Hlavní obsah

Foxconn chce v Saúdské Arábii postavit závod za miliardy. Vyrábět se v něm budou čipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej/Rijád

Tchajwanská společnost Foxconn jedná se Saúdskou Arábií o tom, že společně postaví závod za devět miliard dolarů (203,6 miliardy Kč). Vyráběly by se v něm čipy, součástky do elektromobilů a další elektronika, například displeje. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na obeznámené zdroje. Vedle Saúdské Arábie Foxconn o projektu jedná také se Spojenými arabskými emiráty.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rijád přezkoumává nabídku Foxconnu na vybudování závodu v Neomu, technologicky zaměřeném městě budovaném v poušti. Zúčastněné strany o projektu jednají od loňského roku. Saúdská Arábie porovnává nabídku s podobnými projekty Foxconnu jinde ve světě.

Foxconn je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě a významným dodavatelem společnosti Apple. V posledních letech expandoval do oblastí, jako jsou elektromobily a polovodiče.

Tržby z prodeje čipů loni vzrostly na rekordních 556 miliard dolarů

Internet a PC

Rijád žádá záruku, že alespoň dvě třetiny produkce půjdou do dodavatelského řetězce Foxconnu, aby se tak zajistili odběratelé a projekt byl ziskový.

Tchajwanská firma si od společného podniku vedle finanční účasti Rijádu slibuje mimo jiné daňové úlevy, dotované dodávky elektřiny a vody. Konzervativnímu království, které se svou ekonomiku snaží dostat ze závislosti na ropě, na oplátku nabízí pomoc při zavádění technologicky vyspělého výrobního odvětví.

Nedostatek čipů trápí celý svět

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám