Hlavní obsah

Zájem o notebooky stoupl až o polovinu

Praha

Zájem o notebooky je v současnosti o 40 procent až polovinu vyšší než loni. Objevují se výpadky v dodávkách. Může za to zvýšená poptávka firem i domácností v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru i státní dotace na nákup PC pro učitele. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Trh notebooků se v Česku de facto zhroutil. Zejména školy se teď připravují na distanční on-line výuku, navíc jim byly přislíbeny dotace na vybavení učitelů notebooky, a proto vznikl obrovský převis poptávky. Naše firma konkrétně dodává IT služby do dvou středních škol a poptávku po noteboocích řešíme nepřetržitě od srpna. Distributoři nám teď na rovinu říkají, notebooky nejsme schopni vůbec dodat, nejdříve za měsíc, spíše počítejte za dva,” řekl ředitel IDC-softwarehouse Karel Diviš.

U největšího tuzemského obchodníka Alza.cz poptávka po noteboocích roste celé třetí čtvrtletí a od začátku září se dynamika růstu ještě zrychlila. „Informace z globálních trhů naznačují, že během podzimu může docházet k výpadkům dodávek notebooků. Díky včasnému předzásobení má nyní Alza na skladě ještě dostatek zboží pro plně funkční online výuku a práci z domova pro domácnosti i zákazníky z řad firem a vzdělávacích institucí,” uvedl místopředseda představenstva Alzy Petr Bena.

Trh s počítači a tablety letos vzroste, poptávce pomohl virus

Hardware

Největší světový producent počítačů Lenovo má podle svého sdělení v současnosti dostatečné zásoby. Nicméně firma připustila, že v některých konkrétních produktových segmentech se může objevit převis poptávky.

Další velký e-shop Mall.cz v současnosti podle mluvčí Pavly Hobíkové dělá vše pro to, aby si u dodavatelů zajistil co největší zásoby. „Vzhledem k dopadům pandemie na asijskou produkci už nyní ale vidíme, že u některého sortimentu a modelů dojde k výpadkům. Komplikace v dodávkách nám hlásila většina dodavatelů,” dodala.

„Aktuálně je velký zájem o notebooky, počítače a monitory z důvodu opět se zhoršující situace kolem šíření viru, a tím se zvyšující potřebě práce z domova. Nemalou část prodejů tvoří prodeje do školství, které opět stojí před výzvou, jak vyučovat vzdáleně,” doplnil Petr Loužecký z Algotechu.

Vedle PC a monitorů je kvůli pandemii velký zájem především o tiskárny, myši a klávesnice. Ještě větší jsou čísla u webkamer a mikrofonů, oproti loňskému roku jde až o stonásobný růst. Souvisí to nejenom s častou prací z domova, ale také s domácí výukou.

Každá základní škola by měla do poloviny října dostat na dovybavení 20 000 korun na učitele. Nákup musí zvládnout do konce roku. Stát na technické dovybavení škol uvolní 1,2 miliardy korun.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o kamery a fotoaparáty vadne

Někteří prodejci letos zaznamenali menší zájem o kamery a fotoaparáty. Elektronickými čtečkami, které lidé kupují také tradičně před dovolenými, se zásobili už...

Výběr článků

Načítám