Hlavní obsah

Olympus loni skončil s výrobou fotoaparátů. Z trhu ale nezmizely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Olympus oznámila již loni v červnu, že končí s výrobou fotoaparátů. Kdo by si ale myslel, že tato slavná značka z fotografického světa zmizí, byl by na omylu. Na pultech obchodů se totiž nabízejí přístroje od této firmy stále a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v dohledné době změnit.

Foto: Reuters

Olympus

Článek

Olympus skutečně podepsal loni memorandum o prodeji fotografické divize s investorskou společností Japan Industrial Partners (JIP). Při pohledu na nabídku tuzemských a zahraničních prodejců je ale patrné, že pro samotné zákazníky se toho příliš nezměnilo.

V podstatě se pouze o výrobu bude starat právě JIP. „Společnost Japan Industrial Partners je silný investiční fond se spoustou úspěchů v podobných případech, kdy se mu podařilo maximalizovat původně pomalý růst mnoha značek. Uplatní své odborné znalosti a využije množství inovativních technologií a pevného postavení značky Olympus na trhu s cílem zlepšit její ziskovost,“ prohlásili již dříve zástupci firmy v oficiálním prohlášení.

Konec jedné éry. Olympus po 84 letech končí s fotoaparáty

Hardware

To je pro uživatele velmi povzbudivá zpráva. Nemusejí se totiž obávat, že jejich proinvestované peníze přijdou z ničeho nic vniveč, a mohou dále nakupovat originální příslušenství ke svým přístrojům, případně zcela nové fotoaparáty. Těch je k dispozici na pultech obchodů několik desítek, to samé platí o objektivech, blescích a dalším příslušenství.

Důvod odprodeje je jasný. Olympus v oficiálním oznámení uvedl, že se mu navzdory všem snahám nedaří udržet delší dobu výrobu fotoaparátů v zisku. Ve ztrátě byl podnik poslední tři roky předtím, než se rozhodl fotografickou divizi prodat.

Bývalí manažeři Olympusu mají za účetní podvod zaplatit miliardy

Internet a PC

Pro Olympus – podobně jako pro další výrobce fotoaparátů – jsou současné podmínky na trhu velmi tvrdé. Je to dáno tím, že fotoaparáty si kupuje stále méně lidí, většina uživatelů si vystačí s chytrými telefony. Trh s fotoaparáty se tedy dramaticky zmenšil.

Olympus se věnuje i nadále svým dalším aktivitám, především tedy výrobě mikroskopů a optickým technologiím pro vědecké a zdravotnické vybavení, jako jsou například endoskopy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Sony se stane největším akcionářem Olympusu

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony koupí 11procentní podíl ve výrobci fotoaparátů a lékařských zařízení Olympus za 50 miliard jenů (12,5 miliardy Kč)....

Výběr článků

Načítám