Hlavní obsah

Výrobci čipů se stali jasnými vítězi období pandemie, ukazují analytická data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci čipů se stali jasnými vítězi období pandemie a dynamika jejich růstu zůstane zřejmě vysoká i v letošním roce.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Tržby z prodeje čipů se loni zvýšily o 26 procent na 553 miliard USD (12,1 bilionu korun) a letos by mohly vykázat růst o dalších devět procent. Tržby za jejich prodej by se tak poprvé dostaly nad 600 miliard USD (13,1 bilionu korun). Vyplývá to ze zprávy analytiků přední světové pojišťovny Euler Hermes.

„Současný polovodičový cyklus jede na plné obrátky od roku 2019, kdy se odvětví dostalo ze své nejhorší recese,” uvedli analytici, které cituje server CNBC.

Měsíce trvající nedostatek čipů v době pandemie ovlivnil negativně širokou škálu odvětví, od výrobců aut po výrobce herních konzolí. Výrobcům čipů se nedařilo udržet krok s nebývalou poptávkou, když se globální ekonomická aktivita vzpamatovala z krize způsobené pandemií nemoci covid-19. Velcí výrobci čipů, jako je například TSMC, sice už oznámili plány na zvýšení kapacity, obvykle však trvá roky, než se novou výrobu podaří rozjet.

Čipová krize ještě neskončila, říká budoucí šéf Bosche

AutoMoto

Podle analytiků Euler Hermes k růstu tržeb zatím přispěly tři hlavní faktory. V první řadě je to neobvykle silná poptávka po spotřební elektronice, jako jsou osobní počítače a chytré telefony. Pak zvýšení cen v důsledku nižší nabídky než poptávky, a zlepšení sortimentu nabízených čipů, protože se objevily nové generace polovodičů.

Tyto tři hlavní důvody růstu trhu by podle analytiků však měly s novým rokem začít ztrácet na důležitosti spolu s tím, jak se bude normalizovat růst poptávky a spustí se nové výrobní kapacity.

Čtyři rizika, která by růst mohla ohrozit

Analytici však také označili čtyři rizika, která by růst sektoru mohla ohrozit. Prvním je, že prodej hardwaru, tedy produktů, jako jsou počítače a televizory, po silném růstu v letech 2020 a 2021 zasáhne návrat k normálu na straně poptávky mnohem více, než se očekává.

Poptávku po čipech pak může ohrozit rovněž období delšího zmrazení aktivity ve zpracovatelském průmyslu kvůli narušení dodavatelského řetězce v důsledku pandemie.

Třetí hrozbou je patová situace mezi Čínou a Spojenými státy v jejich boji o nadvládu v odvětví vyspělých technologií. V současnosti zůstávají v platnosti omezení znemožňující některým čínským firmám získávat důležité technologie a zařízení pro výrobu polovodičů z USA.

Poslední hrozbou je stále častější výskyt neobvyklých nepříznivých klimatických jevů, který se v současnosti ukazuje být hlavním problémem pro polovodičové odvětví, jehož ziskovost závisí na optimálním využití kapacit.

Reklama

Související témata:

Související články

Část aktivit Intelu převezmou Číňané

Čínský antimonopolní úřad schválil jihokorejské firmě SK Hynix převzetí NAND aktivit amerického Intelu. Uvolnil tak cestu ke vzniku druhého největšího výrobce...

Výběr článků

Načítám