Hlavní obsah

Battlefield 4: Další světová válka je tady

Novinky, ryn

Po dvou letech vychází hodně očekávané pokračování válečné střílečky ze série Battlefield. Dokázali švédští DICE zvýšit laťku tomuto žánru a vkročili do nové generace správným krokem?

Upoutávka na hru Battlefield 4Video: DICE

 
Článek

Příběhová kampaň je zasazena do Číny, kde sledujeme očima seržanta Daniela Reckera vyhrocený konflikt, za který může nařčení Spojených států amerických z atentátu na vysoce postaveného čínského představitele. Recker a další členové jednotky „Tombstone“ začínají útěkem před Rusy z Baku, hlavního města Ázerbájdžánu.

Foto: archív tvůrců

Odrážení útoku na letadlové lodi

Po útěku se dozvídáme o plánovaném puči na USA a tím začíná hlavní úkol jednotky. Příběhová kampaň je rozdělena na sedm kapitol, ve kterých hráč procestuje celou Čínu, kde se například bude starat o eskortu VIP nebo utíkat z vězení. Kampaň je repetitivní a zabere slabých zhruba pět až šest hodin, a tak se jedná spíše o chudšího bratříčka k hlavní složce titulu, kterou je hra pro více hráčů.

Režim pro více hráčů

Hlavním tahákem už od prvního dílu série je režim pro více hráčů a tato složka se povedla. Základní verze hry obsahuje celkem deset map s více jak sedmi režimy pro 16 až 64 hráčů. Vybalancování map se v tomto dílu podařilo na jedničku, a tak si přijdou na své jak hráči pěchotních map, tak i fanoušci rozlehlých map, kde je bitevní vřava doopravdy impozantní.

Foto: archív tvůrců

Vizuální stránka titulu je místy dechberoucí

Battlefield 4 přináší také nový prvek „Levoluce“, který poupraví mapu a hráči tak musí změnit taktiku. V Obléhání Šanghaje zničíte obrovský mrakodrap nebo v Zaplavené zóně, jak už název napovídá, po protrhnutí vodní hráze zatopíte ulice vodou, a tak se boj přesune na vodní skútry nebo střechy budov.

Vrací se také postupné odemykání zbraní a vylepšování vojáka pomocí zkušeností získaných v bitvách. Režimy příjemně nutí týmy spolupracovat a DICE potvrzují, v čem vynikají, a to už od revolučního Battlefieldu 1. Všechno se to hraje perfektně, ale i v tuto dobu, skoro měsíc po vydání, doprovázejí hru doopravdy nepříjemné problémy.

Problémy se servery

Kvůli velikému počtu hráčů hra padá, odpojuje se ze serverů, nezapočítává statistiky z bitev nebo vypíná okolní zvuky. Bohužel jsou problémy natolik vážné, že znepříjemňují hraní, ale švédští DICE pracují na opravných balíčcích, jak jen to jde, a tak se hra snad dočká v brzké době opravení.

Foto: archív tvůrců

Vracející se režim Komandéra

V čem také Battlefield 4 exceluje, tak to je audiovizuální stránka. V tuto chvíli se těžko hledá hezčí titul, a pokud vše běží, jak má, tak bitvy jsou doopravdy impozantní.  Čtvrté pokračování Battlefieldu dává možnost nahlédnout do další generace válečných stříleček. Nudnější kampaň pro jednoho hráče kompenzuje perfektní multiplayer.

Nebýt závažných technických problémů, tak by se jednalo o velice kvalitní titul. Bohužel tyto problémy hráče v hraní spíše demotivují a důkazem toho jsou přeplněná diskusní fóra od nespokojených hráčů. Battlefield 4 se dá pořídit na osobní počítače, konzole staré generace Xbox 360 i PlayStation 3. Je dostupný také na nové generace Xbox One a PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 7/10

Reklama

Výběr článků

Načítám