Hlavní obsah

Odlehčený Xbox Series S se prodává lépe než nejvýkonnější herní konzole na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během loňského podzimu přinesla společnost Microsoft na trh dvě nové konzole Xbox – odlehčený model Series S a špičkovou verzi Series X, který se pyšní titulem nejvýkonnější televizní systém na světě. Složitá situace s dostupností výkonnějšího modelu však udělala své, a tak je na některých trzích odlehčená varianta úspěšnější.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Obě zmiňované konzole se začaly prodávat loni v listopadu. Podle údajů společnosti Ampere Analytic bylo do září letošního roku prodáno 6,7 milionu konzolí nové generace od Microsoftu. Data přesně nerozdělují podíl modelu Series S vůči Series X, ale analytická zpráva zmiňuje, že odlehčená verze „byla na řadě klíčových trhů úspěšnější“.

Jedním z takových trhů má být například ten anglický. Zmíněný stav pravděpodobně není způsoben tím, že by hráči chtěli šetřit, ale jednoduše tím, že si Xbox Series X nemohou koupit. Skladem mají tuzemští i zahraniční prodejci pouze Xbox Series S, výkonnější Series X je i rok po startu prodejů nedostatkovým zbožím – hráči musí zpravidla po objednání čekat několik měsíců, než na ně v pořadníku přijde řada.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

„Byl to velmi odvážný krok, když Microsoft přinesl na trh dvě výkonnostně odlišné konzole. Jak se ale nyní ukázalo, méně výkonné verze Series S se dokázala i přesto prosadit, protože kvůli nedostatku komponent pro Series X jsou brzděny dodávky výkonnějšího modelu,“ prohlásil Piers Harding-Rolls, ředitel společnosti Ampere Analytic.

Prodejci si za Xbox Series X naúčtují 13 499 Kč, odlehčená verze Series S pak případné zájemce vyjde na 7999 Kč. Atraktivnější cenovky dosáhl Microsoft vcelku jednoduše, snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Xbox existuje už 20 let. Nejvýkonnější konzole v obchodech chybí

Hardware

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je také novinka daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Malá novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro podporuje ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole je schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky.

Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám