Hlavní obsah

Stejný vzhled, vyšší výkon. Apple odhalil nový MacBook Pro

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další novinku pro letošní rok si přichystala společnost Apple, řeč je o špičkovém MacBooku Pro 13. Ten se svým vzhledem takřka neliší od předchůdce, nicméně nabízí výrazně výkonnější součástky a některá další vylepšení.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Článek

V letošním roce se už stává takřka tradicí, že společnost Apple odhaluje své novinky bez ovací v zaplněném sále plném novinářů. Místo toho americký podnik informuje o nových produktech prostřednictvím svých internetových stránek. Tímto způsobem byly v minulých týdnech odhaleny chytrý telefon iPhone SE, laptop MacBook Air a zároveň také nový iPad Pro.

Zatím posledním přírůstkem do jablečné rodiny je MacBook Pro 13, který má ambice stát se nejkompaktnějším přenosným počítačem pro profesionální nasazení. Není sice tak tenký a lehký jako MacBook Air, ale s ohledem na nabízený výkon a použité součástky jde o velmi kompaktní stroj. V pase má novinka pouze 1,56 cm a váží 1,4 kg.

Nejtenčí MacBook se zabydlel v obchodech. Láká na nižší cenovku

Hardware

Zbylé rozměry jsou víceméně dány použitím 13,3palcové obrazovky, která nabízí rozlišení 2560 x 1600 pixelů a technologii TrueTone. To jsou mimochodem totožné technologie a parametry, kterými se chlubil také předchůdce.

Díky procesorům Intel Core desáté generace narostl celkový výkon až o 50 %, v případě grafického výkonu činí nárůst dokonce 80 %. Díky tomu se hodí novinka pro velmi náročné uživatele a činnosti, například pro střih videa, editaci velkého množství fotek ve vysokém rozlišení, práci se zvukem a programování. Ve výbavě nechybí ani rychlé SSD s kapacitou až 4 TB, volitelně může být stroj osazen až 32 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Je nicméně nutné zdůraznit, že procesory Intel Core desáté generace se objevují až v dražších konfiguracích, jejichž cenovky startují na 58 990 Kč. U levnějších verzí s cenou od 38 990 Kč se případní zájemci musí spokojit se staršími čipy Intel Core osmé generace.

Mezi další vylepšení MacBooku Pro patří klávesnice Magic Keyboard, kterou se chlubí i nový MacBook Air. Zdokonalený nůžkový mechanismus s 1mm zdvihem umožňuje pohodlné a tiché psaní s přesnou odezvou. Šipky v uspořádání do obráceného T usnadní projíždění řádků kódu, procházení tabulek i hraní her. Samozřejmostí je podsvícení jednotlivých kláves.

Přímo nad klávesnicí se nachází druhý displej, který Apple nazývá Touch Bar. Ten obsahuje čtečku otisků prstů a může sloužit k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, zároveň ale také k celé řadě dalších činností – jeho funkčnost se totiž mění podle aplikací, ve kterých se používá.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám