Hlavní obsah

Největším prodejcem smartphonů se stal Huawei. Sankcím navzdory

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost Huawei již více než rok čelí sankcím ze strany USA, kvůli čemuž nemůže spolupracovat s celou řadou společností bez omezení. Na prodejních výsledcích tohoto podniku se to ale překvapivě nepodepsalo. Podle dat analytické společnosti Canalys se dokonce Huawei v uplynulém čtvrtletí stal největším prodejcem smartphonů na světě.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Článek

Huawei dodal na trh za zmiňované tři měsíce 55,8 milionu přístrojů, díky tomu sesadil tento čínský podnik z trůnu po třech letech konkurenční Samsung. Tomu patří s 53,7miliony prodaných smartphonů druhá příčka.

Sluší se nicméně podotknout, že prvenství patří společnosti Huawei především díky velkému odbytu na domovském čínském trhu. Sankce totiž čínské zákazníky motivovaly k tomu, aby při výběru upřednostňovali domácí výrobce.

Trojkou trhu je pak Apple s 45,1 miliony prodanými kusy. Celkově se ve druhém čtvrtletí prodalo 285 milionů smartphonů.

Na telefonech Huawei budou aplikace Seznamu

Software

To nejlepší od Huawei

Tím nejlepším v nabídce společnosti Huawei je aktuálně model Huawei P40 Pro, který zaujme především sestavou fotoaparátů na zadní straně zvanou Ultra Vision Leica Quad Camera.

Na zadní straně nalezneme v první řadě 50Mpx senzor o velikosti 1/1.28" se světelností f/1.9, ten se chlubí také optickou stabilizací OIS a automatickým ostřením Octa PDAF. Hlavnímu snímači sekunduje 40Mpx ultraširokoúhlý fotoaparát Cine Camera, který se chlubí velikostí 1/1.54" a světelností f/1.8.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Neméně zajímavý je také 12MPx teleobjektiv se světelností f/3.4. Ten v kombinaci s pětinásobným optickým a desetinásobným hybridním nabízí dohromady přiblížení až 50x. To je na poměry chytrých telefonů, ale i kompaktních fotoaparátů úctyhodná hodnota. Aby byly momentky i při maximálním přiblížení dostatečně ostré, nechybí stabilizace OIS.

Přehlídku senzorů na zadní straně uzavírá 3D Depth fotoaparát. Ten se stará o měření přesné vzdálenosti objektů a umožňuje vytvářet portrétní snímky s rozmazaným pozadím pomocí různých efektů s dojmem profesionálního bokehu – tedy rozmazaného pozadí podobně jako u digitálních zrcadlovek.

Depth kameru nalezneme mimochodem také v průstřelu displeje na čelní straně, hned vedle ní je pak 32MPx selfie kamera se světelností f/2.2. Fotoaparáty vzadu i vepředu zvládnou natáčet 4K videa.

Špičkový displej, osekaný Android

Také další technické parametry rozhodně novinku nijak nezahanbují, řeč je především o vysokém výkonu a špičkovém OLED displeji s úhlopříčkou 6,58”.

Případní zájemci se však musí smířit s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli americkým sankcím totiž Huawei u svých nových přístrojů od loňského května nesmí používat některé programy. Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play.

Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery. Nově na přístrojích tohoto čínského výrobce naleznete také aplikace od společnosti Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Huawei P40 Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám