Hlavní obsah

Nejsilnější herní zážitek této generace. Pokračování The Last of Us to opět dokázalo

Novinky, David Ryneš

The Last of Us patří k jedněm z nejlepších titulů předchozí generace. Hra si to ale nezasloužila herními mechanikami, ale bezprecedentně nejlépe napsaným příběhem, který mohou hry mít. Druhý díl měl tudíž laťku nastavenou hodně vysoko, ale vývojáři ji i tak dokázali přeskočit.

Upoutávka na hru The Last of Us Part 2Video: PlayStation

 
Článek

První díl The Last of Us sledoval příběh životem oprýskaného Joela a malé puberťačky Ellie na cestě k nalezení léku proti infekci, která zdevastovala celý svět. Nákaza zabila miliony lidí, další přeměnila v ohavná monstra, zbylí lidé přežívali v menších komunitách, případně několikačlenných skupinkách.

První díl exceloval jak po technické stránce, tak hlavně výpravně. Už tehdy nebývalo zvykem mít takto dobře a kvalitně napsaný příběh a hlavně jeho postavy.

Druhý díl se odehrává o několik let později. Joel má vrásky navíc, Ellie je dospělejší a společně s Joelovým bratrem Tommym a jeho manželkou žijí v uzavřené komunitě Jacksonu, kam hráči dorazili na konci prvního dějství. Místo klidného dožití v tomto nehostinném světě se ale stane tragédie, která zasáhne všechny známé postavy. Ellie se stává centrem dějství a vydává se na cestu pomsty a spravedlnosti.

The Last of Us Remastered – herní klenot pro novou generaci konzolí

Hry a herní systémy
Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Last of Us Part 2

Svou cestu zdolává jak sama, tak se starými, ale i novými postavami. Na své pouti narazí jak na odporná monstra, tak na militantní skupinu Washingtonské lidové fronty, jejíž členové si říkají Vlci, ale i na okultní cvoky Serafity, přezdívané zjizvenci kvůli jizvě na tváři. Seattle, kam se Ellie vydává, ale vlastně i vrací, je tak tentokrát mnohem nebezpečnější.

Bestiář protivníků se rozrostl o nové kousky, zároveň se obecně zlepšila umělá inteligence. Skupina Vlků používá ke stopování psy, kteří dokážou zachytit hráčovu stopu a sledovat ji. Serafité používají mnohem tišší přístup k hledání hráče. Dříve lidé, nyní houbovou infekcí ovládaná monstra jsou také mnohem agresivnější a všímavější.

Vývojáři tak museli zdokonalit systém plížení. Hráč se může nově plížit vleže, schovávat se do vysoké trávy, vsoukávat se do užších prostorů, například pod auta a zdolávat menší propasti skokem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Last of Us Part 2

Souboje na blízko a přestřelky jsou mnohem brutálnější. Nově má hráč k dispozici nůž, který se neničí, což jde ruku v ruce s tichým postupem. K tomu dopomáhá také luk.

Co se týká střelného arzenálu, v něm moc novinek není. Je zde klasický revolver, pistole, brokovnice, puška. Zbraně si lze u ponku ale mnohem více vylepšovat. Lze upravit kapacitu zásobníků, kadence, zpětný ráz atd.

Největší změnou a velkým vylepšením oproti prvnímu dějství jsou mnohonásobně rozsáhlejší lokace. Zatímco první díl byl plný menších arén a striktně lineárního postupu hrou, zde jsou jednotlivá místa větší, a tak skýtají rovnou několik cest, jak se z nich dostat a postoupit dál ve hře. Při větší míře trpělivosti a šikovnosti se lze drtivé většině soubojů vyhnout.

The Last of Us: kandidát na nejlepší hru roku

Internet a PC
Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Last of Us Part 2

Co se týká technického zpracování, není žádným překvapením, že vývojáři z Naughty Dog opět posouvají laťku hodně vysoko a svým způsobem ukazují, jak budou vypadat hry příští herní generace. Nasvícení, příroda, nazvučení a hlavně animace jednoduše nemají konkurenci. Postavy a prostředí jsou téměř fotorealistické.

Výborný příběh se skvělými postavami, vylepšené herní mechaniky a opět neskutečná technická stránka. To vše dělá z The Last of Us Part 2 výjimečný zážitek, který nesmí uniknout žádnému dospělému hráči.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Last of Us Part 2

The Last of Us Part 2 je větší, drsnější a zvráceným způsobem krásnější. Jelikož se jedná o jeden z posledních titulů, který vychází ještě na PlayStation 4 před příchodem pětky, ždíme výkon konzole, co to jde. Tím dává hráčům malou ochutnávku toho, na co se mohou těšit v další generaci herní konzole, která dorazí letos kolem Vánoc.

The Last of Us Part 2 vychází 19. června exkluzivně pro konzoli PlayStation 4 a obsahuje českou lokalizaci formou textů a titulků. Zároveň obsahuje rozsáhlé možnosti nastavení jak obtížnosti, tak různých funkcí pro hráče s různými problémy, ať už jde o zrakové, sluchové, nebo také pohybové omezení.

HODNOCENÍ: 10/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám