Hlavní obsah

Ovladač PlayStationu 5 byl odhalen dříve než samotná konzole

Novinky, abr

Vedení společnosti Sony již otevřeně hovoří o příchodu nového PlayStationu 5, který by si měl odbýt premiéru před příštími Vánocemi. Přestože design samotné televizní konzole je obestřen rouškou tajemství, patentový návrh nyní ukazuje, jak bude vypadat nový ovladač určený pro pětku. Upozornil na to server VGC.

Foto: Profimedia.cz

Ovladač DualShock od PlayStationu

Článek

Za návrhem stojí přímo herní divize Sony Interactive Entertainment (SIE), která si jej nechala patentovat v domovském Japonsku. Na první pohled se chystaná novinka nijak zásadně neliší od aktuálně nabízené čtyřky, alespoň co se týče rozmístění ovládacích prvků. Ovladač má nicméně baculatější tvar, což by mělo v praxi přispět k příjemnější ergonomii.

Hraní na PC láká i Sony, exkluzivní tituly patrně nebudou jen pro PlayStation

Hry a herní systémy

Větší je také dotyková plocha uprostřed. Další změnou je výrazný prolis mezi analogovými páčkami, ve kterém se má ukrývat mikrofon.

Vylepšení má být u ovladače DualShock ještě daleko více. Měl by místo obyčejných vibrací nabídnout haptickou odezvu. Ovladač se tedy bude chvět podle toho, co se bude zrovna dít na obrazovce. Podle šéfa herní a zábavní divize Sony by se díky tomu měl hráč cítit úplně jinak, když se plazí nízkou trávou a když řídí nějaký závodní speciál.

Foto: japonský patentový úřad

Návrh zachycující nový (vlevo) a původní ovladač PlayStationu.

K navození co nejreálnější atmosféry mají přispět také programovatelná tlačítka L2 a R2, u kterých půjde nastavením měnit intenzita stisku. V praxi tak vývojáři budou moci upravit sílu stisku podle toho, co se zrovna odehrává na obrazovce.

Tlačítka L2 a R2 slouží například v automobilových simulátorech namísto pedálů pro brzdu a plyn. Díky nové vychytávce bude možné simulovat intenzitu stisku různých verzí aut tak, jako je tomu ve skutečnosti – ve starších vozech půjdou pedály mačkat hůře, zatímco u novějších snadněji.

Co bude umět nová konzole?

A co zatím víme o samotné herní konzoli? Původně se spekulovalo o tom, že konzole bude stačit na rozlišení 8K. To bylo poměrně překvapivé, neboť aktuální top model PlayStation 4 Pro totiž nezvládal všechny hry ani v rozlišení 4K. Šéf herní a zábavní divize společnosti Sony Jim Ryan nicméně upřesnil, že pětka bude zvládat hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz.

V rozlišení 8K tedy bude patrně možné konzumovat pouze multimediální obsah, případně hrát nějaké jednodušší hry. Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí tedy 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání různých velikostí rozlišení.

Ryan také potvrdil, že PlayStation 5 bude vybaven moderní SSD jednotkou. Díky tomu bude chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Na bližší informace o hardwarové výbavě si budeme muset nicméně ještě počkat. Podle dřívějších informací však PlayStation 5 bude pohánět AMD Ryzen ve třetí generaci společně s grafickou kartou Radeon Navi.

Nad pořizovací cenou zatím visí otazník. Aktuálně se však PlayStation 4 Pro, který je předobrazem chystané novinky, neboť v současnosti představuje to nejlepší z nabídky Sony, v obchodech prodává za méně než deset tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám