Hlavní obsah

Nedostatek počítačových čipů trápí výrobce elektroniky i aut

– Soul/Berlín/Šen-čen

Výrobci automobilů a elektronických zařízení se potýkají s globálním nedostatkem čipů, který brzdí jejich produkci v době, kdy se spotřebitelská poptávka zotavuje z útlumu způsobeného pandemií nemoci covid-19. S odvoláním na analytiky a vedoucí pracovníky z odvětví to uvedla agentura Reuters.

Foto: mif, Novinky

Počítačový čip (ilustrační foto)

Článek

Problém má podle lidí z oboru několik příčin, včetně požáru továrny na čipy v Japonsku, rozsáhlých nákupů ze strany čínské firmy Huawei, koronavirových uzávěr v jihovýchodní Asii a stávky ve Francii. Hlubším důvodem jsou však nedostatečné investice do závodů na výrobu čipů, která tak má potíže držet krok s překvapivě silným oživením poptávky po telefonech, noteboocích a automobilech.

„V celém elektrotechnickém odvětví zažíváme nedostatek součástek,” uvedl Donny Čang, šéf čínské společnosti Sand and Wave, která poskytuje služby při výrobě elektroniky.

Únor byl příliš optimistický, PlayStation 5 dorazí až v květnu

Hardware

Podle zdroje Reuters z čínského automobilového průmyslu se předpokládá, že nedostatek čipů bude mít v prvním čtvrtletí příštího roku dopady na výrobu některých čínských automobilek.

Poptávka čínských spotřebitelů, zejména po automobilech, se překvapivě rychle zotavila z útlumu způsobeného koronavirovou krizí. Oživuje i poptávka po noteboocích, mobilních telefonech a další elektronice v regionech, které se stále potýkají s koronavirovými restrikcemi, například v Evropě a Spojených státech.

Nizozemský výrobce automobilových čipů NXP Semiconductors zákazníkům oznámil, že musí zvýšit ceny všech produktů kvůli výraznému růstu nákladů na materiál a kvůli vážnému nedostatku čipů. „Zakázky se obnovily mnohem rychleji, než jsme čekali,” uvedl šéf NXP Kurt Sievers. „Mnoho zákazníků podalo objednávku příliš pozdě. V důsledku toho v některých oblastech nedokážeme držet krok (s poptávkou),” dodal.

Podle analytika Chuang Le-pchinga ze společnosti CICC jsou jednou z krátkodobých příčin nedostatku čipů rozsáhlé nákupy ze strany čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei, který si letos vytvářel zásoby čipů kvůli sankcím ze strany Spojených států.

Letos se dostupnost špičkových grafických karet nezlepší, připustila Nvidia

Hardware

Výrobci elektroniky, včetně firem Panasonic a Yamaha, rovněž upozorňují, že po říjnovém požáru továrny na čipy na jihu Japonska čelí určitému nedostatku čipů, který zpomaluje výrobu audiotechniky a videokamer. Znepokojení vyvolává i stávka francouzských zaměstnanců ve firmě na výrobu čipů STMicroelectronics, poznamenal Reuters.

Šéf odborového svazu CFDT Eric Potard uvedl, že stávka vedla ke zhruba osmiprocentnímu poklesu aktivity podniku. STMicroelectronics ale tvrdí, že stávka neměla na jeho výrobu žádný vliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám