Hlavní obsah

Tržby z prodeje čipů loni vzrostly na rekordních 556 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Celosvětové tržby z prodeje čipů se loni zvýšily o 26,2 procenta na rekordních 555,9 miliardy dolarů (přes 12 bilionů Kč). Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil svaz polovodičového průmyslu SIA. Ten odhaduje na letošní rok nárůst o dalších 8,8 procenta. Výrobci čipů kvůli globálnímu nedostatku těchto klíčových součástek nadále zvyšují výrobní kapacity.

Foto: Lim Huey Teng, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto)

Článek

„Stále tu je opravdu velmi silný trend směrem ke zvýšené poptávce. Jen se nedočkáme takového skokového nárůstu, jaký jsme zaznamenali v době pandemie,” řekl k nižšímu odhadu tržeb na letošní rok generální ředitel SIA John Neuffer.

V roce 2020 vzrostly tržby proti předchozímu roku o 6,8 procenta. Rok 2021 byl podle svazu SIA prvním rokem od roku 2018, kdy počet prodaných čipů překročil jeden bilion.

Největší čínský výrobce čipů vykázal rekordní tržby. Sankcím navzdory

Internet a PC

Velcí výrobci polovodičů, jako je tchajwanský Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), korejský Samsung Electronics či americký Intel, v uplynulém roce oznámili investice do nových továren v řádu desítek miliard dolarů. Neuffer uvedl, že trend digitalizace nastartovaný pandemií bude i nadále přispívat ke zvyšování poptávky.

„Myslíme si, že v dohledné době bude dostatek poptávky, a tak bude možné i nadále opravdu velmi iniciativně budovat továrny,” řekl dále Neuffer.

Největší nárůst byl v automobilovém sektoru

Loni se ve světě prodalo 1,15 bilionu polovodičů, přičemž největší nárůst byl v segmentu čipů pro automobilový sektor, které zvládají vysoké teploty a další fyzickou zátěž. Tržby v tomto odvětví vzrostly oproti předchozímu roku o 34 procent na 26,4 miliardy dolarů.

Největším individuálním trhem polovodičů zůstala Čína. Tržby tam loni dosáhly 192,5 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 27,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám