Hlavní obsah

Návrat krále závodních her v Gran Turismo 7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tomu necelý měsíc, kdy vyšlo pokračování legendární závodní série Gran Turismo. Po „menším“ GT Sportu z roku 2017 se jedná o plnohodnotný nový díl, už sedmý. Vývojáři z Polyphony Digital nic nenechali náhodě a hráčům servírují perfektní závodní hru.

Gran Turismo 7Video: PlayStation

 
Článek

Sérii Gran Turismo není nutné moc představovat. S hráči tu je nějakých 25 let, a to už od prvního playstationu. Už tehdy hra obsahovala přes stovku vozů a pro playstation se jednalo o obrovský hit. S rostoucí popularitou ale také rostla konkurence a vývojáři z Polyphony Digital museli ročník od ročníku pořádně zabrat. Obzvlášť u nejnovějšího, sedmého dílu, kdy závodním hrám kraluje konkurenční série Forza.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Gran Turismo 7

Pro nováčky v sérii sedmý díl nabízí hra režim GT Café, ve kterém si projdou jednotlivé funkce a vozidla coby položky objednávkového menu. Hráče v něm čekají necelé čtyři desítky úkolů, skrze které si vydělá nejen virtuální měnu, ale hlavně odemkne celou plejádu vozidel. Aut je v sedmičce přes čtyři stovky a na své si přijdou fanoušci všech automobilek.

Stejně jako minulé díly i sedmý má robustní systém úpravy vozidel, a to jak po kosmetické stránce, tak i po té jízdní. Ať už se jedná o povrchové úpravy, kdy hra nabízí přes tisíc různých nástřiků, nebo o stovky jednotlivých dílů. Úpravy se tak netýkají pouze toho, jak auto vypadá, ale lze si jeho jízdní vlastnosti natolik upravit, že se vůz chová a zní úplně jinak, než když si jej hráč pořídil.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Gran Turismo 7

S odemykáním vozů a jejich úprav je spjatý stále trochu kontroverzní systém vydělávání virtuální měny. I přes to, že se vývojáři snaží tyto ceny balancovat, stále se jim to úplně nedaří a je to jedinou skvrnou na jinak perfektním titulu. Odemykání a upravování vozidel zaberou hráčům vážně dlouhou dobu. Ačkoliv je kampaň s kredity docela štědrá, po jejím odehrání se dostaví hodně rychle pocit repetitivnosti.

Naštěstí hra obsahuje desítky okruhů, ať už založených na těch skutečných, tak fiktivních s necelou stovkou různých variací. Zároveň si hráči mohou vytvořit v detailním editoru vlastní závod s pravidly a počtem účastníků podle svého gusta. To pak ovlivňuje, kolik kreditů hráč za závod vydělá, a aspoň zde si lze přijít na pěkný peníz. Hořkosladký pocit z mikrotransakcí to však úplně nezažene.

Foto: archiv tvůrců

Ukázka ze hry Gran Turismo 7

Technicky je sedmý díl bezchybný. Hru jsme hráli na Playstationu 5 a je obrazově ostrá jako břitva. Různé denní doby, efekty počasí či bravurní odezva ovladače při závodění podtrhují dokonalý pocit ze závodění. O zpracování interiérů při hraní z pohledu řidiče či o nazvučení jednotlivých aut nemluvě.

Sedmý díl Gran Turisma se jednoduše povedl a značí návrat herní série na výsluní. Ať už jde o fotorealistickou grafiku s naprosto dokonalým ozvučením vozidel, precizní ovládání, nebo robustní úpravu vozidel. Herní série GT je zpět, a to v plné síle.

Gran Turismo 7 vyšlo exkluzivně pro konzole Playstation 4 a 5. Hra obsahuje českou lokalizaci formou textů a titulků.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám