Hlavní obsah

Nedostatek čipů trápí celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Praha

Čipy jsou součástí integrovaných obvodů a patří k základním komponentům pro výrobce automobilů, chytrých telefonů a videoherních konzolí i dalších výrobků spotřební elektroniky, jako jsou pračky, ledničky či budíky. Globální nedostatek čipů trápí již od loňského roku výrobce po celém světě, dodávky zboží se proto značně prodlužují.

Foto: čip čipy procesor, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto)

Článek

Největším světovým výrobcem čipů je tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je v současnosti nejhodnotnější firmou v Asii podle tržní kapitalizace. Technologické postupy TSMC jsou natolik vyspělé, že firma vyrábí kolem 92 procent všech nejsložitějších čipů na světě.

K současnému nedostatku čipů přispělo několik faktorů. K těm nejzásadnějším patří zvýšená poptávka po spotřební elektronice v důsledku pandemie covidu-19, růst poptávky po čipech ale podporuje i pokračující zájem o cloudové služby a těžbu kryptoměn.

Situaci zkomplikovaly covidové uzávěry

Výrobci čipů na výrazně vyšší poptávku nedokázali zareagovat, situaci jim pak zkomplikovaly také uzávěry zavedené kvůli pandemii a někdy i nedostatek zaměstnanců, pokud část z nich musela kvůli nákaze covidem-19 zůstat v karanténě. Nedostatek čipů výrazně narušil plány klíčových odvětví ekonomiky.

Globální nedostatek čipů zřejmě nejvýrazněji zasáhl automobilový průmysl, kde se tyto polovodičové součástky používají v palubní elektronice, a přiměl výrobce po celém světě omezit výrobu. Světovým automobilkám se už od loňského roku nedaří včas dokončovat vozidla, dodací lhůty se výrazně prodlužují. Čekací doba pro zájemce o nový automobil může dosahovat i více než rok od zadání vozu do výroby.

Výrobci čipů zvyšují investice o miliardy dolarů. Kvůli rostoucí poptávce

Hardware

V letošním roce se očekává v dodávkách mikročipů stabilizace, podle aktuální zprávy Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) se prodej nových osobních automobilů v EU letos díky zlepšení situace kolem čipů zvýší o 7,9 procenta na 10,5 milionu. Bude ale téměř o 20 procent nižší než v roce 2019, tedy proti období před začátkem pandemie.

Dlouhodobější nedostatek čipů představuje jedno z největších rizik, které může zpomalit oživení ekonomiky EU z následků pandemie covidu-19. Evropští výrobci jsou z velké části závislí na čipech vyráběných v Asii a v USA.

Masivní investice v rámci EU

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová proto tento týden oznámila, že Unie ve snaze snížit závislost na dovozu mikročipů uvolní 11 miliard eur (266 miliard korun) na podporu jejich vývoje v Evropě.

Masivní podpora klíčového technologického odvětví má podle komise do konce desetiletí vyvolat investice v celkovém objemu 43 miliard eur (téměř 1,1 bilionu korun). Zatímco v současnosti se EU na celosvětové produkci čipů podílí asi devíti procenty, do konce tohoto desetiletí by to mělo být 20 procent, vyčíslila cíl šéfka Evropské komise.

Evropská komise podpoří desítkami miliard eur výrobu čipů v Evropě

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám