Hlavní obsah

Nejhezčí hra současnosti. Demon’s Souls pro PS5 pod drobnohledem

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejedno masochistické srdíčko zaplesalo, když Sony oznámilo remake starých Demon’s Souls pro jejich novou konzoli Playstation 5. Remake se stal největším tahákem nové generace - proto jsme se mu podívali na zoubek.

Upoutávka na hru Demon´s Souls (2020)Video: Playstation/BluePoint Games

 
Článek

Psal se rok 2009 kdy vznikl nový herní žánr. Demon’s Souls dalo vzniku tzv. soulsovek, neboli her, které ačkoliv se na první pohled tváří jako pouze přemrštěně těžké, opak je pravdou.

Dobře udělaná soulsovka je férová hra, která sice za chyby trestá, ale za trpělivost a píli odměňuje. Už tehdy japonští vývojáři z FromSoftware ukázali, že umějí udělat geniálně navrhnuté hry, a hráče v tom utvrzovali i nadále při vývoji trilogie Dark Souls nebo výborném Bloodborne, či Sekiro: Shadows Die Twice.

Nemilosrdná hratelnost v Sekiro: Shadows Die Twice

Hry a herní systémy

Dokonalá grafika i hratelnost. Bloodborne promění hráče v lovce

Hry a herní systémy

Zmar a utrpení ve hře Dark Souls 3

Hry a herní systémy

Z Demon´s Souls se stal kultovní hit, a kdo jej nehrál, tak to měl mezi hardcore hráči těžké. Po remaku se volalo hodně dlouho a s příchodem nové generace herních konzolí Sony hráče vyslyšelo a při oznámení nové konzole poprvé ukázalo předělávku Demon´s Souls. V kombinaci s kouzelníky z Bluepoint Games fanouškům splnili jeden velký sen.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Demon´s Souls

Pro neznalé by se Demon´s Souls dalo popsat jako akční hra s RPG prvky. Hráč se ujme postavy s určitými atributy a vydá se do tajemného světa Boletarie. Na začátku zjistí, že je zacyklen v tzv. Nexusu, do kterého se vrátí vždy, když zemře. Cíl je jasný. Získat duše všech v Boletarii, získat co nejlepší vybavení a zabít tradičně epické bossy za doprovodu výborného hudebního doprovodu, který nechali vývojáři rearanžovat a nahrát novým orchestrem.

Demon´s Souls tak mají jen jednu chybku, která tedy hlavně pro fanoušky původní hry bude devízou. Vývojáři při předělávání nesáhli ani na kousek kódu, který se týká protivníků a jejich útoků, stejně tak i na hráče. Zůstaly zde neduhy, které doprovázely i původní verzi, a tak na některých místech vykukuje nejen zastaralost mechanik, ale také slabší umělá inteligence, resp. špatné hledání cestiček protivníků směrem k hráči, případně útoky některých, kterým se nešlo pořádně vyhnout ani v původní verzi.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Demon´s Souls

Zde by přišlo vhod, kdyby vývojáři například dali hráčům možnost, jestli chtějí hrát neupravenou verzi, nebo nějakou „modernější“ doplněnou o některé, dnes již tradiční prvky i v tomto žánru. Ve finále i přes vizuál, který rozhodně odpovídá nové generaci her, se pod tím kabátem ukrývá více než 10 let starý titul se vším dobrým i špatným.

Jak už prozradil titulek, tak Demon´s Souls se nedá po technické stránce absolutně nic vytknout. Vývojáři z Bluepoint Games zde odvedli pořádný kus práce. I přes zachování původního kódu, který ovládá umělou inteligenci, rozprostření nepřátel a celý soubojový systém, po grafické a zvukové stránce je hra kompletně předělaná.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Demon´s Souls

Hra obsahuje neskutečné množství detailů, a to od fotorealistického prostředí až po jednotlivé předměty, brnění i protivníky. Prim tu hraje naprosto dokonalé nasvícení, které dodává hře pořádně hutnou atmosféru. Hráči si navíc mohou vybrat, v jakém nastavení chtějí hru hrát. Lze si tak zapnout nativní 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu, nebo oželet nativní rozlišení, ale užít si hru v plynulých 60 snímcích za vteřinu.

Po grafické stránce se ale největšího zlepšení dočkaly nahrávací časy. Díky rychlému disku nového Playstationu je nahrávání jak samotné hry, tak i cestování mezi jednotlivými částmi Bolaterie otázkou vteřin.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Demon´s Souls

Remake Demon´s Souls jednoznačně za to stojí. Pod skořápkou těžkosti se schovává titul, který definoval nový žánr her, ale v té nejlepší možné podobě. I přes to, že hra obsahuje negativa, která měla původní verze, a některými věcmi ukazuje, že se v jádru jedná o více než desetiletí starý titul, zároveň dokazuje, jak moc revoluční bylo dílo, které tehdy studio FromSoftware vytvořilo.

Demon´s Souls vyšlo exkluzivně pro Playstation 5.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám