Hlavní obsah

Německo láká výrobce čipů. Vláda přislíbila podporu 14 miliard eur

Hannover

Německá vláda chce přilákat výrobce čipů podporou ve výši 14 miliard eur (344 miliard Kč). Na setkání rodinných podniků v Hannoveru to uvedl ministr hospodářství Robert Habeck.

Foto: Yves Herman, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto)

Článek

Habeck dodal, že nedostatek polovodičů používaných v různých oblastech – od chytrých telefonů až po automobily – představuje obrovský problém. Nedostatek čipů výrazně narušil plány klíčových odvětví ekonomiky. Potýkají se s ním například výrobci aut či elektroniky.

Evropská unie v únoru oznámila, že ve snaze snížit závislost na dovozu nedostatkových mikročipů uvolní 11 miliard eur na podporu jejich vývoje v Evropě. Širší plán má podle Evropské komise do konce desetiletí vyvolat investice v celkovém objemu přes 43 miliard eur (téměř 1,1 bilionu Kč). Unijní exekutiva chce také členským zemím usnadnit subvencování vývoje a výroby polovodičových součástek.

V březnu americký výrobce čipů Intel oznámil, že si jako místo pro nový obrovský komplex na výrobu čipů v hodnotě 17 miliard eur vybral německé město Magdeburg. Vládní zdroje tehdy uvedly, že stát tento projekt podpořil miliardami eur.

Nedostatek čipů trápí celý svět

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám