Hlavní obsah

Zlepší se dostupnost elektroniky? TSMC plánuje miliardové investice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Prakticky celý svět řeší nedostatek čipů – netýká se to pouze počítačů a smartphonů, ale například také automobilového průmyslu. Zlepšit situaci na trhu se nyní bude snažit smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), který plánuje miliardové investice do svých výrobních kapacit. Bude to nicméně běh na dlouhou trať, neboť všechny plány jsou rozloženy do tří let.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters se chystá TSMC v následujících třech letech investovat do zvýšení kapacity ve svých závodech 100 miliard dolarů, tedy 2,2 bilionu Kč. Tchajwanská společnost, k jejímž zákazníkům se řadí například i firmy Apple či Qualcomm, už dříve oznámila, že letos investuje 25 až 28 miliard dolarů do vývoje a výroby pokročilých čipů.

„Vstupujeme do období vyššího růstu, kdy se očekává, že poptávku po našich polovodičových technologiích v příštích letech podpoří mnohaleté megatrendy, jako jsou sítě páté generace (5G) a výpočetní clustery,” uvedla v oficiálním prohlášení TSMC.

Samsung postaví v USA závod na čipy za 17 miliard dolarů

Mobil

Výpočetním clusterem se rozumí propojení více počítačů pro řešení výpočetně náročných úloh. Takzvané megatrendy se používají pro označení tendencí, které mění svět. „Pandemie covidu-19 navíc zrychluje digitalizaci,” dodala TSMC.

Tchajwanský výrobce polovodičů těží za pandemie ze zvýšené poptávky po noteboocích, tabletech a dalším vybavení, bez něhož se neobejdou lidé, kteří pracují a studují z domova. Loni v květnu firma oznámila investici 12 miliard dolarů do zbudování závodu v americkém státě Arizona. V témže státě plánuje postavit za zmíněných 20 miliard dolarů další dvě továrny i konkurenční Intel. Vyjma vlastních čipů tam bude vyrábět i na zakázku.

Omezení výroby

Ke zvýšení kapacity zmínění přikročili v kontextu světového nedostatku polovodičových čipů i další výrobci. Například americký výrobce čipů Intel minulý týden oznámil, že na rozšíření kapacity vynaloží 20 miliard dolarů.

Nejprve kvůli nedostatku čipů musely omezit výrobu některé automobilky, nyní dopadá i na výrobce chytrých telefonů, laptopů a dalších přístrojů, po nichž se vlivem pandemie a s tím související práce z domova zvyšuje poptávka.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple se chce stát čipovým gigantem

Společnost Apple vyrazila už v loňském roce s vlastním čipem do boje proti zavedeným společnostem AMD a Intel, které jsou největšími výrobci procesorů na...

Výběr článků

Načítám