Hlavní obsah

Notebooky rychle mizí z obchodů. Zájem před Vánocemi raketově vzrostl

Novinky, Miloslav Fišer

Před Vánocemi zaznamenávají tuzemští obchodníci zvýšený zájem o smartphony, tablety, chytré hodinky či fitness náramky. Naprostými rekordmany, alespoň co se poptávky týče, jsou ale notebooky. Ty nejzajímavější modely mizí bleskurychle z nabídky, platí to přitom i pro modely z druhé ruky. Vyplývá to z informací portálů Zboží.cz a Sbazar.cz, které provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud se v nabídce jednotlivých tuzemských obchodů objevil v uplynulých týdnech nějaký zajímavý notebook – ať už cenou, nebo parametry –, byl zpravidla vmžiku vyprodán. V nabídkách prodejců je tak možné narazit na desítky nejrůznějších notebooků, které jsou beznadějně vyprodané.

Svůj podíl na tom měla samozřejmě opatření proti šíření koronaviru, kdy vzrostla poptávka po přenosných počítačích kvůli práci z domova a distanční výuce. Stejně tak se ale na nedostupnosti jednotlivých notebooků podepsal zájem lidí, kteří chtějí laptop pořídit jako vánoční dárek.

Zájem o 5G telefony vzrostl před Vánocemi o stovky procent

Vánoce

Nejen počítače, ale také tablety

Na nákupním rádci a srovnávači Zboží.cz došlo v meziročním srovnání od září do listopadu k navýšení hledání přenosných počítačů dokonce o 95 %. Například poptávka po tabletech vykázala 46% růst.

„Mnoho rodičů nemělo domácnosti vybavené počítači nebo tablety tak, aby jejich děti mohly bezproblémově zvládnout online výuku. Zvýšený zájem na Zboží.cz o tento typ produktů pozorujeme v průběhu celého letošního roku. Nákupní chování je sice nyní ovlivněné vánoční sezonou, ale je jisté, že notebooky budou lidé pod stromečkem nacházet letos častěji,“ prohlásil Jan Kriegel, manažer Zboží.cz.

Zdůraznil přitom, že zvýšený zájem je v rámci vánoční sezony také o tablety, smartphony, chytré hodinky a fitness náramky. Zdaleka nejvíce ale rostla poptávka po noteboocích.

Předražené PlayStationy nejsou jediné, bazary zaplavily také Xboxy za 30 000 Kč

Hardware

Elektronika z druhé ruky

Zvýšená poptávka po elektronice přitom není před Vánocemi patrná pouze v klasických obchodech, ale také na bazarech. V kategoriích Počítače a Tablety na Sbazar.cz počty nových inzerátů v posledních měsících rostou v některých případech také dvouciferným tempem.

Například v sekci Počítačů přibylo letos na podzim vždy průměrně o 9 % více nových inzerátů než během prázdninových měsíců. V kategorii Tabletů inzerátů přibylo dokonce o 15 %.

„Mnoho lidí se přestalo bát nakupovat techniku z druhé ruky. Dohnala je k tomu nutnost vybavit své ratolesti pro výuku, přestože by si nový notebook nemohli z finančních důvodů dovolit, nebo by jeho nákup odložili na později,“ prohlásil Pavel Kolář, manažer produktového týmu divize Služby Seznam.cz.

Počítače na Sbazar.cz letos od září do listopadu hledalo v meziročním srovnání o 12 % lidí více.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám