Hlavní obsah

Nové akční kamery GoPro jsou venku. Co umí?

Novinky, ort

V České republice se stejně jako v zahraničí začaly prodávat dvě nové akční kamery od společnosti GoPro. Zatímco jedna sází na tradiční konstrukci, která byla mírně vylepšena, druhá zaujme především možností natáčet 360° videa.

Kamera GoPro MAX láká na unikátní záběryVideo: archív výrobce

 
Článek

Základ nabídky tvoří GoPro HERO8 Black, a to navzdory tomu, že dříve „černé“ kamery představovaly vrchol nabídky. Letos výrobce ale žádné deriváty nepředstavil, a tak je verze Black v podstatě tím nejnižším provedením, které je možné zakoupit. Cena byla stanovena na 11 499 Kč.

Za tuto částku získají případní zájemci ve srovnání s předchůdcem především vylepšenou konstrukci. Nově totiž nejsou potřeba žádná pouzdra nejen kvůli ochraně před vodou, ale ani kvůli přidělání na stativ. Ve spodní části kamery jsou speciální pacičky, které slouží k přidělání nejrůznějších držáků – stačí je vyklopit.

Co umějí moderní akční kamery

Testy

Představení akční kamery GoPro Hero8 BlackVideo: archív výrobce

Další vylepšení se týkají samotné kamery. Rozlišení sice zůstalo stejné jako u předchůdce, tedy 4K při 60 snímcích za sekundu, ale nově přidává vylepšenou stabilizaci TimeWarp 2.0. Ta je dostupná i pro nejjemnější rozlišení a v podstatě odbourává nutnost používat nejrůznější stabilizátory.

Zajímavě vypadá také funkce zvaná LiveBurst. Ta dovede pořídit až 90 snímků na jedno zmáčknutí spouště. První momentky se přitom začnou zaznamenávat už 1,5 sekundy před stiskem spouště, kamera zachycuje snímky průběžně kontinuálně – ukládat je začne až při stisku spouště. Díky tomu dovede novinka zachytit i ty sebemenší detaily během akčních scén, uživatel si pak vybere tu nejlepší momentku.

Foto: archív tvůrců

GoPro Hero8 Black

Unikátní pohled na svět

Společně s modelem GoPro HERO8 Black se na pultech obchodů objevil s příchodem listopadu také vylepšený model GoPro MAX, který je k dostání za 13 999 Kč. Ten má však úplně jiné ambice než jeho menší bratříček. Výrobce u novinky láká především na její univerzálnost – podle něj dovede model MAX zastat hned tři kamery najednou.

Dovede totiž natáčet stejné záběry jako klasická akční GoPro kamera, ale zároveň díky dvěma objektivům také již zmiňovaná 360° videa, a to včetně prostorového zvuku. Třetí režim je určen pro milovníky autoportrétů a pro natáčení vlogů. Díky tomu, že je objektiv umístěn i na zadní straně kamery, může totiž uživatel snadno natáčet i sám sebe. Na barevném displeji pak vidí přesně to, co se odehrává před objektivem – tedy jak on sám vypadá.

U modelu MAX nechybí ani pokročilá stabilizace HyperSmooth či zrychlené/zpomalené nahrávání TimeWarp. Vyzdvihnout si zaslouží také režim PowerPano, prostřednictvím kterého je možné zachytit 270° panoramatickou momentku – to vše s vyrovnáváním horizontu. Kamera je vodotěsná, aniž by potřebovala nějaké speciální pouzdro, a má dotykový barevný displej.

Foto: archiv výrobce

GoPro MAX

Foto: archív výrobce

GoPro MAX

Reklama

Související témata:

Související články

Lákadla moderních kamer a fotoaparátů

Jedním z nejpopulárnějších dárků bude letos stejně jako v minulých letech nový fotoaparát nebo kamera. Prostřednictvím těchto zařízení se dají uchovat...

Výběr článků

Načítám