Hlavní obsah

USA chystají masivní podporu technologického výzkumu a výroby čipů

– Washington

Americký Senát ve středu odsouhlasil sadu opatření v celkovém objemu 280 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč), jejichž cílem je podpořit výrobu čipů a technologický výzkum ve Spojených státech. Plán zahrnující dotace či daňové úlevy podle stoupenců pomůže USA držet krok s Čínou v sektoru moderních technologií.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Americký prezident Joe Biden vývoj v Kongresu přivítal a vyzval Sněmovnu reprezentantů, aby návrh co nejdříve schválila.

Senátem prošel po výsledku hlasování 64 pro a 33 proti. K drtivé většině senátorů Demokratické strany se v podpoře návrhu připojilo 17 republikánů. Podle listu The New York Times to ilustruje, jak komerční a vojenské soupeření s Pekingem dramaticky posouvá uvažování dvou velkých politických stran a „generuje shodu mezi republikány, kteří se vyhýbali vládním zásahům na trzích, a demokraty, kteří nechtěli velké společnosti zasypávat federálními prostředky”.

Německo láká výrobce čipů. Vláda přislíbila podporu 14 miliard eur

Hardware

Firmy, které se rozhodnou vybudovat závody na výrobu čipů v USA, by podle nového plánu mohly čerpat z dotací a daňových úlev v celkové hodnotě 52 miliard dolarů. Cílem je zvrátit trend klesající domácí výroby počítačových čipů, které se používají v celé škále strojů od telefonů po auta, píše zpravodajský web Axios. Senátní návrh také počítá s novými 200 miliardami na výzkum, především týkající se umělé inteligence, robotiky a dalších rozvíjejících se oblastí.

Podle prezidenta Bidena soubor opatření urychlí výrobu polovodičů v USA. „Sníží ceny, vytvoří pracovní místa a – co je zásadní – sníží naši závislost na importovaných čipech. Sněmovna by jej měla přijmout co nejdříve,” pokračoval šéf Bílého domu v twitterovém příspěvku.

Tržby z prodeje čipů loni vzrostly na rekordních 556 miliard dolarů

Internet a PC

Podle agentury AP by hlasování druhé komory Kongresu mohlo přijít do konce týdne. Někteří zákonodárci Demokratické strany s projednávanou strategií nesouhlasí, předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová nicméně vyjádřila přesvědčení, že se najde dostatek republikánských hlasů na překonání potenciálních ztrát v řadách demokratů.

Kritici plánu mají snahu finančně podporovat firmy podnikající ve výrobě polovodičů za nemístnou. Mezi odpůrce se řadí i známý senátor Bernie Sanders, který hovořil o „bianko šeku” pro výrobce bez dostatečných pojistek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám