Hlavní obsah

Microsoft mění plány? Výkonnější Xbox se prý už testuje

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci společnosti Microsoft se nechali na začátku dubna slyšet, že nepracují na žádné vylepšené verzi Xboxu One. Jak se ale nyní ukazuje, plány se patrně změnily. Nové televizní konzole se totiž již testují, upozornil server The Verge.

Foto: Microsoft

Aktuálně nabízený Xbox One

Článek

Debatu o nových konzolích rozpoutaly před pár týdny zvěsti týkající se společnosti Sony. Ta totiž údajně již nějakou dobu pracuje na vylepšeném PlayStationu, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Na to reagoval viceprezident herní divize Microsoftu Phil Spencer slovy, že mu nedává smysl „dělat práci na půl“. „Pokud chci vývoj tlačit dopředu, musím dělat velké kroky… Nechápu motivaci ostatních týmů, proč chtějí dělat jen poloviční kroky. Když budeme chtít přinést nový produkt, musí to být podstatná změna,“ prohlásil Spencer.

Vše tedy naznačovalo tomu, že americký softwarový gigant žádné vylepšené zařízení jako reakci na nový PlayStation nechystá.

Nová, nebo vylepšená?  

Serveru The Verge se však nyní podařilo zjistit, že to není tak úplně pravda. Microsoft totiž v současnosti testuje hned několik různých prototypů. Každý z nich je prý jiný, a to důležité – jeden je pouze vylepšenou verzí Xboxu One. Nese tedy stejný název, avšak má výkonnější hardware.

Nabízejí se přinejmenším dvě různá vysvětlení. Buď Microsoft během dubna přehodnotil svůj postoj, nebo Spencrovo dřívější vyjádření bylo jen úhybným manévrem, aby novináři okolo plánů amerického softwarového gigantu nečmuchali.

Virtuální realita si žádá vyšší výkon 

Sony se chystá výkonnější konzoli uvést v souvislosti se svým headsetem pro virtuální realitu PlayStation VR, který by se měl na pultech obchodů objevit už v průběhu letošního roku. Ten totiž pro svůj provoz potřebuje výkonnější hardware, a tak nemá japonský elektronický gigant na výběr – musí přinést výkonnější model. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Helmy pro virtuální realitu chystají i další výrobci a je více než pravděpodobné, že prakticky všechny podobné systémy, ale kladou na systém velmi vysoké nároky. Aby mohl být nějaký headset dostupný také pro Xbox One, nezbude Microsoftu jiné řešení než vylepšit hardware své televizní konzole.

Koneckonců podobné zařízení chystá také americký Microsoft. Brýle HoloLens však nelákají na virtuální realitu, ale na tu rozšířenou. Zda bude tento headset kompatibilní i s Xboxem, však v tuto chvíli není jasné. [celá zpráva]

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Microsoft HoloLens

Virtuální vs. rozšířená realita
Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Reklama

Výběr článků

Načítám