky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám